Päät­tä­jil­le ja vir­ka­mie­hil­le luvas­sa kou­lu­jump­paa – Kau­pun­gin­joh­ta­ja Päi­vi Laa­ja­lan talous­ar­vio on 23 mil­joo­naa yli­jää­mäi­nen, tule­vi­na vuo­si­na Oulun talous kään­tyy alijäämäiseksi

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan talousarvioesitys vuodelle 2023 ja taloussuunnitelma vuosille 2024–2025 tuo mukanaan runsaasti investointeja. Kaupunki kasvaa noin 2 000 asukkaan vuosivauhtia, ja Oululla menee Laajalan mukaan kokonaisuudessaan paremmin kuin muutama vuosi sitten. Tästä huolimatta tulevaisuudessa on etsittävä säästöjä muun muassa kouluverkosta. (Kuva: Teea Tunturi)Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan talousarvioesitys vuodelle 2023 ja taloussuunnitelma vuosille 2024–2025 tuo mukanaan runsaasti investointeja. Kaupunki kasvaa noin 2 000 asukkaan vuosivauhtia, ja Oululla menee Laajalan mukaan kokonaisuudessaan paremmin kuin muutama vuosi sitten. Tästä huolimatta tulevaisuudessa on etsittävä säästöjä muun muassa kouluverkosta. (Kuva: Teea Tunturi)

Tule­vi­na vuo­si­na Oulus­sa tapah­tuu pal­jon. Kau­pun­gin­joh­ta­ja Päi­vi Laa­ja­lan mukaan vauh­ti kiih­tyy inves­toin­tien suh­teen seu­raa­vien kol­men vuo­den ajan. Kaik­ki­aan Oulun kau­pun­gin inves­toin­tien tar­ve on noin 200 mil­joo­naa euroa vuo­sit­tain vuo­sien 2023–2025 aikana.

Vuon­na 2023 suu­rim­pia kau­pun­gin inves­toin­te­ja ovat Tui­ran moni­toi­mi­ta­lo, Lin­nan­maan uima­hal­li, kau­pun­gin­ta­lo, Lyseo, Lin­tu­lam­men ja Maik­ku­lan kou­lut sekä pää­kir­jas­to. Suu­rim­pien inves­toin­tien jou­kos­sa on myös Kii­min­ki­joen kou­lun inves­toin­ti, joka näkyy talous­ar­vios­sa ja ‑suun­ni­tel­mas­sa vuo­sil­le 2023–2025. Sen koko­nais­kus­tan­nus nousee yli 15 mil­joo­naan euroon. Inves­toin­nis­ta ei kui­ten­kaan ole vie­lä teh­ty päätöstä.

Vir­pi­nie­mi puo­les­taan on kau­pun­gil­le tär­keä stra­te­gi­nen inves­toin­ti. Sii­tä halu­taan kehit­tää moni­puo­li­nen urhei­lun ja liik­ku­mi­sen sekä mat­kai­lun kes­kus. Laa­ja­la esit­tää­kin, että Oulun kau­pun­ki perus­taa asian­tun­ti­ja­ryh­män, jon­ka teh­tä­vä­nä on etsiä yksi­tyi­siä sijoit­ta­jia Ouluun ja vas­ta­ta tär­keik­si mää­ri­tel­ty­jen inves­toin­tien koordinoinnista.

Sen lisäk­si, että kau­pun­ki inves­toi tule­vi­na vuo­si­na voi­mak­kaas­ti itse, on sen alu­eel­la lukui­sia ja mer­kit­tä­viä yksi­tyi­siä inves­toin­te­ja kuten Nokian ja Jun­nik­ka­lan sahan inves­toin­nit. Inves­toin­te­ja rahoi­te­taan Oulus­sa seu­raa­vi­na vuo­si­na vuo­si­kat­teel­la ja kas­sa­ra­hoi­tuk­sel­la. Vuo­si­ka­te vuo­del­le 2023 on 99,8 mil­joo­naa euroa.

