Hävikkiruoka on täysin syömäkelpoista ruokaa, joka heitetään roskiin syystä tai toisesta. Koko maailmassa 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Eniten ruokaa jää yli kotitalouksissa, Suomessa jopa yli 120 miljoonan kilon
edestä vuodessa. Yleisimmät syyt ruokahävikille ovat ruoan pilaantuminen, päiväyksen ylittyminen tai sitten ruokaa on jäänyt muuten vain lautaselle.
Kuinka jokainen voi vähentää hävikkiruokaa?
Jokainen voi vähentää hävikkiruoan määrää laatimalla kauppalistan ennen kauppaan menoa, niin että katsoo jo kotona, mitä oikeasti tarvitsee. Ruokaa ei kannata ostaa turhaan, jolloin kaappiin ei jää vahingossakaan ruokaa pilaantumaan. Pakastamalla ruokaa ja ruoka-aineksia ne säilyvät kauemmin. Kun ei mene nälkäisenä kauppaan, niin ei osta mitään ylimääräistä.
Hävikkiviikkoa vietetään myös Iissä 7.–13.9.2020. Iissä vietetään Iin Hävikkiruokaviikkoa samaan aikaan valtakunnallisen Hävikkiviikon kanssa. Iin tapahtuman järjestää Tuunataan työtä ‑hanke. Koordinaattori Päivi Kaukua kertoo, että tapahtuman tarkoituksena on herätellä ihmisiä miettimään hävikin määrää ja sen ilmastovaikutuksia. Jokaisen pitäisi miettiä jo ruokakaupassa, mitä oikeasti tarvitsee. Kaukua kertoo: ‑Itse teen niin, että pakastan osan ruuasta seuraavalle kerralle. Tai sitten en osta uutta ennen kuin olen toisen käyttänyt loppuun.
Viikon aikana Iissä liikkuu hävikkiriksa. Sen voi tavata ainakin tiistaina 8.9. Iin keskustan alueella. Riksassa on tarjolla maistiaisia ja sen luota saa myös tietoa Hävikkiviikon tapahtumista.
Perjantaina 11.9. Iissä järjestetään Hävikki haltuun ‑tapahtuma, jonka pääasiana on digitaalisen Hävikittömän hyvää ‑kirjan julkaisu. Paikalle tulee mm. oululainen Ciiyou-yritys, joka maistattaa hävikkiruokaa. Huilingin museokahvilassa on perjantaina tarjolla hävikkilounas, ja siellä on myös esillä hävikkipöytä, jonka tarkoituksena on näyttää konkreettisesti, paljonko keskimäärin yksi ihminen tuottaa hävikkiruokaa vuodessa. Hävikkiviikon tapahtumassa julkistetaan Iin kunnan vuoden ympäristöpalkinnon saaja. Palkintojenjako on ohjelmassa kello 12.
Myös Valtarin koulun käytävillä on julisteita muistuttamassa oppilaita ja koulun työntekijöitä Hävikkiviikosta. Oppilaat pohtivat viikon aikana, kuinka he voivat omalla toiminnallaan vähentää ruokahävikkiä.
Läpi koko lukuvuoden Valtarin keittiötyöntekijät punnitsevat ylijäämän ja linjastolle jäävän ruoan ja oppilaat tekevät näistä koulun aulaan kaavioita, jotka muistuttavat oppilaita välttämään ruokahävikkiä. Myös opettajainhuoneen ruokahävikin määrää seurataan.
Hävikki on otettu myös hyödyksi: kotitalouden tunneilla on pidetty hävikkiruokaviikkoa, jolloin on käytetty kaupasta saatuja raaka-aineita ja tehty niistä ruokaa. Viime vuoden Mok-viikolla S‑market Ii keräsi Valtarin koulun käyttöön kaupan hävikkiruokaa, josta valmistettiin työpajoissa herkullista syötävää.
Valtarin koulun 8A-luokan oppilaat Janika Kaisto, Matleena Lohi, Jasmina Päkkilä ja Jenna Saarela