Perin­tei­nen jou­lu­tort­tu uuden ajan pyörteissä

Perinteisen joulutortun hilloista luumu on edelleen ykkössuosikki, mutta uusia täytteitä ainakin kokeillaan innokkaasti. Kuvan tortuissa uusi tulokas suolaisenmakea salted caramel.

Kodeis­sa ja lei­po­mois­sa käy kova suih­ke, kun jou­lu­lei­von­nai­sia val­mis­tuu ura­kal­la juh­la­pöy­tiin. Perin­tei­käs jou­lu­tort­tu on lei­von­nai­sis­ta ehkä pein­teik­käin, mut­ta sitä­kin uudet tuu­let kei­kut­ta­vat. Luu­mu-täh­ti­tor­tut näyt­tä­vät sil­ti edel­leen pitä­vän pin­tan­sa, vaik­ka monen­lai­set uudet täyt­teet hou­kut­te­le­vat kokei­le­maan ja mais­ta­maan herk­kua uudel­la tapaa.

Ennen van­haan jou­lu­tort­tu­tai­ki­na teh­tiin alus­ta asti itse eikä val­mis­tai­ki­nois­ta osat­tu edes unek­sia. Voin kau­li­mi­nen tai­ki­naan oli kovaa hom­maa leh­te­vän lop­pu­tu­lok­sen aikaan­saa­mi­sek­si. Tai­ki­naa kii­ku­tet­tiin välil­lä ulos jääh­ty­mään kau­li­mis­ker­to­jen välil­lä, sil­lä kyl­mä­ti­lat oli­vat vähäisiä.

Lei­po­mot ja teol­li­suus tuli­vat hel­pot­ta­maan tor­tun­näl­käi­siä val­miil­la lei­von­nai­sil­la ja val­mis­tai­ki­na­le­vyil­lä. Pakas­te­le­vyis­tä tor­tut pyö­räyt­tää mil­tei­pä kah­vin­kei­ton lomassa.

Ajan hen­ki näkyy nyt monen­lai­si­na kokei­lui­na tor­tun­täyt­teis­sä. Mar­me­la­deis­sa kausi­tuot­tei­na myy­tä­vis­tä ome­na-kane­li on vakiin­nut­ta­nut paik­kan­sa, ja tämän kau­den uutuus näyt­tää ole­van ome­na-lak­ka. Pais­ton­kes­tä­viä mar­me­la­de­ja on saa­ta­vil­la läpi vuo­den monia eri maku­ja apri­koo­sis­ta vadel­maan, man­sik­kaan ja vii­ku­naan. Ran­ta­poh­jan Face­book-gal­lu­pis­sa täy­te­suo­si­keik­si lis­tat­tiin myös appel­sii­ni- ja kirsikkahillo.

Vii­me vuo­sien vil­li­tys on lait­taa tor­tun­täyt­teek­si suo­sit­tu­ja mar­me­la­di­ka­ra­mel­le­ja kuten vih­rei­tä kuu­lia ja ket­tu­kark­ke­ja. Suklaa­nys­tä­vät ovat kek­si­neet täh­ti­tor­tun sydä­mek­si konh­veh­din. Huo­mat­ta­vaa on, että suklaa kan­nat­taa lisä­tä vas­ta pais­ton lop­pu­vai­hees­sa. Uusia tuu­lia edus­taa myös makean­suo­lai­nen sal­ted cara­mel ‑täy­te. Makean ja suo­lai­nen suloi­nen yhdis­tel­mä syn­tyy myös vii­ku­na­hil­los­ta ja vuo­hen­juus­tos­ta, vin­kat­tiin jou­lu­tort­tu-gal­lu­pin vastauksissa.

Makeut­ta kaih­ta­vat halua­vat­kin täyt­tää jou­lu­tor­tun täy­sin suo­lai­sel­la täyt­teel­lä. Oli­pa sit­ten lei­po­mus täh­ti­tor­tun mal­li­nen tai jon­kin muun muo­toi­nen, täy­te lisä­tään val­mii­seen lei­von­nai­seen. Kruu­nuk­si sopii esi­mer­kik­si sme­ta­na­no­ka­re höys­tet­ty­nä mädil­lä, puna­si­pu­lil­la, poro­rou­heel­la tai muul­la mie­lui­sal­la aines­osal­la. Vegaa­neil­le löy­tyy omat täy­te­suo­sik­kin­sa ja myös voi- ja leh­ti­tai­ki­nois­ta löy­tyy vegaa­ni­sia vaih­toeh­to­ja. Jois­sa­kin ohjeis­sa näyt­tää käy­te­tyn tofu­rou­het­ta osa­na täytettä.

