Pai­kal­li­nen peru­na­ries­ka­poh­ja tai­puu myös uusiin trendiruokiin

Kotikeittiössä testatussa rieskatortillassa on täytteenä vihannesten ja fetajuuston ohella proteiinilähteenä valmiita kypsiä kanlastuja ja toisessa grilliaterialta jäänyttä, suikaloitua possua. Kuva: Auli Haapala

Putaan Pul­lan lei­po­mo Mar­tin­nie­mes­sä on vas­tan­nut uusiin ruo­ka- ja lei­pät­ren­dei­hin kehit­tä­mäl­lä koti­mai­sen ja pai­kal­li­sen vaih­toeh­don – Kant­ti Peru­na­ries­ka­poh­jan. Kes­tä­vä ja moni­käyt­töi­nen poh­ja tai­puu niin tor­til­loi­hin, tacoi­hin, pita­lei­väk­si ja pizza­poh­jak­si kuin perin­tei­siin ries­ka­rul­liin ja voileipäkakkurulliin.

Har­va kulut­ta­ja tulee aja­tel­leek­si, kuin­ka pal­jon uuden tuot­teen kehit­tä­mi­nen ja mark­ki­noil­le tuo­mi­nen vaa­tii työtä.

– Aja­tus kool­taan isom­mas­ta, moni­käyt­töi­ses­tä ries­ka­poh­jas­ta on muhi­nut mie­les­säm­me jo vuo­sia. Lei­pä, ja eri­tyi­ses­ti myös ries­ka, on mie­les­täm­me erin­omai­nen poh­ja ruu­an­lait­toon. Ries­ko­jam­me on hyö­dyn­net­ty jo aiem­min­kin monin tavoin, mut­ta halusim­me kehit­tää vie­lä­kin toi­mi­vam­man vaih­toeh­don nime­no­maan ruu­an teke­mi­seen, ker­too mark­ki­noin­ti­pääl­lik­kö Iita Tyy­ki­luo­to Putaan Pullalta.

Tämän aja­tuk­sen poh­jal­ta syn­tyi ohuek­si lei­vot­tu Kant­ti Peru­na­ries­ka­poh­ja. Sen koko on haet­tu tark­kaan eri resep­tien kaut­ta, jot­ta lop­pu­tu­los oli­si mah­dol­li­sim­man moni­puo­li­ses­ti käytettävissä.

– Mark­ki­noil­ta puut­tui koti­mai­nen ries­ka­poh­ja, joka kes­täi­si täyt­tei­tä ja käsit­te­lyä mur­tu­mat­ta. Tämä­kin tar­ve vauh­dit­ti tuot­teen kehit­tä­mis­tä. Isom­pi vaih­de kehi­tys­työs­sä alkoi vuo­si sit­ten, ja tuo­te saa­tiin myyn­tiin maa­lis­kuus­sa 2025, Tyy­ki­luo­to kertoo.

– Vuo­den mit­tai­seen tii­vii­seen tuo­te­ke­hi­tys­pro­jek­tiin sisäl­tyi monia vai­hei­ta, kuten pak­kaus­suun­nit­te­lu, tuot­teen vah­vuu­den ja koon mää­rit­te­ly, resep­tii­kan kehit­tä­mi­nen ja mark­ki­noin­nin suun­nit­te­lu. Teim­me myös lai­tein­ves­toin­te­ja. Peru­na­ries­ka­poh­jat val­mis­te­taan suo­ma­lai­sis­ta poh­joi­sen raa­ka-aineis­ta ja pais­te­taan kivia­ri­na­uu­nis­sa Putaan Pul­lan lei­po­mos­sa Martinniemessä.

Aluk­si suun­ni­tel­mis­sa oli tuo­da Kant­ti tuo­re­lei­pä­hyl­lyyn, mut­ta kehi­tys­pro­jek­tin aika­na pää­dyt­tiin pakas­te­tuot­tee­seen, kos­ka näin tuot­teen omi­nai­suu­det säi­ly­vät par­hai­na. Kulut­ta­jat ovat otta­neet uuden tuot­teen erit­täin hyvin vas­taan, ker­too Iita Tyykiluoto.

– Olem­me saa­neet run­saas­ti posi­tii­vis­ta palau­tet­ta eri­tyi­ses­ti ries­ka­poh­jien käy­tet­tä­vyy­des­tä. Nyt juh­la­kuu­kausien aikaan ne ovat löy­tä­neet tien­sä monien kotei­hin var­sin­kin ries­ka­rul­lien muodossa.

Jon­kin ver­ran on tul­lut palau­tet­ta sii­tä, että tuo­tet­ta ei aina ole help­po löytää.

– Moni etsii ries­ka­poh­jia tuo­re­lei­pä­hyl­lys­tä. Tuo­te löy­tyy val­tao­sas­ta kau­pois­ta lei­von­nais­pa­kas­tei­den lähettyviltä.

Kant­ti Peru­na­ries­ka­poh­ja herät­ti kiin­nos­tus­ta myös val­ta­kun­nal­li­ses­ti ja pää­si heti laa­jaan jake­luun ympä­ri Suo­men. Putaan Pul­lan lei­po­mo­tuot­tei­ta on löy­ty­nyt jo muu­ta­man vuo­den val­ta­kun­nal­li­ses­ti K‑Ryhmän kau­pois­ta, ja tänä kevää­nä yhteis­työ laa­je­ni val­ta­kun­nal­li­ses­ti myös S‑ryhmän kanssa.

