Terttu Isokoski haaveili pienenä tyttönä terveydenhoitajan tai kätilön ammatista, kunnes lapsista pitävä nuori nainen alkoi miettimään opettajuutta lukiovuosinaan. Ammatinvalintaan vaikutti myös isän ja äidin työn kautta tutuksi tullut koulumaailma. Isokosken isä työskenteli Limingan koululla talonmiehenä ja vahtimestarina ja äiti koulun siivoojana.
– Kävin jo pienenä isän mukana iltaisin katsomassa, että koulun ovet ja suihkuhuoneen ikkunat olivat kiinni liikuntasalin käytön jälkeen. Äidin apuna olin siivoamassa pulpetteja, Isokoski muistelee.
Perhe asui ensin koulun yhteydessä olevassa isän työsuhdeasunnossa, mutta rakensi myöhemmin oman kodin koulun läheisyyteen. Koulun opettajien kanssa ystävystynyt perhe kutsuikin opettajia monesti kylään. Isokoski kertoo muistelevan niitä kohtaamisia lämmöllä. Myös ensimmäisestä opettajastaan hänellä on mieleen jäänyt muisto.
– Ihailin ensimmäistä opettajaani Aila Tapiota todella paljon ja kirjoitin hänelle toisella luokalla ollessani kirjeen, jossa kerroin haaveilevani ylioppilaaksi pääsemistä.
Kuluneessa keväässä on ollut haikeuden tunnetta, sillä Isokoski jää omasta nuoruuden unelma-ammatistaan eläkkeelle. Virallisesti eläkkeelle hän jää elokuun ensimmäinen päivä, mutta oppilaiden ja kollegoiden kanssa hyvästelyt ovat nyt takana. Isokoski kirjoitti ylioppilaaksi 1980 ja valmistui Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta neljä vuotta myöhemmin, seuraten siskonsa jalanjälkiä.
– Työskentelin neljä vuotta Pihtiputaalla, kunnes koti-ikävä alkoi vaivata. Halusin takaisin juurilleni ja päädyin Ruukkiin. Se oli myös elämänkohtalo, sillä siellä tapasin myös puolisoni Olavin ja avioiduimme. Mieheni sai työpaikan Ylikiimingin seurakunnasta ja muutimme tänne 1992 kesäkuussa.
Viran Nuorittan entiseltä koululta Isokoski sai vuonna 1994, jossa hän työskenteli aina koulun lakkauttamiseen, vuoteen 2005 saakka. Lakkauttamisen jälkeinen siirto Ylikiimingin kirkonkylälle sujui hyvin ja perhe on viihtynyt hyvin paikkakunnalla. Isokoski on opettanut kaikkia luokkia, mutta alkuopetukseen erikoistunut opettaja kertoo nauttineensa erityisesti lasten lukemaan opettamisesta.
– Se on ollut minun juttuni aina. On ollut hieno kokea oppimisen ilo ja nähdä lasten onnistuvan. Monesti lapset myös tsemppaavat toisiaan ja ovat iloisia toisten onnistumisista. Nykyaikana opetusmateriaali on todella monipuolista, joten tylsää tunneilla ei ole. Satutuokiot ovat olleet aina suosittuja ja hauskoja hetkiä on kertynyt.
Yhteistyö vanhempien ja koulun välillä on lisääntynyt vuosien saatossa, mikä on ollut myös Isokoskelle tärkeää. Kohtaamiset vanhempien kanssa hän on kokenut miellyttäviksi ja tärkeiksi.
– Keskusteleminen yhteisen sävelen löytyminen ja muunlainen kodin ja koulun välinen yhteistyö on todella tärkeää. On edelleen mukava kohdata esimerkiksi kauppareissulla vanhempien kanssa ja vaihtaa kuulumisia.
Melkein neljään vuosikymmeneen mahtuu myös muutoksia, kuten älylaitteiden tulo kouluihin. Nykyään älylaitteet ovat välttämättömyys ja Ylikiimingin koululla on käytössä oma digipolku. Käsialakirjoituksesta Isokoski ei kuitenkaan olisi halunnut luopua, sillä se on opettanut kieliopin lisäksi huolellisuutta.
