Tor­pan­mäen ja urhei­lu­ken­tän rat­kai­suis­ta saa­ta­neen vii­mein päätöksiä

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esitti talouskatsauksen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa, joka jatkuu äänestyksillä 12.12. Esityksiä ja ponsia jätettiin 15. Kuva on kokouksen videotallenteesta.Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esitti talouskatsauksen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa, joka jatkuu äänestyksillä 12.12. Esityksiä ja ponsia jätettiin 15. Kuva on kokouksen videotallenteesta.

Rat­kai­su Hau­ki­pu­taan Tor­pan­mäen alu­een suun­ni­tel­mien toteut­ta­mi­ses­ta tai nykyi­sen kes­kusur­hei­lu­ken­tän kun­nos­ta­mi­ses­ta nykyi­sel­le pai­kal­leen saa­ta­neen pää­tök­siä 12.12, jol­loin Oulun kau­pun­gin­val­tuus­to päät­tää jat­ko­ko­kouk­ses­sa vuo­den 2023 talous­ar­vios­ta ja tule­vien vuo­sien inves­toin­neis­ta. Vai ote­taan­ko asias­sa vie­lä aikalisä?

Kau­pun­gin­val­tuus­ton kokouk­ses­sa maa­nan­tai­na kuul­tiin val­tuus­to­ryh­mien ryh­mä­pu­heen­vuo­rot vuo­den 2023 talous­ar­vio­esi­tys­tä, johon jätet­tiin 15 muu­tos­esi­tys­tä tai pont­ta. Kaik­kia esi­tyk­siä kan­na­tet­tiin, joten niis­tä äänes­te­tään talous­ar­vion jatkokokouksessa.

Eve­lii­na Les­ke­lä (kesk.) teki muu­tos­esi­tyk­sen, jon­ka mukaan Tor­pan­mäen urhei­lu- ja vir­kis­ty­sa­lu­een raken­ta­mi­nen tulee toteut­taa aiem­pien suun­ni­tel­mien mukai­ses­ti. Suun­ni­tel­ma sisäl­tää myös uuden urhei­lu­ken­tän Tor­pan­mäel­le. Täl­löin nykyis­tä urhei­lu­kent­tää ei kun­nos­tet­tai­si nykyi­sel­le pai­kal­leen eikä uut­ta huol­to­ra­ken­nus­ta sen vie­reen raken­net­tai­si, kuten kau­pun­gin­hal­li­tus esit­tää val­tuus­tol­le sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan lin­jauk­sen mukaisesti.

Asias­ta viri­si vil­kas kes­kus­te­lu. Esa Aal­to (vihr.) tote­si, että nykyi­sen urhei­lu­ken­tän kun­nos­tus mak­sai­si noin 2 mil­joo­naa euroa ja Tor­pan­mä­ki arviol­ta noin 6 mil­joo­naa euroa. Tor­pan­mäen rat­kai­sua hän pitää epä­rea­lis­ti­se­na niin kus­tan­nus­ten kuin aika­tau­lun­kin suh­teen. Lisäk­si maa­pe­rän sul­faat­ti­pi­toi­suu­det voi­vat vaa­ran­taa Kii­min­ki­joen vesis­töä. Maa­työt tuli­si­vat huo­mat­ta­van kal­liik­si Tor­pan­mäel­lä, jopa saman ver­ran kuin nykyi­sen urhei­lu­ken­tän kunnostaminen.

Aal­to teki esi­tyk­sen aika­li­sän otta­mis­ta: Hau­ki­pu­taan urhei­lu­ken­tän suun­ni­tel­mis­ta tulee jär­jes­tää yhtei­nen työ­pa­ja kau­pun­gin­hal­li­tuk­sel­le, yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­nal­le ja sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nal­le alku­vuo­des­ta 2023, jol­loin käy­dään läpi eri vaih­toeh­to­jen mah­dol­li­suu­det, aika­tau­lut, kus­tan­nuk­set ja lin­ja­taan val­mis­te­lun jatko.

