- Kansanedustaja Olga Oinas-Panuma kertoi avauspuheessaan olevansa ensimmäistä kertaa tukkilaiskisoja seuraamassa.
- Jari-Jukka Jokela ja Riku Pakanen toivoivat lisää nuoria osallistumaan niin tukkilaiskisoihin kuin talkoohommiinkin.
- Kuivaharjoittelua ennen varsinaisia suorituksia.
- Iin Metsätyön joukkueen muodostaneet Taneli, Tuomas ja Janne Paakkola ottivat vauhdikkaan lähdön joukkuesoudussa.
- Riku Pakanen menestyi hienosti Raasakkakoskella.
Lauantaina Iin Raasakkakoski muuntautui jälleen perinnelajin näyttämöksi, kun miehet ottivat toisistaan mittaa tukkilaislajien suomenmestaruuksista. Aiemmista vuosista poiketen tänä kesänä kisattiin sauvonnan ja koskenlaskun lisäksi tukkilaismaratonissa ja joukkuesoudussa.
Tapahtuman pääjärjestäjäksi ja touhumieheksi kutsuttu ja itsekin Raasakkakosken varrella asuva Riku Pakanen totesi, että hänellä on ollut hyviä kavereita järjestelyissä mukana, eikä tapahtumaa kukaan yksin saisi kokoon. Tapahtuman juontajana toiminut Jari-Jukka Jokelan kanssa keskustellessa Pakanen myös avasi perinnelajien taustoja.
– Nämä ovat olleet vanhoja työlajeja ja tukkijätkät ovat aina laskeneet koskea oman työnsä ohella. Ennen yhtiöt joka maksoivat palkkaa paremmille laskijoille ja he saattoivat saada useamman kuukauden verran palkkaa hyvästä suorituksesta. Tätä perinnettä olemme pitäneet yllä täällä Raasakkakoskella jo yli 20 vuotta, Pakanen kertoi.
Perjantain harjoituksiin osallistui kymmenkunta kisaajaa ja Pakanen kertoi itsekin jääneensä tuolloin koskelle kakkoseksi ja pulahtaneensa viileään veteen.
– Me ollaan vähenevä joukko ja kannustankin nuoria osallistumaan matalalla kynnyksellä kisoihin. Me ollaan hyvin joviaalia porukkaa eikä naureta jos tipahtaa tukilta, Pakanen hymyili.
Iin Urheilijoiden puheenjohtaja Pauli Tiiro totesi tapahtuman jatkavan komeaa ja kunniakasta perinnettä, joka on ollut osa suomalaista historiaa ja sielunmaisemaa vuosikymmenien ajan.
– Kisa ei ole vain urheilullinen koitos, vaan se on kunnianosoitus suomalaiselle uittotyölle. Osallistujissa elää yhä se rohkeus, ketteryys ja periksiantamattomuus, mikä ennen jokapäiväistä Iijoella työtä tehneille, Tiiro sanoi.
Avauspuheen piti kansanedustaja Olga Oinas-Panuma, joka oli tukkilaiskisoissa ensimmäistä kertaa. Hän totesikin Iijoen olevan mahtava joki, jonka ympärillä asuu toimeliasta ja aikaansaavaa väkeä. Myös Oinas-Panuma totesi kisojen olevan urheilutyön ohessa tärkeää kulttuurin ja perinteen vaalintaa.
– Omakin pappa oli aikoinaan mukana uitossa ja muistelen, että isopappa taisi löytää uitosta emännän, kansanedustaja naurahti.
Parisen sataa silmäparia seurasi paikan päällä, kun lajin pioneerit ja muutamat ensikertalaiset näyttivät taitojaan koskessa. Tukkilaiskisat ovat osa uittoperinnettä ja tänä vuonna Raasakkakoskella nähtiin myös tukkilaismaraton, johon kuului soutu, veneenveto, sestominen eli uivalla tukilla seisoen matkaaminen, sumajuoksu tukkien päällä ja maastojuoksu. Koko matkalle mittaa tulee vajaa kilometri.
Maratonin SM-kultaa voitti kaikkien muiden lajien yleisten sarjojen tapaan pitkään tukkilaiskisoja hallinnut Juha Julkunen.Hänen voittoaikansa oli 6.06. Yleisessä sarjassa toiseksi tuli Jori Mikkonen ajassa 6.21. Kotikoskella melkeinpä omalla takapihallaan kisannut Pakanen oli ikämiessarjassa kolmas ajalla 10.13. Pauli Ylitalon ja Ville Kultalahden jälkeen.
Maraton kiinnostikin yleisöä kovasti etenkin sen pituuden ja monipuolisuuden ansiosta.
– Kyllä on miehet rautaisessa kunnossa! Minulla olisi loppunut kunto jo tuohon ensimmäiselle osuudelle, moni yleisössä naureskeli.
Joukkuesoudun vei nimiinsä Julkusen kipparoima Finn-Col Finland ‑joukkue ajassa 2.16. Kettusen kopla, johon Pakanen kuului, sijoittui toiseksi jättäen taakseen Iin Jätehuollon ja Iin Metsätyön joukkueet. Eero Alaraasakka kertoi, että järjestäjät ovat valinneet veneen, jotta olosuhteet ovat kaikille tasapuoliset.
– Kyseinen vene on jo vanha, joten piti sanoa osallistujille, että ensimmäiset vedot sitten sievästi, että pysyy paatti kasassa, Alaraasakka naurahti.
Sauvonnassa Pakanen sijoittui yleisessä sarjassa toiseksi Julkusen jälkeen ja koskenlaskussa hopeaa tuli ikämiesten sarjassa Pauli Ylitalon viedessä voiton neljällä sekunnilla. Voittamisesta Julkusella onkin paljon kokemusta, sillä hän on osallistunut Raasakkakosken kisoihin lukuisia kertoja ja hävinnyt ainoastaan kerran. Muitakin iiläisiä hienoja suorituksia nähtiin kisoissa, kun Veli Paakkola ja Toni Pakanen osallistuivat koskenlaskuun. Alaraasakka totesikin Pakasen onnistuneen hienosti pysymään pitkän matkaa tukin päällä seisten.
Kisojen virallisena Suomen metsäurheilijaliiton määrämänä valvojana toiminut Reijo Saari seurasi kisoja hyvillä mielin ja kehui Raasakkakoskea loistavaksi kisapaikaksi.
– Järjestäjät ovat erittäin osaavaa porukkaa ja on minulla itsellänikin tullut kilpailtua täällä, Saari puheli.
Tukkilaiskisojen vakiokasvo Alaraasakka kertoi yleisölle Raasakkakosken ja alueen historiasta.
– Raasakkakoski on merkittävä uittopaikka ja tästä on mennyt aikoinaan vuosittain läpi 300 000 kiintoa eli noin 6000 rekallista puuta läpi. Ennen uittoa tämä oli tärkeä väylä tervankuljetuksessa, Alaraasakka osasi kertoa.
Yleisö sai nauttia pääsääntöisesti tapahtumasta aurinkoisessa ja kuivassa kelissä, mutta pieni sadekuurokin pääsi yllättämään viime vuoden tapaan. Tunnelmaa sade ei kuitenkaan latistanut ja yleisö jaksoi kannustaa tukkijätkiä loppuun saakka.