– Älylaitteet ovat mullistaneet koulumaailman ja siitä on ollut paljon hyötyä alkuopetuksessa. Omaa gradua tehdessä muistan, kun sihteerin piti kirjoittaa teksti kirjoituskoneella puhtaaksi, Isokoski naurahtaa.
Lasten älylaitteilla viettämä aika huolettaa Isokoskea ja häntä mietityttää jääkö lapsilla enää aikaa liikkumiselle ja lukemiselle.
–Omassa lapsuudessa vietettiin enemmän aikaa pihalla ja koulun kentällä leikkien ja pelaten. Oppilailla on kuitenkin mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi, josta monet ovat onneksi innostuneet.
Vaikka hyvien käytöstapojen opettaminen on pääsääntöisesti kodin vastuulla, Isokoski toivoo tulevaisuudessakin opettajien huomioivan ne myös koulumaailmassa. Hän muistuttaa, että jokainen oppilas tulisi kohdata yksilönä ja haasteisiin tulisi reagoida.
– Jokainen lapsi on arvokas, ja jokainen ansaitsee tulla hyväksytyksi sellaisena kun on. Koulun tulee olla turvallinen paikka jokaiselle eikä kukaan saisi jäädä yksin.
Työyhteisöstä Isokoskella on vain hyvää sanottavaa ja hänelle on ollut tärkeää myös opettajakollegoiden hyvinvointi. Tiimi- ja parityöskentely ovat sujuneet koululla mallikkaasti. Yhteistyö on merkittävää koulun kehittämisen kannalta. Yhteishenki on ollut Ylikiimingissä huippuluokkaa, ja Isokoski kertoo oppineensa paljon kollegoiltaan.
– Uudet opettajat on tärkeä ottaa vastaan avosylin. Minuakin jännitti uran alussa, kunnes uskalsin olla oma itseni. Olenkin oppinut oppilailta avoimuutta ja heittäytymistä, ja niitä vaalin edelleen. Huumori on tärkeää ja itselleenkin pitää voida nauraa.
Vuosien saatossa muistoja on kertynyt paljon monilta eri luokka-asteilta ja useat kohtaamiset ovat jääneet mieleen.
– Isompien oppilaiden kanssa olemme käyneet mahtavia keskusteluja yhteiskuntaopin ja ympäristöopin tunneilla ja Pihtiputaan kauniissa maisemissa hiihdetty 10 kilometrin lenkki upeassa kevätsäässä oppilaiden kanssa on jäänyt kyllä mieleen ihanana kokemuksena.
Ikävä tulee, se on selvä. Monta itkua on hyvästien aikana itketty. Kollegoiden lisäksi Isokoski tulee kaipaamaan lapsia ja sitä iloa, mikä oppimisesta syntyy. Eläkkeelle jäämisen juhlallisuudet olivat koskettavat. Isokoskesta pidettiin viimeisenä työpäivänä hyvää huolta ja aamu alkoi työmatkalla limusiinin kyydissä. Kunniakuja ja katetut kahvit lämmittävät selvästi edelleen mieltä ja oppilailta saatuja kortteja on vaikea lukea ilman kyyneltä silmäkulmassa. Yllätyksekseen hänelle olikin järjestetty vapaapäivä oppitunneista ja Isokoski sai vierailla luokissa hyvästejä jättäen. Kevätjuhlassa Isokoskea muisteltiin puhein ja musiikkiesityksin.
– Ei ollut helppoa tyhjentää luokkahuonetta ja jättää hyvästejä. Mutta minulla on aivan ihania muistoja kaikilta 39 virkavuodelta ja nyt annan aikaa itselleni, lähipiirille ja harrastuksille. Panostan omaan hyvinvointiin ja ehkä elvytän vanhan lintubongausharrastuksen. Tekeminen ei lopu kesken.
Virallisesti eläkkeelle jäämistä Isokoski aikoo juhlistaa perheen ja ystävien kanssa myöhemmin kesällä. Luvassa on myös retki puolison ja ystäväpariskunan kanssa Lapin luontoon. Isokoski lähettää kaikille lämpimät terveiset ja toivottaa ihanaa kesää.
– Kiitos myös huoltajille mukavista yhteisistä vuosista ja kohtaamisista. Jutellaan kun tavataan. Mielelläni kuulen oppilaiden kuulumisia edelleen.