Sai­si­ko olla herkkuhyönteissoppaa?

Ensim­mäi­set koti­mai­set ruo­ka­tou­kat on tuo­tet­tu mark­ki­noil­le, ker­too uuti­nen. Myös sirk­ko­jen kas­va­tus hyön­tei­se­lin­tar­vik­keik­si on jo hyväs­sä vauh­dis­sa myös tääl­lä poh­joi­sem­pa­na. Tähän men­nes­sä innok­kaat kokeel­li­sen ruo­an­val­mis­tuk­sen har­ras­ta­jat ja ammat­ti­lai­set ovat jou­tu­neet tilaa­maan syö­tä­vät sir­kat ja tou­kat ulko­mail­ta koti­mai­sen tar­jon­nan puutteessa.

Ruo­ka­tou­kis­sa on kyse jau­ho­punk­ki­tou­kis­ta, joi­den jalos­ta­mi­seen kok­ki, keit­tiö­mes­ta­ri ja ravin­to­la-alan amma­til­li­nen opet­ta­ja Aija Vii­ta­nie­mi sai yri­tys­idean muu­ta­ma vuo­si sit­ten tut­kies­saan opis­ke­li­joi­den kans­sa, mitä ihmi­set syö­vät tulevaisuudessa.

Ihan ensi istu­mal­ta maku­her­mo­ja ei kut­ku­ta aja­tus rapeas­ta bar­beque-tou­kas­ta tai edes rous­ku­vas­ta sirk­ka­sip­sis­tä. Var­mas­ti nuo­ret ja tule­vat suku­pol­vet omak­su­vat ötök­kä­ruu­at osak­si taval­lis­ta ruo­ka­va­lio­ta. Ekol­gi­sen ja eet­ti­sen ajat­te­lun nos­tees­sa asen­teet muut­tu­vat ja ennak­ko­luu­lot karisevat.

Var­maa on, että kas­vis­ten käyt­tö on edel­leen lisään­ty­mäs­sä, mikä on hyvä jut­tu. Hyön­tei­set mah­tu­vat hyvin tähän ja liha­val­mis­tei­ta kor­vaa­vien tuot­tei­den buu­miin, jos­sa tiet­ty­jä ruo­kia valit­se­mal­la voi kokea paran­ta­van­sa oman hyvin­voin­nin ohel­la myös maailmaa.

Ei ole pit­kä aika, kun sie­net koet­tiin kum­mal­li­sek­si ravin­nok­si. Muis­tan kuul­lee­ni van­hem­man ihmi­sen kom­men­tin “Ei oo vie­lä tart­te­nu sie­niä syyä”. Sie­ni­ruo­ka­kult­tuu­ria alu­eel­lem­me levit­ti­vät aikoi­naan tän­ne aset­tu­neet Kar­ja­lan siir­to­lai­set. Tänä päi­vä­nä sie­net arvo­te­taan ravin­to­na korkealle.

Aika näyt­tää tuo­ko hyön­teis­ruo­ka­tuo­tan­to  uusia työ­paik­ko­ja ja löy­tyy­kö näis­tä elin­tar­vik­keis­ta rat­kai­su myös maa­il­man ruo­ka­pu­laan. Vie­lä kun itses­tään sikiä­vät sääs­ket saa­daan jalos­tet­tua ruo­ka­ket­juun, voim­me lyö­dä kak­si kär­päs­tä yhdel­lä iskulla.

Meil­lä tääl­lä suu­ri ongel­ma on ruo­ka­hä­vik­ki. Se on tuh­laus­ta, jos mikä.

auli.haapala(at)rantapohja.fi