Tur­peen alas­ajo saa­ta­va hallintaan

Polii­ti­kot halua­vat joh­taa ja teh­dä pää­tök­siä puo­les­tam­me. Me kan­sa­lai­set olem­me valin­neet hei­dät teh­tä­viin­sä. Mut­ta jos poliit­ti­sen pää­tök­sen­teon seu­raa­muk­set ovat aivan muu­ta kuin halut­tiin ja alun­pe­rin tar­koi­tet­tiin, pitäi­si polii­ti­koil­la olla myös kykyä muu­taa pää­tök­siä. Jää­rä­päi­sem­män polii­ti­kon mie­les­tä sel­lai­nen voi näyt­tää heik­kou­del­ta, mut­ta vir­hei­den kor­jaa­mi­nen on aina oikein.

Jos­kus myös ulkoi­set teki­jät vie­vät pää­tök­sen­teon seu­rauk­set vää­ril­le rai­teil­le, kuten on nyt käy­nyt tur­vea­lal­le. Ilmas­to­syis­tä tur­peen polt­to oli tar­koi­tus puo­lit­taa vuo­teen 2030 men­nes­sä. Sitä var­ten tur­peen vero­tus­ta koro­tet­tiin kan­sal­li­sel­la pää­tök­sel­lä. Samaan aikaan pääs­tö­oi­keuk­sien hin­ta alkoi kas­vaa. Ener­giayh­tiöt toi­mi­vat lii­ke­ta­lou­del­li­sin perus­tein, ja niin­pä kat­ti­lois­sa alkoi palaa yhä enem­män puu­ta – osin myös ulko­mail­ta tuotua.

Tur­vea­lan toi­min­tae­del­ly­tyk­set heik­ke­ne­vät täl­lä het­kel­lä hälyt­tä­vän nopeas­ti, ja maa­seu­dun työ­paik­ko­jen mää­rä vähe­nee edel­leen. Moni tur­vea­lan yrit­tä­jä on ajau­tu­mas­sa krii­siin. Samaan aikaan hal­li­tus miet­tii rii­hes­sään työl­li­syys­toi­mia. Ihan pää­tös­pe­räi­siä sellaisia.

Me kaik­ki tie­däm­me, että tur­peen polt­to aiheut­taa pääs­tö­jä ja näh­tä­väs­ti sii­tä irtaan­tu­mi­nen tulee ole­maan vää­jää­mä­tön­tä. Kehi­tys ei ole nyt kui­ten­kaan tapah­tu­mas­sa koh­tuul­li­sel­la, jär­ke­väl­lä tai oikeu­den­mu­kai­sel­la taval­la. Help­poa ei ole myös­kään aina ymmär­tää Suo­men innok­kuut­ta täh­dä­tä ilmas­to­toi­mis­saan luo­kan prii­muk­sek­si. Tur­vet­ta ja hiil­tä palaa maa­il­mal­la niin pal­jon, että Suo­mi voi kyl­lä hyvin­kin hidas­taa ilmas­to­toi­mi­aan ja teh­dä sen hyväl­lä omatunnolla.

Polii­tik­ko­jen on nyt aika kor­ja­ta tur­ve­pää­tös­ten aiheut­ta­mia hal­lit­se­mat­to­mia seuraamuksia.