Kes­kus­tan Lau­ri Niku­la, Mer­ja Rasin­kan­gas ja kokoo­muk­sen Jar­mo Hus­so ja Jari Laru käyt­ti­vät puheen­vuo­rot Tor­pan­mäen raken­ta­mi­sen puo­les­ta. Tähän rat­kai­suun sisäl­tyy myös mah­dol­li­suus kaa­voit­taa nykyi­nen urhei­lu­ken­tän alue asun­to­ra­ken­ta­mi­seen kuten on suun­ni­tel­mat myös virei­sel­le, pure­tun Kivi­kou­lun ton­til­le. Maa­pe­rä ei muo­dos­ta ylit­se­pää­se­mä­tön­tä estet­tä raken­ta­mi­sel­le. Kysyt­tiin, mik­si Hau­ki­pu­taal­le ei teh­täi­si kun­nol­la ja ker­ral­la uusi ja hyvä urhei­lu- ja vir­kis­ty­sa­lue. Rasin­kan­kaan mukaan Tor­pan­mäel­le tulee raken­taa urhei­lu­kent­tä, joka pal­ve­lee kat­ta­vas­ti eri lajeja.

Jor­ma Les­ke­lä (kesk.) sanoi, että Tor­pan­mäen suun­nit­te­lu alkoi jo Hau­ki­pu­taan kun­nan aika­na. Kun kau­pun­ki ryh­tyi vie­mään han­ket­ta eteen­päin 2017, monet hau­ki­pu­taa­lai­set sanoi­vat, että se on paras­ta mitä alu­eel­le saa­daan sit­ten kun­ta­lii­tok­sen. Alu­een suun­ni­tel­mat ovat jo pit­käl­lä, joten työ­tä voi­daan jat­kaa. Tor­pan­mäen kus­tan­nuk­siin kau­pun­ki sai­si kom­pen­saa­tio­ta veto­voi­mais­ten joki­ran­ta­tont­tien myynnistä.

Aino-Kai­sa Man­ni­nen (vihr.) piti vas­tuut­to­ma­na, että talous­ar­vioon esi­te­tään 6 mil­joo­nan lisäystä.

SDP:n Kaa­ri­na Tor­ro ja Joni Meri­läi­nen ovat nykyi­sen urhei­lu­ken­tän kun­nos­ta­mi­sen kan­nal­la. Tor­ron mukaan Tor­pan­mäen alue ei sovel­lu raken­ta­mi­seen ja kus­tan­nuk­set oli­si­vat kor­keat. Meri­läi­nen sanoi, että Hau­ki­pu­taan aluet­ta pitää kehit­tää, mut­ta val­tuus­ton hyväk­sy­män maan­käy­tön toteut­ta­mis­oh­jel­man (MaTo) mukaan. Asun­to­ra­ken­ta­mi­seen riit­tää Tor­ron ja Meri­läi­sen mie­les­tä Kivi­kou­lun alue. Mikä­li nykyi­nen kes­kusur­hei­lu­kent­tä kun­nos­te­taan, se pal­ve­li­si aina­kin 15 vuot­ta, jon­ka jäl­keen voi­daan miet­tiä uusia­kin ratkaisuja.

Poh­jae­si­tyk­se­nä tule­vas­sa val­tuus­ton kokouk­ses­sa urhei­lua­luet­ta kos­ke­vis­sa äänes­tyk­sis­sä on kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen esi­tys kun­nos­taa nykyi­nen kenttä.

Talous, säh­kö, var­hais­kas­va­tus puhuttivat

Oulun kau­pun­gin­val­tuus­ton kokous oli his­to­rial­li­nen, sil­lä ensim­mäis­tä ker­taa käsi­tel­tä­vä­nä on talous­ar­vio, jos­sa muka­na eivät ole enää sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut sekä palo- ja pelas­tus­toi­mi, jot­ka siir­ty­vät sote-uudis­tuk­sen myö­tä Poh­teel­le ensi vuo­den alussa.

Kau­pun­gin talous­ar­vion val­mis­te­lu ja hyvät talous­nä­ky­mät sai­vat val­tuu­te­tuil­ta kii­tos­ta. Talous­ar­vio on jää­mäs­sä 141 mijoo­naa euroa yli­jää­mäi­sek­si, vero­tu­lot muo­dos­tu­vat arvioi­tua suu­rem­mik­si, uut­ta lai­naa ei ole tar­ve ottaa ensi vuon­na eivät­kä verot nouse. Työl­li­syys­ti­lan­ne on paran­tu­nut, sote-kiin­teis­tö­jen myyn­nil­lä saa­daan lisä­tu­lo­ja ja talout­ta ovat vakaut­ta­neet val­tion koronakorvaukset.