Vuo­den 2023 talous­ar­vio on kol­mas perät­täi­nen talous­ar­vio, jon­ka kau­pun­ki tekee epä­var­muu­den vallitessa.

– Koro­na ja Venä­jän hyök­käys­so­ta sekä sodan seu­rauk­se­na syn­ty­nyt ener­gia­krii­si vai­kut­ta­vat maa­il­man­laa­jui­ses­ti ja hei­jas­tu­vat Suo­mes­sa myös kun­ta­ta­lou­teen, Laa­ja­la korostaa.

Kau­pun­gin lai­na­mää­rä ei seu­raa­vi­na vuo­si­na kas­va, kos­ka kau­pun­ki käyt­tää sai­raa­la­kiin­teis­tö­jen myyn­nis­tä saa­dun myyn­ti­voi­ton kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tök­sen mukai­ses­ti lai­no­jen takai­sin­mak­suun ja inves­toin­tien rahoi­tuk­seen. Täl­lä het­kel­lä Oulun kau­pun­gin lai­na­mää­rä on noin 582 mil­joo­naa euroa eli noin 2 750 euroa asu­kas­ta koh­ti ja ensi vuon­na 2 808 euroa per asu­kas. Seu­raa­vi­na vuo­si­na se nousee nopeas­ti noin 4 000 euroon asu­kas­ta kohti.

Kau­pun­gin­joh­ta­jan esi­tyk­sen mukaan talous­ar­vio on noin 723 mil­joo­naa euroa ja 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen. Ennus­teen mukaan talous­ar­vio on vie­lä seu­raa­va­na­kin vuon­na yli­jää­mäi­nen, min­kä jäl­keen se kään­tyy ali­jää­mäi­sek­si. Yli­jää­män taus­tal­la on Laa­ja­lan mukaan ker­ta­luon­tois­ten kiin­teis­tö­kaup­po­jen lisäk­si vero­tu­lo­jen kas­vu. Ensi vuon­na kau­pun­gin tulo­ve­ro­pro­sent­ti pie­ne­nee 20,50 pro­sen­tis­ta 7,86 pro­sent­tiin hyvin­voin­tia­lu­een perus­ta­mi­sen myö­tä. Kiin­teis­tö­ve­ro­pro­sen­tit säi­ly­vät ennallaan.

Vuo­den 2023 alus­ta voi­maan tule­va hyvin­voin­tia­lue­uu­dis­tus vai­kut­taa mer­kit­tä­väs­ti Oulun kun­ta­ta­lou­teen ja toi­min­taan. Kau­pun­gin talous­ar­vio pie­ne­nee 1,4 mil­jar­dis­ta noin 700 mil­joo­naan euroon. Vero­tu­lot ja val­tio­no­suu­det pie­ne­ne­vät. Kon­ser­ni­joh­ta­ja Ari Ala­tos­sa­van mukaan kau­pun­ki jää kui­ten­kin ensi vuon­na voi­maan tule­vas­sa uudis­tuk­ses­sa jon­kin ver­ran voi­tol­le, mikä­li asiat las­ke­taan suo­raan euroina.

– Kau­pun­ki jää lie­väs­ti plus­sal­le, kun huo­mioon ote­taan kaik­ki leik­kauk­set ja muutosrajoittimet.

Sivis­tys- ja kult­tuu­ri­toi­men osuus kau­pun­gin hen­ki­lös­tö­me­nois­ta on hyvin­voin­tia­lue­uu­dis­tuk­sen jäl­keen noin 80 pro­sent­tia ja ulkoi­sis­ta toi­min­ta­me­nois­ta 56 pro­sent­tia. Muut­tu­neen tilan­teen vuok­si sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­hin perus­te­taan uusi lau­ta­kun­ta, jon­ka pää­teh­tä­vi­nä ovat hyvin­voin­nin edis­tä­mi­nen, kult­tuu­ri ja lii­kun­ta. Lisäk­si lau­ta­kun­nan alai­suu­teen perus­te­taan joh­ta­jan vir­ka hyvin­voin­nin edis­tä­mis­teh­tä­vää varten.