Kalo­rei­ta jou­lu­na ei ole tapa­na las­kea, mut­ta kuten tie­däm­me, rakas jou­lu­tort­tum­me on ver­ra­ton kalo­ri­pom­mi, mut­ta ruo­tuun palaa­mi­nen onkin ajan­koh­tais­ta vas­ta uuden vuo­den lupaus­ten jälkeen.

Yhdes­sä jou­lu­tor­tus­sa on noin 200–400 kilo­ka­lo­ria. Soke­ria ei tor­tuis­sa ole täy­tet­tä lukuu­not­ta­mat­ta, mut­ta kalo­rik­kaan tor­tus­ta tekee ras­va. Kaut­ta aiko­jen on kehi­tel­ty myös kevyem­piä tort­tu­tai­ki­noin­ta kor­vaa­mal­la osa ras­vas­ta rahkalla.

Jou­lu­tort­tu on niin perin­tei­käs ja herk­kä­kin jut­tu, että se voi nos­tat­taa jopa kohun. Vuon­na 2013 Ruot­sis­sa nousi mete­li SVT:n huo­mat­tua yhtäk­kiä, että täh­ti­tor­tun mal­li muis­tut­taa haka­ris­tiä. Aihet­ta muis­tet­tiin pui­da pit­kään myös suo­ma­lai­sis­sa jou­lu­pöy­dis­sä. Lie­kö täs­tä tul­lut sysäys kek­siä saka­rai­sel­le tor­tul­le eri­lai­sia tai­vu­tus­muo­to­ja, mene ja tie­dä. Huo­noa omaa­tun­toa tus­kin täh­ti­tort­tu­jen tait­te­lu aina­kaan enää aiheuttaa.

Jou­lu­tort­tu­jen arvel­laan ran­tau­tu­neen Suo­meen Ruot­sis­ta, mut­ta aivan tark­kaa ajan­koh­taa ei tie­de­tä. Jou­lu­lei­von­nai­set alkoi­vat yleis­tyä sää­ty­läis­pii­reis­sä 1800-luvun puo­len­vä­lin jäl­keen. Tiet­tä­väs­ti myös Englan­nis­sa on aiko­naan lei­vot­tu tort­tu­ja muis­tut­ta­via leivonnaisia.

Putaan Pul­la luot­taa luumuun

Luu­mu on perin­tei­nen täy­te jou­lu­her­kuis­sa, sil­lä sitä tulee ihmi­sil­lä vähem­män syö­tyä muu­na aika­na vuo­des­sa. Sik­si Putaan Pul­lan lei­po­mos­sa Mar­tin­nie­mes­sä ei ole aina­kaan tois­tai­sek­si halut­tu teh­dä jou­lu­tort­tu­ja muul­la täyt­teel­lä kuin luu­mul­la. Jou­lu­tor­tut ovat tie­ten­kin perin­tei­ses­ti myös voil­la leivottuja.

Luu­mu mais­tuu jou­lun­ai­ka­na myös munkeissa.

– Wie­ner­munk­ki on meil­lä vakio­va­li­koi­mas­sa vadel­ma­täyt­teel­lä, mut­ta tänä vuon­na teim­me ensim­mäis­tä ker­taa luu­mu­täyt­tei­sen wie­ner­mun­kin kah­den kap­pa­leen kulut­ta­ja­pak­kauk­seen. Tuo­te sai muka­van vas­taan­o­ton, ja asiak­kaat ovat kii­tel­leet kovas­ti tätä uutuut­ta, ker­ro­taan leipomosta.

Jou­lu­tuot­tei­den myyn­ti alkaa loka­kuun lopus­sa ja kausi kes­tää vuo­den lop­puun asti. Jou­lu­tort­tu­ja teh­dään noin 200 000 kap­pa­let­ta kau­den aikana.

