Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue pal­ve­lee yli 400 000 asu­kas­ta – Muu­tos­joh­ta­ja Ilk­ka Luo­ma: “Toi­min­to­jen hal­li­tun siir­ron jäl­keen alkaa vuo­sia jat­ku­va uudistustyö.”

Jokainen hyvinvointialue suunnittelee omat toimintamallinsa, lähialuepalvelut, sähköiset palvelut ja keskitettävät palvelut. Tulevaisuudessa aluevaltuutetut päättävät, millaisia palveluita sosiaali- ja terveyspuolella sekä pelastustoimella on esimerkiksi Yli-Iissä tarjolla. (Kuva: Teea Tunturi)Jokainen hyvinvointialue suunnittelee omat toimintamallinsa, lähialuepalvelut, sähköiset palvelut ja keskitettävät palvelut. Tulevaisuudessa aluevaltuutetut päättävät, millaisia palveluita sosiaali- ja terveyspuolella sekä pelastustoimella on esimerkiksi Yli-Iissä tarjolla. (Kuva: Teea Tunturi)

Kun 30 poh­jois­poh­ja­lai­sen kun­nan sosi­aa­li- ja ter­veys­toi­men sekä pelas­tus­toi­men pal­ve­lut siir­ty­vät 1.1.2023 hyvin­voin­tia­lu­een vas­tuul­le, pal­ve­lee Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue noin 413 000 asu­kas­ta. Alue työl­lis­tää noin 17 000–18 000 työn­te­ki­jää, ja sen bud­jet­ti on koko­nai­suu­des­saan lähes 1,6 mil­jar­dia euroa. Pää­osa rahoi­tuk­ses­ta tulee valtiolta.

Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue on vuo­si­bud­je­til­taan maan kol­man­nek­si suu­rin, pin­ta-alal­taan toi­sek­si suu­rin ja hyvin­voin­tia­lu­eel­la sijait­se­vien kun­tien ja yhteen liit­ty­vien sosiaali‑, ter­veys- ja pelas­tus­toi­men orga­ni­saa­tioi­den mää­räl­lä mita­ten suurin.

Uudis­tuk­sen tavoit­tee­na on paran­taa pal­ve­lu­jen saa­ta­vuut­ta ja pal­ve­lu­ko­ke­mus­ta. Tule­vai­suu­den sosi­aa­li- ja ter­veys­kes­kuk­sis­ta asia­kas saa tar­vit­se­man­sa sote-pal­ve­lut yhdes­tä pai­kas­ta. Jokai­nen hyvin­voin­tia­lue suun­nit­te­lee omat toi­min­ta­mal­lin­sa, lähia­lue­pal­ve­lut, säh­köi­set pal­ve­lut ja kes­ki­tet­tä­vät palvelut.

Ensi vai­hees­sa pyri­tään siir­tä­mään sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­den sekä pelas­tus­toi­men pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mis­vas­tuun nykyi­sil­tä 19 sote-orga­ni­saa­tiol­ta ja kah­del­ta pelas­tus­lai­tok­sel­ta yhdel­le yhtei­sel­le hyvinvointialueelle.

Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een muu­tos­joh­ta­ja Ilk­ka Luo­ma ker­too, että hyvin­voin­tia­lu­een val­mis­te­lu on eden­nyt ripeäs­ti vii­me hei­nä­kuus­ta eteen­päin sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä pelas­tus­toi­men uudis­tus­ta kos­ke­van lain­sää­dän­nön hyväk­sy­mi­sen jälkeen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Ilkka Luoma kertoo, että hyvinvointialueen valmistelu on edennyt ripeästi. (Kuva: OYS Valokuvaus/Tiina M.)

Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een muu­tos­joh­ta­ja Ilk­ka Luo­ma ker­too, että
hyvin­voin­tia­lu­een val­mis­te­lu on eden­nyt ripeäs­ti. (Kuva: OYS Valokuvaus/Tiina M.)

Lain mukai­nen väliai­kai­nen val­mis­te­lu­toi­mie­lin jär­jes­täy­tyi hei­nä­kuun alus­sa käyn­nis­täen välit­tö­mäs­ti ensim­mäi­sen val­mis­te­lu­hen­ki­lös­tön rek­ry­toin­ti­kier­rok­sen. Val­mis­te­luor­ga­ni­saa­tio käyn­nis­ti toi­min­tan­sa loma­kau­den jäl­keen elo–syyskuussa.

– Täl­lä het­kel­lä olem­me val­mis­tel­leet sup­pean ja laa­jan poliit­ti­sen seu­ran­ta­ryh­män ohjauk­ses­sa hyvin­voin­tia­lu­een orga­ni­saa­tio­ra­ken­net­ta poliit­ti­sen ohjaus­jär­jes­tel­män, kon­ser­ni­pal­ve­lui­den, sote-pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mis­toi­min­nan, sote-pal­ve­lu­tuo­tan­non sekä pelas­tus­toi­men pal­ve­lu­tuo­tan­non osal­ta poh­jaeh­do­tuk­sek­si alue­val­tuus­ton käsit­te­lyyn ja pää­tök­sen­te­koon maaliskuussa.

