Varma kesän merkki on, kun lampaat saapuvat laiduntamaan Haukiputaan Asemakylälle Sämppikosken rantaan Myllysaaren tuntumaan viime viikolla. Lampaat saapuivat laitumelle nyt kolmatta kertaa hoitamaan maisemaa ja torjumaan erityisesti vieraslajia lupiinia. Lampaat ovat Kati ja Kari Haipuksen lammastilalta Huttukylästä Kiimingistä.
– Matka meni hyvin, sillä lampaat ovat tottuneet kuljetuksiin. Meidän lampaita on laidunmailla myös esimerkiksi Ylikiimingissä, kertoi Kati Haipus.
Lampaita oli vastaanottamassa Asemakylän kyläyhdistyksen väkeä sekä Jaana Koivisto ja Kaisa Säkkinen Oulun Infrasta. Kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut on mukana Haukiputaan Asemakylän laidunhanke 2023:ssa kyläyhdistyksen ja lampureiden kanssa. Kyseinen laidunalue on kaupungin omistuksessa.
– Kokemukset kahdelta viime kesältä ovat maisemanhoidon kannalta niin hyviä, niinpä laiduntamista halutaan edelleen jatkaa, kertoi Kai Plaketti Asemakylän kyläyhdistyksestä. Kaupungin edustajien mukaan tällaisissa maisemanhoidollisissa ja vieraslajien hävittämistä edistävissä hankkeissa halutaan olla mukana.
Ajankohta lampaiden saapumiselle osui nyt erityisen nappiin, sillä lupiinit eivät olleet ehtineet vielä kasvaa suuriksi. Tärkeää on saada poistettua lupiineja ennen kuin ne alkavat kukkia ja siementää. Lupiineja on saatu hävitettyä alueelta huomattavasti lampaiden avulla.
Lampaat on otettu hyvin vastaan Asemakylällä eikä mitään ilkivaltaa ole ollut, iloitsee myös kyläyhdistyksen Kirsi Koivukangas.
Aino Rapala oli lasten Eelin ja Hilman kanssa katsomassa lampaiden tuloa laitumelle. Lampaat näyttivät kotiutuvan hyvin laitumelle.
– Tosi ihanaa, että täällä on tällainen lammaspaikka. Olemme vasta muuttaneet Pirkanmaalta tänne Asemakylälle, kertoi Aino Rapala.
Pian lammasaitauksen viereen tuli myös joukko koululaisia hetimiten katsomaan ja ihastelemaan lampaita.
Kesätöissä Asemakylän laitumella on neljä lammasta kesän ajan niin pitkään kuin syömistä riittää. Lampaat ovat iältään 3–7‑vuotiaita. Ranta-alueella on lampaille kaksi erillistä aidattua laidunta, joita vaihdellaan ruokapaikkoina kesän ajan niin, että koko ajan riittää syötävää.
Lampaiden hoidosta ja ruokinnasta vastaa Asemakylän kyläyhdistyksen jäsenistä ja asukkaista koottu hoitorinki päivittäin. Jokainen lampaita katsomaan tullut tai ohikulkeva voi myös kurkata lampaiden vointia periaatteela ”koko kylä hoitaa”. Lampaita saa rapsuttaakin, mikäli ne antavat, mutta ruokkia niitä ei saa. Ruokintaa ja vesipistettä hoitaa hoitorinki, jonka jäsenet lampaat oppivat tuntemaan. Ruokintakielto muille on siksi, että lampaat eivät saa mitään epäsopivaa, sillä ne sairastuvat herkästi. Jos lampaita ruokitaan aidan ulkopuolelta, ne oppivat määkimään ja kerjäämään hyvin äänekkäästi ja voivat pyrkiä jopa ulos aitauksesta. Muiden kuin hoitorinkiläisten ei pidä myöskään mennä lammasaidan sisälle.
Aitauksesta löytyy yhtystieto ja muuta ohjeistusta, mikäli lampaissa tai aitauksessa huomaa jotakin poikkeavaa.
Kyläyhdistyksellä on myös toive vanhemmille, että lasten kanssa otetaan puheeksi kuinka lammasaitauksen lähellä käyttäydytään. Lampaita ei saa heitellä kepeillä eikä juoksuttaa millään muullakaan tavalla. Lammasaitaukset rajautuvat veteen, mutta lampaat eivät mene veteen muutoin kuin jos ne säikähtävät kovasti tai tuntevat olonsa uhatuiksi.
Lampaiden laidunalueella kasvaa puita, jotka antavat lampaille tarvittaessa suoja auringolta ja sateelta ja jonne on tehty ruokinta- ja juomapaikka. Katosta sään suojaksi lampaat eivät tarvitse, mutta ei ole estettä, jos sellainen halutaan tehdä, ohjeistavat lampurit.
Kolme vuotta sitten kyläyhdistys ja kyläläiset rakensivat lammasaitaukset talkoilla. Materiaalit saatiin Oulun kaupungilta.
Lampaiden kesää voi seurata Haukiputaan Asemakylän kylähdistys ry:n Facebook-sivuilta, jonne laitetaan aika ajoin päivityksiä kuulumisista. Jos haluaa mukaan hoitorinkiin, voi laittaa viestiä sivun kautta. Hoitoringin jäsenillä ja lampureilla on yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa vaihdetaan ajankohtaiset kuulumiset, sovitaan vuoroista ja pidetään yhteyttä.
– Lampailla ei ole nimiä. Olemmekin järjestämässä nimikilpailun lampaille, siitäkin tarkempaa tietoa tulee FB-sivulle, kertoi Kirsi Koivukangas.