Putaan Pul­lan lei­po­mon mit­ta­va laa­jen­nus Mar­tin­nie­mes­sä on lop­pusuo­ral­la ja vii­meis­te­ly­työt val­mis­tu­vat vuo­den lop­puun men­nes­sä. Suu­rin osa uusis­ta tilois­ta on jo otet­tu käyt­töön, mikä on näky­nyt ilah­dut­ta­va­na paran­nuk­se­na työolosuhteissa.

– Uusien tilo­jen myö­tä pys­tym­me vas­taa­maan entis­tä parem­min ja moni­puo­li­sem­min kulut­ta­jien vaa­ti­muk­siin, ja monen­lais­ta uut­ta ja kiin­nos­ta­vaa onkin kehit­teil­lä, lupaa­vat lei­po­moa luot­saa­vat yrit­tä­jät, sisa­ruk­set Hel­mi Tyy­ki­luo­to, Ant­ti Tyy­ki­luo­to ja Jan­ne Tyy­ki­luo­to.

Lei­po­mon myy­mä­lä-kah­vi­la toi­mii edel­leen Vers­tas­mut­ka kol­mo­ses­sa Martinniemessä.

– Toi­vot­ta­vas­ti pää­si­sim­me muut­ta­maan sen jo ehkä ensi kesä­nä lei­po­mon yhtey­teen Sepäntielle.

Aika­tau­lu riip­puu täy­sin val­lit­se­vas­ta koro­na­ti­lan­tees­ta. Jos tilan­ne jat­kuu huo­no­na, siir­ron kans­sa ei pide­tä kii­ret­tä, kos­ka hen­ki­lö­lii­ken­ne halu­taan mini­moi­da lei­po­mon tiloissa.

“Perin­tei­set lei­po­muk­set ovat var­mo­ja ja parhaita”

Hau­ki­pu­taa­lai­nen koti­lei­pu­ri Kirs­ti Leh­ti­nen ker­too teke­vän­sä jou­lu­tor­tut aina itse valmistaikinasta.

Kirs­ti Leh­ti­nen teki val­mis­tai­ki­nas­ta tort­tu­ja omenatäytteellä.

– Voi­tai­ki­nas­ta tulee par­haan makui­set. Käy­tän aina luu­mu­täy­tet­tä tai ome­na­täy­tet­tä, jot­ka ostan kau­pas­ta val­mii­na. Mitään kara­mel­li­täy­te­ko­kei­lu­ja en ole harrastanut.

Tort­tu­ja Leh­ti­nen ker­too lei­po­van­sa pie­nis­sä eris­sä sen mukaan, miten lei­vi­nuu­nis­sa sat­tuu ole­maan sopi­va läm­pö. Vas­ti­kään hän teki pipar­kak­ku­muo­til­la val­mis­tai­ki­na­le­vys­tä pai­net­tu­ja tort­tu­ja, jot­ka täyt­ti ome­na­hil­lol­la. Niis­tä tuli soman näköi­siä ja kato­si­vat pian parem­piin suihin.

Somes­sa on näky­nyt kokei­lu­ja myös pipar­ka­kun muo­tois­ten tort­tu­jen pais­ta­mi­ses­ta muf­fins­si­vuas­sa, jol­loin pais­tok­ses­ta tulee kupe­ra ja aina­kin täy­te pysyy hyvin paikoillaan.

Pipa­ri­tai­ki­nan Kirs­ti Leh­ti­nen tekee aina itse. Hyvis­sä ajoin ennen jou­lua hän val­mis­taa myös 15–20 hedel­mä­kak­kua, jot­ka säi­ly­vät aina­kin kak­si kuu­kaut­ta. Voi- tai mar­ga­ri­ni­poh­jai­seen tai­ki­naan tulee veh­nä­jau­ho­jen ja kanan­mu­nien lisäk­si pie­ni­nä paloi­na kui­vat­tua taa­te­lia, vii­ku­naa, apri­koo­sia, luu­mua ja rusi­noi­ta. Höys­tee­nä on appel­sii­ni­mar­me­la­dia ja tujauk­sen mehe­vyyt­tä anta­maan tilk­ka konjakkia.