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Päi­vi Laa­ja­la sanoi, että monia iso­ja hank­kei­ta on jalal­la ja val­lal­la on myön­tei­nen kehi­tys, mut­ta edes­sä on iso­ja inves­toin­te­ja, joi­hin pitää varautua.

Val­tuu­tet­tu­jen puheen­vuo­rois­sa perään­kuu­lu­tet­tiin talou­den tasa­pai­not­ta­mi­sen tör­keyt­tä jat­kos­sa­kin. Sami Pik­kua­ho (Kok.) sanoi, että “uusi nor­maa­li” näh­dään vas­ta vuo­si­na 2024–25. Jat­kos­sa on kyet­tä­vä teke­mään huo­no­ja­kin pää­tök­siä ja tar­kas­tel­ta­va myös pal­ve­lu­verk­koa rohkeasti.

Pal­ve­lu­verk­ko ja pien­ten kou­lu­jen lak­kau­tusuh­ka Hau­ki­pu­taal­la ja Kii­min­gis­sä on herät­tä­nyt jo pal­jon kes­kus­te­lua ja huolta.

Suvi Hela­nen (kesk.) teki esi­tyk­sen, että pal­ve­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­ses­sä on huo­mioi­ta­va ulkoi­sen arvioin­nin laa­din­nan jäl­keen tapah­tu­neet toi­min­taym­pä­ris­tön muu­tok­set ja kaa­voi­tus­ti­lan­ne eri alueil­la, lisäk­si on teh­tä­vä ennak­ko­vai­ku­tus­ten arvioin­nit, joi­ta ei ole tehty.

Var­hais­kas­va­tuk­sen tilan­ne, huo­li hen­ki­lös­tön riit­tä­vyy­des­tä ja jak­sa­mi­nen nousi esil­le useis­sa puheen­vuo­rois­sa. Susa Vike­vä­kor­va (vihr.) esit­ti, että yksi­tyi­sen päi­vä­ko­ti­toi­min­nan ja var­hais­kas­va­tuk­sen osuut­ta pal­ve­lu­tuo­tan­nos­ta vähen­ne­tään nykyi­ses­tä, jol­loin kun­nal­li­sen pal­ve­lun osuus oli­si nykyis­tä suurempi.

Mik­ko Rau­das­kos­ki (vas.) esit­ti puo­len mil­joo­nan euron lisäys­tä var­hais­kas­va­tuk­sen työ­olo­suh­tei­den paran­ta­mi­seen ja samaa sum­maa urhei­luseu­ro­jen tila-avus­tuk­siin, kos­ka säh­kön hin­ta on nous­sut. Yrjö Har­ju (SDP) esit­ti kau­pun­gin ryh­ty­mis­tä sel­vit­tä­mään yli­opis­ton ja ter­vey­den­huol­lon kans­sa las­ten ja nuor­ten mie­len­ter­vey­den juu­ri­syi­tä. Joni Meri­läi­nen (SDP) esit­ti työn­te­ki­jän palk­kaa­mis­ta Pate­nie­men Honkapirtille.

Juk­ka Huo­ta­ri (ps.) teki esi­tyk­sen Mun Oulu ‑verk­ko­me­dian lopet­ta­mis­ta sääs­tö­syis­tä. Kau­pun­gin verk­ko­si­vut näh­dään riit­tä­vä­nä pal­ve­lu­na. Jan­ne Heik­ki­nen (Kok.) sanoi että esi­tys­tä on help­po kan­nat­taa, sil­lä hän on esit­tä­nyt Mun Oulun lak­kaut­ta­mis­ta aiem­min, mut­ta esi­tys hävi­si tuol­loin niu­kas­ti kaupunginhallituksessa.