Kos­ka kau­pun­gin on tule­vai­suu­des­sa etsit­tä­vä sääs­tö­jä siel­tä, mis­sä menot­kin ovat, on päät­tä­jil­lä ja vir­ka­mie­hil­lä tule­vai­suu­des­sa luvas­sa tiuk­kaa poh­din­taa sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­den pal­ve­lu­ver­kon parissa.

Vuon­na 2019 Oulun kau­pun­gis­sa teh­tiin talou­den ulkoi­sen arvioin­nin raport­ti, joka käyn­nis­ti mer­kit­tä­vät sääs­tö­toi­met. Suun­ni­tel­man toi­meen­pa­no päät­tyy Päi­vi Laa­ja­lan mukaan toi­min­taym­pä­ris­tön muu­tok­sien myö­tä, ja toteu­tu­mat­ta jää noin 23 mil­joo­nan euron säästöt.

– Näin ollen mei­dän on tar­ve miet­tiä uusia toi­men­pi­tei­tä ja käyn­nis­tää uusia toi­men­pi­tei­tä. Niin vai­ke­aa kuin se onkin, niin on syy­tä tar­kas­tel­la sivis­tys- ja kult­tuu­ri­toi­men pal­ve­lu­verk­koa. Lap­sien mää­rä vähe­nee ja val­tio­no­suuk­sien mää­rä pie­ne­nee kol­me mil­joo­naa euroa vuo­des­sa, Laa­ja­la kuvai­lee tilan­teen haastavuutta.

Talous­arvion 2023 käsittely

Pää­tök­sen­te­ko vuo­den 2023 talous­ar­vios­ta nou­dat­taa seu­raa­vaa aikataulua:

• Kau­pun­gin­joh­ta­jan talous­ar­vio­esi­tys 4.10.2022

• Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen bud­jet­ti­rii­hi 20.10. –21.10.2022

• Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen talous­ar­vio­kä­sit­te­ly 8.11. ja 14.11.2022

• Kau­pun­gin­val­tuus­ton talous­ar­vio­kä­sit­te­ly alkaa 28.11.2022

• Kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tök­set 12.12.2022

Kii­min­ki­joen koulu

• Kii­min­ki­joen kou­lu kor­va­taan uudis­ra­ken­nuk­sel­la ja van­ha kou­lu pure­taan pois.

• Uuden kou­lun raken­ta­mis­ta on suun­ni­tel­tu Kii­min­ki­puis­ton kou­lun yhteyteen.

• Koko­nais­kus­tan­nus on yli 15 mil­joo­naa euroa, ja han­ke ajoit­tuu pää­osin vuo­sil­le 2024–2025.

• Uusi ala­kou­lu on sel­vi­tyk­ses­sä mitoi­tet­tu nykyis­tä pienemmäksi.

• Kii­min­gin kou­lu­verk­koa on tar­koi­tus tule­vai­suu­des­sa tii­vis­tää ja kar­sia luo­pu­mal­la Tirin­ky­län ja Yli­ky­län sivu­kou­luis­ta, joi­den tilat ovat lau­ta­kun­nan pää­tös­pa­pe­rei­den teks­tin mukaan pie­niä, puut­teel­li­sia ja osin epä­tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sia. Sivu­kou­lu­ja kos­ke­vat pää­tök­set teh­dään myö­hem­min erikseen.

• Kii­min­ki­joen kou­lun inves­toin­nis­ta ei vie­lä ole teh­ty päätöstä.

Tutus­tu Ran­ta­poh­jan tilaus­tar­jouk­siin täs­tä.