Hedel­mä­kak­ku­ja Kirs­ti jake­lee ystä­vil­le. Myös muu­ta­mia taa­te­li­kak­ku­ja val­mis­tuu joulunajaksi.

– Jos teen jou­luk­si koti­kal­jaa, mal­las­mäs­kis­tä tulee lois­ta­vat säm­py­lät. Jos­kus har­voin olen teh­nyt jou­luk­si myös karjalanpiirakoita.

Jou­lun­ajan lei­po­muk­set ovat Leh­ti­sel­lä olleet samo­ja jo kau­an, kos­ka perin­tei­set lei­po­muk­set ovat var­mo­ja ja parhaita.

– Jos­kus olen saat­ta­nut lei­poa jon­kun eri­koi­sem­man lei­vän, jos olen näh­nyt reseptin.

Tänä vuon­na jou­lu­na­lus­viik­ko­jen ohjel­mas­sa on ollut lei­po­mis­ten ohel­la stea­rii­ni- ja para­fii­ni­va­ras­ton hävi­tys. Niis­tä on syn­ty­nyt kynt­ti­lä­muo­tis­sa pal­jon eri­vä­ri­siä kynt­ti­löi­tä, joi­ta on myös muka­va antaa lah­jak­si. Uute­na kokei­lu­na oli val­mis­taa pie­niä kupe­ra­poh­jai­sia kynt­ti­löi­tä, joi­den muot­ti­na oli kananmunankuori.

– Toi­mi! Muna­kynt­ti­lä kel­lui vedel­lä täy­te­tys­sä astias­sa ja paloi 3,5 tuntia.

Kirs­ti Leh­ti­nen on askar­rel­lut vii­me vuo­si­na myös kym­me­niä lauk­ku­ja kah­vi­pus­seis­ta ja jaka­nut nii­tä ystä­vil­le ja lähei­sil­le ympä­ri vuo­den. Ehkä nyt jou­lu­na­kin joku saa laukun.

Luu­mu­täy­te luki­ja­gal­lu­pin ykkönen

Perin­tei­nen luu­mu­hil­lo tor­tun­täyt­tee­nä nousi sel­keäs­ti luki­joi­den ykkös­suo­si­kik­si Ran­ta­poh­jan Face­book-gal­lu­pis­sa. Vas­taa­jia oli yli 50, jois­ta 33 nime­si ykkös­suo­si­kik­seen luu­mun. Valin­taa kom­men­toi­tiin muun muas­sa näin: Perin­tei­nen luu­mu, ja palon! Luu­mu­hil­lo on mei­dän per­heen suo­sik­ki. Perin­tei­nen luu­mu on ykkö­nen, mut­ta suju­vas­ti syön mui­ta­kin makuja.

Toi­sek­si suo­si­tuim­mak­si nousi ome­na-kane­li. Myös useam­mat muut­kin maut mais­tu­vat: Meil­lä teh­dään aina kah­del­la eri täyt­teel­lä, vadel­mal­la mie­hel­le ja ome­na-kane­lil­la minulle.

Seu­raa­val­le sijal­le nousi­kin vadel­ma. Saman ver­ran ääniä sai sal­ted cara­mel. Sii­tä todet­tiin näin: Sal­ted cara­mel, oma koke­muk­se­ni sii­tä­kin maus­ta on hyvä.

Tasa­vä­ki­ses­ti yksit­täi­siä ääniä kerä­si­vät apri­koo­si, appel­sii­ni, vii­ku­na, vih­reä kuu­la, man­sik­ka ja kir­sik­ka. Hyvä­nä vaih­toeh­toi­na mai­nit­tiin myös ome­na-kane­lin ja rah­kan yhdis­tel­mä täyt­tee­nä. Suo­lai­sis­ta vaih­toeh­dois­ta nos­tet­tiin esil­le vii­ku­nan ja vuo­hen­juus­ton yhdistelmä.

Ran­ta­poh­ja kiit­tää kaik­kia vas­taa­jia ja toi­vot­taa mais­tu­via joulutorttuhetkiä!

Jou­lu ins­pi­roi kynt­ti­län­te­koon, jos­sa voi hyö­dyn­tää van­hat kynt­ti­län­jä­mät. Kirs­ti Leh­ti­nen teki kynt­tiöi­tä muotilla.