Sisäil­mas­ta sai­ras­tu­nei­den polii­sien kor­vauk­set maksuun

Moni Oulun poliisiasemalla vuosina 2016-2017 työskennellyt sairastui altistuttuaan aseman korjausrakennustyön aikana rakennus- ja mikrobipölyille. Tämän jälkeen poliisit ovat taistelleet oikeudestaan korvauksiin ammattitautiin sairastumisen johdosta. Arkistokuva: Terhi OjalaMoni Oulun poliisiasemalla vuosina 2016-2017 työskennellyt sairastui altistuttuaan aseman korjausrakennustyön aikana rakennus- ja mikrobipölyille. Tämän jälkeen poliisit ovat taistelleet oikeudestaan korvauksiin ammattitautiin sairastumisen johdosta. Arkistokuva: Terhi Ojala

Oulun polii­si­lai­tok­sen sisäil­mas­ta vuo­si­na 2016–2017 sai­ras­tu­neet polii­sit ovat alka­neet kulu­van kevään aika­na saa­da myön­tei­siä kor­vaus­pää­tök­siä Valtiokonttorilta.

Tais­te­lu kor­vauk­sis­ta alkoi, kun Oulun polii­si­lai­tok­sel­la toteu­tet­tiin vuo­den 2016 syk­syl­lä perus­kor­jauk­sia huo­non sisäil­ma­ti­lan­teen ja ilman epä­puh­tauk­sien kor­jaa­mi­sek­si. Polii­si­lai­tok­sen työn­te­ki­jät jat­koi­vat työs­ken­te­lyä tilois­sa remon­tin aika­na, ja pian kym­me­net työn­te­ki­jät alkoi­vat oireil­la. Oulun kau­pun­gin raken­nus­val­von­ta kes­keyt­ti työt tam­mi­kuus­sa 2017, ja työn­te­ki­jät siir­ret­tiin kor­vaa­viin tiloihin.

Työn­te­ki­jöi­den haja­si­joit­te­lun myö­tä jo myös aiem­min sul­jet­tu Hau­ki­pu­taan polii­sia­se­ma Nie­me­län­tör­mäl­lä herä­si uudel­leen eloon. Myös polii­sia­se­man sel­li­ti­lat otet­tiin käyt­töön, ja polii­sia­se­man pihal­le pys­ty­tet­tiin eril­li­nen moduulivankila.

Työ­ter­veys­huol­to antoi tam­mi­kuus­sa 2018 Oulun polii­si­lai­tok­sen tilas­ta lausun­non, jon­ka mukaan kor­jaus­ra­ken­nus­työn aika­na oli syn­ty­nyt poik­keuk­sel­li­nen koko kiin­teis­tön työ­ti­loi­hin ja työn­te­ki­jöi­hin ulot­tu­va altis­tu­mi­nen ärsyt­tä­vil­le ja her­kis­tä­vil­le raken­nus- ja mik­ro­bi­pö­lyil­le. Täs­tä joh­tuen noin 20 polii­sia­se­mal­la työs­ken­nel­lyt­tä ihmis­tä haki kor­vauk­sia ammat­ti­tau­tie­päi­lyn vuok­si. Vakuu­tusoi­keu­den tai Val­tio­kont­to­rin näke­myk­sen mukaan työn­te­ki­jät eivät kui­ten­kaan olleet sai­ras­tu­neet ammattitautiin.

Kak­si ast­maan sai­ras­tu­nut­ta työn­te­ki­jää sai pää­tök­sis­tä vali­tus­lu­van Kor­keim­paan oikeu­teen. Mar­ras­kuus­sa 2022 Kor­kein oikeus kumo­si aiem­mat hyl­käyk­set, sil­lä se kat­soi, että ast­mat ovat toden­nä­köi­ses­ti aiheu­tu­neet polii­si­ta­lon kos­teus­vau­rio­mik­ro­beil­le altis­tu­mi­ses­ta. Kor­kein oikeus mää­rä­si ennak­ko­pää­tök­se­nä Val­tio­kont­to­rin mak­sa­maan lain­mu­kai­set kor­vauk­set ammat­ti­tau­ti­na kor­vat­ta­vas­ta sai­rau­des­ta kah­del­le polii­sia­se­mal­la työs­ken­nel­leel­le henkilölle.

Oulun polii­sin työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu Tero Väy­ry­nen ker­too, että tähän men­nes­sä yli kym­me­nen työn­te­ki­jää on saa­nut Val­tio­kont­to­ril­ta oikai­sun ja myön­tei­sen kor­vaus­pää­tök­sen ammat­ti­tau­tiin sai­ras­tu­mi­sen takia.

– Tämä on ollut pit­kä pro­ses­si, johon nyt ollaan vii­mein saa­mas­sa oikeu­den­mu­kai­sia rat­kai­su­ja. Asiat ovat läh­te­neet rul­laa­maan nopeas­ti hei­dän osal­taan, joil­le kor­vaus­pää­tös on tul­lut, Väy­ry­nen kertoo.