– Tämä on todel­la hie­no asia mei­dän kokoi­sel­lem­me per­hey­ri­tyk­sel­le, Tyy­ki­luo­to iloitsee.

Putaan Pul­la on perin­tei­käs per­hey­ri­tys, joka toi­mii jo kol­man­nes­sa suku­pol­ves­sa. Lei­po­mon yhtey­des­sä pal­ve­lee lei­po­mo­myy­mä­lä ja kah­vi­la Putaan Puo­ti, jos­sa tar­joil­laan myös lounasta.

Peru­na­ries­ka­tor­til­la testissä

Kotikeittiössä testatussa rieskatortillassa on täytteenä vihannesten ja fetajuuston ohella proteiinilähteenä valmiita kypsiä kanlastuja ja toisessa grilliaterialta jäänyttä, suikaloitua possua. Kuva: Auli Haapala

Kant­ti Peru­na­ries­ka­poh­ja osoit­tau­tui näp­pä­räk­si käyt­tää. Pakas­tees­ta otet­tu levy sulaa nopeas­ti, lähes samal­la kun täyt­teet ehtii ottaa esil­le ries­ka­tor­til­lan täyt­tä­mis­tä var­ten. Uudel­leen­sul­jet­ta­va pus­si on käte­vä, sil­lä käyt­töön voi ottaa vain tar­vit­se­man­sa mää­rän pohjia.

Peru­na­ries­ka­poh­jan pääl­le voi koo­ta täyt­teet oman maun mukaan – tai hyö­dyn­tää käte­väs­ti jää­kaa­pin jämiä. Ehkä se voi­si olla jopa moder­ni ver­sio pyttipannusta?

22 x 22 sent­ti­met­rin kokoi­nen ries­ka­poh­ja on rei­lun kokoi­nen. Täy­tet­ty­nä tas­ku­mai­se­na tor­til­la­na sii­tä syn­tyy ruo­kai­sa ate­ria, täyt­tä­vä väli­pa­la tai illa­nis­tu­jais­ten herk­ku. Tor­til­laan voi tar­vit­taes­sa kää­räis­tä lau­tas­lii­naan tai pape­ri­seen eväspussiin.

Mark­ki­noin­ti­pääl­lik­kö Iita Tyy­ki­luo­to antaa myös vin­kin rul­lat­ta­van wra­pin kokoa­mi­seen: täyt­tä­mi­sen jäl­keen poh­ja kan­nat­taa tait­taa ensin päis­tä, ja vas­ta sit­ten rullata.

– Itse kää­rin wra­pin folioon, var­sin­kin jos täy­tet­tä on run­saas­ti. Lopuk­si hal­kai­sen sen viis­tos­ti kes­kel­tä – näin se on help­po syö­dä. Olem­me koon­neet net­ti­si­vuil­lem­me käyt­tö­vink­ke­jä ja reseptejä.

Nel­jän kap­pa­leen pak­kaus Kant­ti peru­na­ries­ka­poh­jia mak­saa noin 4,60 euroa. Vaik­ka ulko­mai­sia tor­til­la­poh­jia saa hal­vem­mal­la isom­mis­sa pak­kauk­sis­sa, osa niis­tä jää usein käyt­tä­mät­tä. Maus­sa pai­kal­li­nen poh­ja vie kirk­kaas­ti voi­ton: se on mehe­vä ja mau­kas eikä pah­vi­mai­nen, kuten monet kil­pa­kump­pa­nin­sa. Val­tao­sa Suo­mes­sa myy­tä­vis­tä tor­til­la­poh­jis­ta val­mis­te­taan ulko­mail­la, kuten Ruot­sis­sa, Euroo­pas­sa tai Meksikossa.

Seu­raa­vak­si kokei­luun läh­tee ries­ka­pizza. Tomaat­ti­kas­ti­ke poh­jal­le ja täyt­teet pääl­le, noin 10 minuut­tia 200-astei­ses­sa uunis­sa. Uunin jäl­keen ruco­laa, basi­li­kaa tai parmesaanilastuja.

Ries­ka­tor­til­la

(n. 15 min.)

1. Pais­ta ja maus­ta kana­fi­leet, leik­kaa sui­ka­leik­si. (Tai käy­tä val­mii­na saa­ta­via kyp­siä kana- tai liha­sui­ka­lei­ta, jau­he­li­haa, ton­ni­ka­laa jne. Vegaa­ni­nen vaih­toeh­to on esim. nyhtökaura.

2. Voi­te­le ries­ka majo­nee­sil­la (tuo­re­juus­tot­kin käyvät).

3. Lisää poh­jal­le täyt­tei­tä oman maun mukaan tai mitä kaa­pis­ta löy­tyy: salaa­tin­leh­tiä, papri­kaa, tuo­re- tai suo­la­kurk­kua, avoca­doa, tomaat­tia, puna­si­pu­lia, feta­juus­toa jne. Maus­tei­ta maun mukaan.

3. Tait­te­le.