Poh­jois-Poh­jan­maan asuk­kail­ta kysy­tään sosi­aa­li- ja terveyspalveluista

Sote-uudis­tuk­sen val­mis­te­luun liit­ty­vä net­ti­ky­se­ly Poh­jois-Poh­jan­maan asuk­kail­le on avoin­na ensi sun­nun­tai­hin saak­ka. Teh­dään yhdes­sä hyvä sote ‑kyse­lyyn vas­taa­mal­la poh­jois­poh­ja­lai­set voi­vat vai­kut­taa tule­van hyvin­voin­tia­lu­een sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­hin. Kyse­lys­sä kar­toi­te­taan alu­een asuk­kai­den näke­myk­siä muun muas­sa pal­ve­lui­den suju­vuu­des­ta sekä tär­keim­mis­tä lähi­pal­ve­luis­ta ja säh­köi­sis­tä pal­ve­luis­ta. Kyse­ly löy­tyy net­tio­soit­tees­ta https://popsote.fi. Vas­taa­va kyse­ly avat­tiin eilen sote-henkilöstölle.

Kyse­ly liit­tyy koko Poh­jois-Poh­jan­maan kat­ta­vaan sote-pal­ve­lustra­te­gia­työ­hön. Työs­sä sel­vi­te­tään mit­kä asiat pitäi­si nos­taa tule­van hyvin­voin­tia­lu­een stra­te­gian kär­jik­si, miten alu­een sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­ja pitäi­si kehit­tää ja mil­lai­sia alal­la käy­tös­sä ole­via toi­min­ta­mal­le­ja pitäi­si hyö­dyn­tää laa­jem­min tai mis­tä voi­si luo­pua. Hank­kees­sa kerät­ty­jen aja­tus­ten ja näke­mys­ten poh­jal­ta käyn­nis­te­tään sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pit­kän aika­vä­lin tavoit­tei­den mää­rit­te­ly Poh­jois-Poh­jan­maal­la. Han­ke toi­mii val­mis­te­le­va­na työ­nä tule­van hyvin­voin­tia­lu­een stra­te­gial­le. Val­mis­te­lus­sa ovat muka­na sote-asiak­kaat ja ‑hen­ki­lös­tö, alu­een asuk­kaat, kun­tien ja kun­tayh­ty­mien joh­to ja luot­ta­mus­hen­ki­löt sekä yrit­tä­jät ja jär­jes­töt kanssa.

Poh­jois-Poh­jan­maan asuk­kai­den ja sote-alan hen­ki­lös­tön net­ti­ky­se­ly­jen lisäk­si esi­mer­kik­si Oulun­kaa­ren alu­eel­la kun­ta­lais­ten ään­tä on kuul­tu eri vai­kut­ta­mis­toi­mie­lin­ten ja luot­ta­mus­hen­ki­löi­den työ­pa­jois­sa. Sote-hen­ki­lös­töl­le on jär­jes­tet­ty info­ti­lai­suus, jos­sa on kerät­ty hen­ki­lös­tön näke­myk­siä. Lop­pu­ke­vääs­tä tai alku­ke­säs­tä hank­kees­sa jär­jes­te­tään myös alu­eel­li­sia tilai­suuk­sia, joi­hin kut­su­taan alu­een eri toi­mi­joi­ta kes­kus­te­le­maan sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den pit­kän aika­vä­lin tavoit­teis­ta ja maa­kun­nal­li­sis­ta painopistealueista.

– Sote-pal­ve­lustra­te­gian yhtei­seen kehit­tä­mi­seen voi osal­lis­tua esi­mer­kik­si kyse­lyyn vas­taa­mal­la. Sitä kaut­ta voi tuo­da esil­le oman alu­een eri­tyis­piir­tei­tä ja vai­kut­taa stra­te­gia­työ­hön. Vas­tauk­sia käy­te­tään osal­taan sote-pal­ve­lustra­te­gian työs­ken­te­lyn poh­ja­na, ker­too sote-pal­ve­lustra­te­gia­työn Oulun­kaa­ren alue­koor­di­naat­to­ri Heli Luu­ki­nen.

Sote-pal­ve­lustra­te­gi­aa raken­ne­taan Poh­jois-Poh­jan­maal­la eri­lais­ten työ­ryh­mien, työ­pa­jo­jen, foo­ru­mien ja mui­den tilai­suuk­sien kaut­ta. Koro­nan vuok­si suu­ri osa vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­ta on siir­ty­nyt verk­koon, joten työs­ken­te­lys­sä hyö­dyn­ne­tään säh­köi­siä alus­to­ja ja ‑työ­vä­li­nei­tä. Vii­me syk­sys­tä läh­tien hank­kees­sa on jär­jes­tet­ty yli sata yhteis­työ­ti­lai­suut­ta eri kumppaneille.

Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­män koor­di­noi­ma sote-pal­ve­lustra­te­gia­han­ke on osa POP­so­te-han­ke­ko­ko­nai­suut­ta, jos­sa kehi­te­tään Poh­jois-Poh­jan­maan sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­ta yhdes­sä alu­een kun­tien ja sote-orga­ni­saa­tioi­den kanssa.

Sote-uudis­tus

• Koko jul­ki­nen sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­to sekä pelas­tus­toi­men pal­ve­lut uudistetaan.

• Nykyi­sin sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­los­ta ja pelas­tus­toi­mes­ta huo­leh­ti­vat kun­nat ja sairaanhoitopiirit.

• Tule­vai­suu­des­sa sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­los­ta ja pelas­tus­toi­mes­ta vas­taa­vat hyvinvointialueet.

• Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue on yksi maam­me 22 hyvinvointialueesta.

• Poh­jois-Poh­jan­maal­la sote-uudis­tus­ta vie eteen­päin POP­so­te-han­ke, jos­sa kaik­ki maa­kun­nan kun­nat ja sote-orga­ni­saa­tiot ovat mukana.

• Hyvin­voin­tia­luei­den toi­min­ta ja uudet jär­jes­tä­mis­vas­tuut on suun­ni­tel­tu alka­vik­si vuo­den 2023 alusta.