Oulun seu­dun omais­hoi­ta­jat pal­kit­tiin hyvin­voi­va­na työpaikkana

Oulun seu­dun omais­hoi­ta­jat ry on saa­nut sosi­aa­lia­lan Hyvin­voi­va työ­paik­ka ‑pal­kin­non, jon­ka myön­tää Sosi­aa­lia­lan kor­kea­kou­lu­tet­tu­jen ammat­ti­jär­jes­tö Talentia. 

– Oulun seu­dun omais­hoi­ta­jat ry:ssä työ­hy­vin­voin­ti on kes­kei­nen osa työ­tä, ei vain yksi irral­li­nen pala­nen. Työn­te­ki­jät tie­tä­vät omat työn­ku­van­sa ja vas­tuu­alu­een­sa, työn mitoi­tus on kun­nos­sa ja joh­ta­mi­nen toi­mii, kiit­tää Talen­tian eri­tyis­asian­tun­ti­ja Hei­di Pek­ka­ri­nen.

Mer­kil­le pan­ta­vaa on se, että hyvin­voin­ti on syn­ty­nyt ilman yli­mää­räis­tä rahaa, joten mikä tahan­sa työ­paik­ka voi ottaa mal­lia voittajasta. 

Talen­tian jär­jes­tä­mään Hyvin­voi­va työ­paik­ka ‑kil­pai­luun osal­lis­tui 75 sosi­aa­lia­lan työ­paik­kaa. Voit­ta­jak­si valit­tu Oulun seu­dun omais­hoi­ta­jat ry on 11 työn­te­ki­jän työyh­tei­sö, joka tar­jo­aa tie­toa, tukea ja toi­min­taa alu­een omaishoitajille. 

Hyvin­voi­va työ­paik­ka ‑pal­kin­to on 1000 euroa, jon­ka voi käyt­tää työ­hy­vin­voin­tia tuke­vaan toimintaan. 

Työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­ti on omais­toi­min­nan ohjaa­ja Min­na Hern­ber­gin ja toi­min­nan­joh­ta­ja Min­na­ma­ria Sal­mi­sen mukaan pit­kä­jän­tei­sen työn tulosta.

He ker­to­vat, että hyvän työ­pai­kan raken­ta­mi­seen tar­vi­taan kaik­kia, niin esi­hen­ki­löi­tä kuin työntekijöitä. 

– Mie­tim­me yhdes­sä kei­no­ja työ­hy­vin­voin­tim­me paran­ta­mi­sek­si. Meil­lä myös mita­taan sään­nöl­li­ses­ti työ­hy­vin­voin­tia, Sal­mi­nen sanoo.

Tär­ke­ää on ottaa työ­hy­vin­voin­ti osak­si joka­päi­väis­tä työ­tä. Pie­nil­lä­kin toi­min­ta­mal­lin muu­tok­sil­la voi saa­da pal­jon hyvää aikaa. 

– Aloi­tam­me aamut töis­sä yhtei­sel­lä kah­vi­het­kel­lä. Sään­nöl­li­siin, koko hen­ki­lö­kun­nan kokouk­siim­me tuom­me aina työ­hy­vin­voin­tia­si­aa. Kokous alkaa aina ”Ilois­ten asioi­den kier­rok­sel­la” ja joka ker­ta myös työn­te­ki­jät vuo­ro­tel­len tuo­vat työ­hy­vin­voin­ti­tee­maan liit­ty­vää asi­aa kokouk­sen lop­puun. Tyhy-päi­viä jär­jes­te­tään sään­nöl­li­ses­ti, käy­tös­säm­me on hyvät työ­ter­veys­pal­ve­lut, voim­me pitää etä­työ­päi­viä sekä pal­jon muu­ta, Hern­berg kertoo.

Talen­tia jär­jes­ti nyt ensim­mäis­tä ker­taa Hyvin­voi­va työ­paik­ka ‑kil­pai­lun. Tavoit­tee­na on nos­taa esiin sosi­aa­lia­lan työyh­tei­sö­jä, jois­sa hen­ki­lös­tö voi hyvin. Kil­pai­luun osal­lis­tui yhtä pal­jon jul­ki­sen ja yksi­tyi­sen sek­to­rin työ­paik­ko­ja. Työyh­tei­söt edus­ti­vat moni­puo­li­ses­ti koko sosiaalialaa. 

– Yllä­tyim­me posi­tii­vi­ses­ti kil­pai­lun suo­sios­ta, kos­ka huo­not työ­olo­suh­teet nouse­vat usein esiin jäsen­tem­me yhtey­de­no­tois­sa. On hyvä nos­taa kes­kus­te­luun se, että hyvin­voin­tiin voi vai­kut­taa työ­pai­koil­la, ja sitä pitää kehit­tää yhdes­sä, Talen­tian Hei­di Pek­ka­ri­nen sanoo. 

Hän kan­nus­taa sosi­aa­lia­lan työ­paik­ko­ja teke­mään töi­tä työn­te­ki­jöi­den­sä hyvin­voin­nin eteen. Sii­tä hyö­ty­vät asiak­kaat, mut­ta se on myös talou­del­li­ses­ti kan­nat­ta­vaa, sil­lä hyvin­voi­vat työn­te­ki­jät vaih­ta­vat har­vem­min työ­paik­kaa kuin tyytymättömät. 

Työn­te­ki­jöi­den vaih­tu­vuus tulee kal­liik­si. Elin­kei­noe­lä­män kes­kus­lii­ton mukaan sosi­aa­lia­lan yri­tyk­sis­sä hen­ki­lös­tön vaih­tu­vuus on 28 pro­sent­tia vuo­des­sa. Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys Adeccon tut­ki­mus­ten mukaan asian­tun­ti­jan vaih­tu­mi­nen mak­saa 50–150 pro­sent­tia työn­te­ki­jän vuo­si­pal­kas­ta. Eri­tyis­asian­tun­ti­jan tai joh­ta­jan vaih­tu­mi­nen on sitä­kin kalliimpaa.