Luo­ma ker­too, että parai­kaa työs­te­tään askel aske­leel­ta poliit­ti­ses­sa ohjauk­ses­sa eteen­päin hyvin­voin­tia­lu­een pal­ve­lustra­te­gi­aa ja sii­hen liit­ty­vi­nä sote-pal­ve­lustra­te­gi­aa sekä pelas­tus­toi­men pal­ve­lu­ta­so­pää­tös­tä alue­val­tuus­ton pää­tök­sen­te­koon vuo­den 2022 aika­na vie­tä­väk­si. Myös hal­lin­to­sään­nön val­mis­te­lu on meneillään.

Hal­lin­nol­li­nen muu­tos on val­tai­sa ja Luo­ma toi­voo, että aivan aluk­si muu­tos näkyy taval­li­sil­le ihmi­sil­le häi­riöt­tö­mäs­ti toi­mi­vi­na sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ja pelas­tus­toi­men palveluina.

– Toi­min­to­jen hal­li­tun siir­ron jäl­keen alkaa vuo­sia jat­ku­va uudis­tus­työ, jon­ka tavoit­tei­na on muun muas­sa perus­pal­ve­lui­den vah­vis­tu­mi­nen, säh­köis­ten pal­ve­lui­den mää­rä­tie­toi­nen kehit­tä­mi­nen, ennal­taeh­käi­se­viin pal­ve­lui­hin vah­vem­pi panos­ta­mi­nen, yhden­ver­tai­set pal­ve­lut koko hyvin­voin­tia­lu­eel­la asuin­paik­ka­kun­nas­ta riip­pu­mat­ta, nykyis­tä parem­pi ammat­ti­lais­ten yhteis­työ ja parem­pi tie­don liik­ku­vuus ihmis­ten parhaaksi.

Hyvin­voin­tia­lu­een orga­ni­soi­tu­mi­ses­sa pyri­tään hal­lin­nol­li­ses­ti mah­dol­li­sim­man mata­laan ja kevyeen organisaatiomalliin.

– Pyrim­me myös sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lu­tuo­tan­non orga­ni­soi­tu­mi­ses­sa mah­dol­lis­ta­maan ehyet ja sau­mat­to­mat hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­jut sekä perus- ja eri­kois­ta­son sekä sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon hyvän yhteis­työn sekä tie­tys­ti pal­ve­lustra­te­gian mukai­sen toi­min­nal­li­sen uudis­tu­mi­sen, jot­ta alu­eem­me väes­tön yhden­ver­tai­suus toteu­tui­si, Ilk­ka Luo­ma sanoo.

Ylin­tä pää­tös­val­taa hyvin­voin­tia­lu­eel­la tulee käyt­tä­mään alue­val­tuus­to, johon vali­taan 79 val­tuu­tet­tua. Se kokoon­tuu ensim­mäi­sen ker­ran maa­lis­kuus­sa 2022. Se päät­tää muun muas­sa hyvin­voin­tia­lue­stra­te­gias­ta, hal­lin­to­sään­nös­tä, talous­ar­vios­ta ja ‑suun­ni­tel­mas­ta, mak­su­jen perus­teis­ta ja asia­kas­mak­suis­ta, omis­ta­jaoh­jauk­sen peri­aat­teis­ta ja kon­ser­nioh­jees­ta, lii­ke­lai­tok­sel­le ase­tet­ta­vis­ta toi­min­nan ja talou­den tavoit­teis­ta, varal­li­suu­den hoi­dos­ta, tilin­pää­tök­sen hyväk­sy­mi­ses­tä ja jäsen­ten valit­se­mi­ses­ta toimielimiin.

Alue­val­tuus­ton lisäk­si Poh­jois-Poh­jan­maan poliit­ti­nen raken­ne pitää sisäl­lään 13-jäse­ni­sen alue­hal­li­tuk­sen, alue­vaa­li­lau­ta­kun­nan, yksi­lö­asiain jaos­ton, mah­dol­li­ses­ti kon­ser­ni­jaos­ton, tule­vai­suus­lau­ta­kun­nan, yhdys­pin­ta­lau­ta­kun­nan, tar­kas­tus­lau­ta­kun­nan, tur­val­li­suus­lau­ta­kun­nan sekä vai­kut­ta­mis­toi­mie­li­met eli nuo­ri­so­val­tuus­ton, van­hus­neu­vos­ton ja vam­mais­neu­vos­ton sekä alu­eel­li­set neu­vot­te­lu­kun­nat, pelas­tus­toi­men sekä hyvin­voin­tia­lu­een muun orga­ni­saa­tion ja hyvinvointialuejohtajan.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.