Myön­tei­sen kor­vaus­pää­tök­sen saa­neen hen­ki­lön on käy­tä­vä vie­lä lää­kä­ris­sä, jot­ta tämän het­ki­nen tilan­ne saa­daan arvioi­tua. Lää­kä­ri toi­mit­taa lausun­non eteen­päin Val­tio­kont­to­ril­le, joka vie­lä omal­ta osal­taan arvioi tilan­teen ja antaa ammat­ti­tau­dil­le hait­ta­luo­ki­tuk­sen, jon­ka mukaan saa­ta­va kor­vaus määräytyy.

– Jat­kos­sa tar­vit­ta­van lää­ki­tyk­sen saa sit­ten Val­tio­kont­to­rin mak­sa­ma­na. Jois­sain tapauk­sis­sa Val­tio­kont­to­ri myön­tää myös hait­ta­ra­han, mut­ta sen sum­ma ei sinäl­lään kovin suu­ri ole, Väy­ry­nen selventää.

Väy­ry­nen tie­tää ker­toa, että suu­ri osa sai­ras­tu­neis­ta vaa­tii ast­man hoi­toon eri­kois­lääk­kei­tä, jot­ka luon­nol­li­ses­ti ovat hin­ta­vam­pia. Hän tie­tää myös aina­kin yhden hen­ki­lön, joka sai­ras­tui keuh­ko­kuu­mee­seen ja jou­tui sai­raa­la­hoi­toon, kos­ka keuh­ko­jen kun­to on työ­pai­kal­la saa­dun pahan ast­man vuok­si nor­maa­lia huonompi.

– Ammat­ti­tau­ti­luo­ki­tuk­sen myö­tä sai­raa­la­hoi­don kulut mak­saa jat­kos­sa Val­tio­kont­to­ri. Lisäk­si sai­ras­lo­mal­la voi olla pidem­pään ilman, että ansio­ta­so laskee.

Tero Väy­ry­nen halu­aa kui­ten­kin koros­taa, että useim­mil­le kor­vaus­pää­tök­sen saa­mi­ses­sa kyse ei ole pel­käs­tään rahasta.

– Rahal­la ei saa­da kor­vat­tua sitä, mitä tau­din takia menet­tää. Kui­ten­kin kun nyt jul­ki­ses­ti myön­ne­tään käy­nyt vir­he ja se, että sai­ras­tu­mi­nen on tapah­tu­nut työ­pai­kal­la, asial­le saa­daan oikeu­den­mu­kai­nen pää­tös, ja ihmi­set voi­vat jat­kaa elä­mää eteenpäin.

Väy­ry­nen toi­voo, että sisäil­maon­gel­miin suh­tau­dut­tai­siin jat­kos­sa vaka­vas­ti, ja että jul­ki­nen kes­kus­te­lu sisäil­ma­oi­reis­ta kään­tyi­si niin, että sai­ras­tu­nut­ta ja tämän oirei­ta ei kyseenalaistettaisi.

– Sisäil­maon­gel­mat voi­vat vie­dä ihmi­sel­tä ter­vey­den. Asi­aan koh­dis­tu­vas­ta kiis­te­lys­tä on pääs­tä­vä yli, jot­ta voim­me miet­tiä, mitä voi­tai­siin teh­dä parem­min. Minun tai työ­ka­ve­rei­de­ni ter­veyt­tä ei enää voi pelas­taa, mut­ta tule­via suku­pol­via voim­me yhä suojella.

Oulun pää­po­lii­sia­se­ma sijait­see täl­lä het­kel­lä Lin­nan­maal­la, ja asia­kas- ja lupa­pal­ve­lut toi­mi­vat Oulun kes­kus­tas­sa. Uuden pää­po­lii­sia­se­man on tar­koi­tus val­mis­tua Oulun Rus­kon­sel­kään vuo­den 2024 aika­na. Samaan paik­kaan val­mis­tuu myös polii­si­van­ki­la näil­lä näky­min vuo­den 2025 syksyllä.

Uuden polii­sia­se­man ja polii­si­van­ki­lan val­mis­tues­sa Hau­ki­pu­taan polii­sia­se­man yhtey­des­sä ole­vat, alun perin­kin väliai­kai­sek­si tar­koi­te­tut put­kat pois­tu­vat käytöstä.

Put­ka­ti­lat ovat vuo­sien var­rel­la puhut­ta­neet Nie­me­län­tör­män alu­een asuk­kai­ta, ja niis­tä on teh­ty myös vali­tus oikeus­asia­mie­hel­le vuon­na 2019, jol­loin oikeus­asia­mies havait­si moduu­li­sel­leis­sä vaka­via puut­tei­ta. Tar­kas­tuk­sen jäl­keen tilois­ta on kor­jat­tu raken­tei­siin ja palo­tur­val­li­suu­teen liit­ty­nei­tä puutteita.