- Perunarieskapohja taipuu moneen.
- Rieskapohjan taivutusohje taskumaiseksi tortilalksi.
Putaan Pullan leipomo Martinniemessä on vastannut uusiin ruoka- ja leipätrendeihin kehittämällä kotimaisen ja paikallisen vaihtoehdon – Kantti Perunarieskapohjan. Kestävä ja monikäyttöinen pohja taipuu niin tortilloihin, tacoihin, pitaleiväksi ja pizzapohjaksi kuin perinteisiin rieskarulliin ja voileipäkakkurulliin.
Harva kuluttaja tulee ajatelleeksi, kuinka paljon uuden tuotteen kehittäminen ja markkinoille tuominen vaatii työtä.
– Ajatus kooltaan isommasta, monikäyttöisestä rieskapohjasta on muhinut mielessämme jo vuosia. Leipä, ja erityisesti myös rieska, on mielestämme erinomainen pohja ruuanlaittoon. Rieskojamme on hyödynnetty jo aiemminkin monin tavoin, mutta halusimme kehittää vieläkin toimivamman vaihtoehdon nimenomaan ruuan tekemiseen, kertoo markkinointipäällikkö Iita Tyykiluoto Putaan Pullalta.
Tämän ajatuksen pohjalta syntyi ohueksi leivottu Kantti Perunarieskapohja. Sen koko on haettu tarkkaan eri reseptien kautta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman monipuolisesti käytettävissä.
– Markkinoilta puuttui kotimainen rieskapohja, joka kestäisi täytteitä ja käsittelyä murtumatta. Tämäkin tarve vauhditti tuotteen kehittämistä. Isompi vaihde kehitystyössä alkoi vuosi sitten, ja tuote saatiin myyntiin maaliskuussa 2025, Tyykiluoto kertoo.
– Vuoden mittaiseen tiiviiseen tuotekehitysprojektiin sisältyi monia vaiheita, kuten pakkaussuunnittelu, tuotteen vahvuuden ja koon määrittely, reseptiikan kehittäminen ja markkinoinnin suunnittelu. Teimme myös laiteinvestointeja. Perunarieskapohjat valmistetaan suomalaisista pohjoisen raaka-aineista ja paistetaan kiviarinauunissa Putaan Pullan leipomossa Martinniemessä.
Aluksi suunnitelmissa oli tuoda Kantti tuoreleipähyllyyn, mutta kehitysprojektin aikana päädyttiin pakastetuotteeseen, koska näin tuotteen ominaisuudet säilyvät parhaina. Kuluttajat ovat ottaneet uuden tuotteen erittäin hyvin vastaan, kertoo Iita Tyykiluoto.
– Olemme saaneet runsaasti positiivista palautetta erityisesti rieskapohjien käytettävyydestä. Nyt juhlakuukausien aikaan ne ovat löytäneet tiensä monien koteihin varsinkin rieskarullien muodossa.
Jonkin verran on tullut palautetta siitä, että tuotetta ei aina ole helppo löytää.
– Moni etsii rieskapohjia tuoreleipähyllystä. Tuote löytyy valtaosasta kaupoista leivonnaispakasteiden lähettyviltä.
Kantti Perunarieskapohja herätti kiinnostusta myös valtakunnallisesti ja pääsi heti laajaan jakeluun ympäri Suomen. Putaan Pullan leipomotuotteita on löytynyt jo muutaman vuoden valtakunnallisesti K‑Ryhmän kaupoista, ja tänä keväänä yhteistyö laajeni valtakunnallisesti myös S‑ryhmän kanssa.
– Tämä on todella hieno asia meidän kokoisellemme perheyritykselle, Tyykiluoto iloitsee.
Putaan Pulla on perinteikäs perheyritys, joka toimii jo kolmannessa sukupolvessa. Leipomon yhteydessä palvelee leipomomyymälä ja kahvila Putaan Puoti, jossa tarjoillaan myös lounasta.
Perunarieskatortilla testissä
Kantti Perunarieskapohja osoittautui näppäräksi käyttää. Pakasteesta otettu levy sulaa nopeasti, lähes samalla kun täytteet ehtii ottaa esille rieskatortillan täyttämistä varten. Uudelleensuljettava pussi on kätevä, sillä käyttöön voi ottaa vain tarvitsemansa määrän pohjia.
Perunarieskapohjan päälle voi koota täytteet oman maun mukaan – tai hyödyntää kätevästi jääkaapin jämiä. Ehkä se voisi olla jopa moderni versio pyttipannusta?
22 x 22 senttimetrin kokoinen rieskapohja on reilun kokoinen. Täytettynä taskumaisena tortillana siitä syntyy ruokaisa ateria, täyttävä välipala tai illanistujaisten herkku. Tortillaan voi tarvittaessa kääräistä lautasliinaan tai paperiseen eväspussiin.
Markkinointipäällikkö Iita Tyykiluoto antaa myös vinkin rullattavan wrapin kokoamiseen: täyttämisen jälkeen pohja kannattaa taittaa ensin päistä, ja vasta sitten rullata.
– Itse käärin wrapin folioon, varsinkin jos täytettä on runsaasti. Lopuksi halkaisen sen viistosti keskeltä – näin se on helppo syödä. Olemme koonneet nettisivuillemme käyttövinkkejä ja reseptejä.
Neljän kappaleen pakkaus Kantti perunarieskapohjia maksaa noin 4,60 euroa. Vaikka ulkomaisia tortillapohjia saa halvemmalla isommissa pakkauksissa, osa niistä jää usein käyttämättä. Maussa paikallinen pohja vie kirkkaasti voiton: se on mehevä ja maukas eikä pahvimainen, kuten monet kilpakumppaninsa. Valtaosa Suomessa myytävistä tortillapohjista valmistetaan ulkomailla, kuten Ruotsissa, Euroopassa tai Meksikossa.
Seuraavaksi kokeiluun lähtee rieskapizza. Tomaattikastike pohjalle ja täytteet päälle, noin 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Uunin jälkeen rucolaa, basilikaa tai parmesaanilastuja.
Rieskatortilla
(n. 15 min.)
1. Paista ja mausta kanafileet, leikkaa suikaleiksi. (Tai käytä valmiina saatavia kypsiä kana- tai lihasuikaleita, jauhelihaa, tonnikalaa jne. Vegaaninen vaihtoehto on esim. nyhtökaura.
2. Voitele rieska majoneesilla (tuorejuustotkin käyvät).
3. Lisää pohjalle täytteitä oman maun mukaan tai mitä kaapista löytyy: salaatinlehtiä, paprikaa, tuore- tai suolakurkkua, avocadoa, tomaattia, punasipulia, fetajuustoa jne. Mausteita maun mukaan.
3. Taittele.