Säh­kön hin­ta puhut­ti. Kokouk­ses­sa kuul­tiin kon­ser­ni­joh­ta­ja Ari Ala­tos­sa­van sel­vi­tys voi­ko kau­pun­ki vai­kut­taa Oomi Ener­gian hin­toi­hin ja aut­taa asuk­kai­ta sel­viy­ty­mään säh­kö­las­kuis­ta. Asias­ta oli jät­tä­nyt val­tuus­toa­loit­teen Sai­ja Hyvö­nen (ps.), joka ehdot­taa, että hin­to­jen koh­tuul­lis­ta­mi­seen voi­tai­siin käyt­tää Oulun Ener­gian kaut­ta kau­pun­gil­le tulou­tet­ta­via myyntivoittoja.

Tilan­tee­seen ei voi­da kui­ten­kaan puut­tua, ilme­ni Ala­tos­sa­van vas­tauk­ses­ta. Säh­kön myyn­nis­tä vas­taa kulut­ta­jien kans­sa teh­dyin eri­lais­ten sopi­muk­sin Oomi, johon kuu­luu vii­si verk­ko­yh­tiö­tä mukaan­lu­kien kau­pun­gin omis­ta­ma Oulun Ener­gia. Kau­pun­ki omis­taa val­ta­kun­nal­lis­ta Oomis­ta 23,9 prosenttia.

Perus­on­gel­ma­na on, että säh­kön­ku­lu­tus isom­paa kuin tuo­tan­to koko maas­sa ja Oulus­sa. Säh­kön sääs­tä­mi­nen on nyt avai­na­se­mas­sa. EU on sää­tä­nyt mm. säh­kön tuot­ta­jil­le tulo­ka­ton, mut­ta vie­lä ei ole tie­toa, miten Suo­mes­sa tätä nou­da­te­taan. Lisäk­si val­tio myön­tää hin­toi­hin vai­kut­ta­vaa veron­alen­nus­ta. Oulun Ener­gia ei ole Ala­tos­sa­van mukaan hyö­ty­nyt säh­kön hinn­an­nousus­ta, sil­lä myös tuo­tan­to­ku­lut nousevat.

Oulun Ener­gia tulout­taa kau­pun­gil­le osin­koi­na 3–7 mil­joo­naa euroa vuo­des­sa. Jos tämä jaet­tai­siin tuke­na säh­kön­käyt­tä­jil­le, teki­si se noin 60 euroa säh­kö­asia­kas­ta koh­ti. Ongel­mak­si tuli­si­vat jako­pe­rus­teet. Oomi on tuot­ta­nut 37 mil­joo­naa euroa kah­te­na vii­me vuotena.

Val­tuu­tet­tu Lyly Raja­la (kok.) kysyi, mitä jär­keä Oulul­la on omis­taa Oomia, eikö sii­tä pitäi­si pyr­kiä eroon. Sai­ja Hyvö­nen (ps.) perään­kuu­lut­ti edel­leen, mitä Oulun kau­pun­ki voi­si teh­dä. Mart­ti Kor­ho­nen (vas.) kuvai­li tilan­net­ta Tun­te­mat­to­mas­sa soti­laas­sa esiin­ty­vin sanoin: Mees valit­taan näl­kää, etees lyö­dään rätin­ki, ettei sul­la voi olla näl­kä. Mark­ki­noi­den pitäi­si Kor­ho­sen mukaan toi­mia myös alas­päin, ja onko kau­pun­ki vaa­ti­nut tulou­tus­ta kau­pun­gil­le riittävästi.

Ari Ala­tos­sa­van mukaan omis­tus­ta Oomiin ei ole kiveen­ha­kat­tu, vaan on kau­pun­gin pää­tös­val­las­sa. Kaik­ki säh­kön­ku­lut­ta­jat eivät ole tasa-arvoi­ses­sa ase­mas­sa eri­lai­sis­ta kah­den­vä­li­sis­tä säh­kö­so­pi­muk­sis­ta riip­puen. Nor­maa­lit toi­meen­tu­lo­tuen kana­vat ovat käy­tök­ses­sä. Oulun Ener­gian ja mui­den säh­kön­tuot­ta­jien pitäi­si pys­tyä tuot­ta­maan enem­män ener­gi­aa, mikä alen­tai­si säh­kön hintaa.