Onko meil­lä varaa olla panos­ta­mat­ta lähipalveluihin?

Kes­kus­ta toi vaa­li­kam­pan­jan alku­vai­heis­sa sel­keäs­ti esiin aja­tuk­sen lähi­pal­ve­lu­jen vah­vis­ta­mi­ses­ta, kun haas­toim­me mui­ta puo­luei­ta mukaan esit­tä­mäl­lä jokai­seen kun­taan ter­veys­a­se­man kal­tais­ta lähi­pal­ve­lu­pis­tet­tä. Kävi­pä niin, että joku puo­lue piti sitä lii­an kal­lii­na idea­na ja toi­nen röyh­keä­nä populismina.

Kes­kus­tan jää­des­sä yksin puo­lus­ta­maan pien­ten kun­tien pal­ve­lu­ja, on kysyt­tä­vä mik­si näin kävi? Onko eri­tyi­sen näke­myk­sel­lis­tä vaa­tia sääs­tö­jä kes­kit­tä­mäl­lä pal­ve­lui­ta isom­piin kes­kuk­siin? Onko pie­nen kun­nan ihmis­ten ter­veys joten­kin eri­lais­ta kuin isom­man kes­kuk­sen ihmisten?

Mie­les­tä­ni rahat eivät lopu lähi­pal­ve­lui­ta vah­vis­ta­mal­la vaan sil­loin, jos eri­kois­sai­raan­hoi­don ja las­ten­suo­je­lun tar­vet­ta ei saa­da vähe­ne­mään. Mikä­li hoi­toon hakeu­tu­mi­nen ja hoi­toon pää­sy menee ihmi­sen kan­nal­ta lii­an vai­keak­si, ajau­du­taan yhä kal­liim­piin hoi­toi­hin. Kal­liim­mat ja jäl­ki­kä­tei­set kor­jaa­vat toi­met tosia­sias­sa uhkaa­vat sekä ihmi­sen ter­veyt­tä että yhteis­kun­nan raho­jen riit­tä­vyyt­tä. Ennal­taeh­käi­sy ja lähel­lä annet­ta­vat pal­ve­lut ovat avai­na­se­mas­sa vas­ta­tes­sa tule­vai­suu­den talou­den­kin haasteisiin.

Ihmi­sen hyvin­voin­nin uhka­na voi­vat olla esi­mer­kik­si mie­len­ter­vey­den, päih­de­riip­pu­vuuk­sien ja yksi­näi­syy­den tuo­mat haas­teet. Näi­den ongel­mien ennal­taeh­käi­syä voi­daan teh­dä tehok­kaas­ti sil­loin, kun nii­hin pääs­tään ajois­sa ja oikeil­la toi­mil­la aut­ta­maan. On tär­ke­ää, että ihmi­nen kokee näis­sä haas­teis­sa avun ole­van hel­pos­ti saa­ta­vil­la ja ettei niis­tä puhu­mi­nen asian­tun­te­val­le aut­ta­jal­le ole moni­mut­kais­ten pal­ve­lu­mal­lien ja han­ka­lien etäi­syyk­sien päässä.

Mie­les­tä­ni tule­vai­suu­den sote-pal­ve­lu­jen koh­dal­la tuli­si puhua ter­veys­kes­kus­ten sijaan monia­lai­sis­ta hyvin­voin­ti­pis­teis­tä. Eri­lai­sen väes­tö­poh­jan mukaan kul­le­kin hyvin­voin­ti­pis­teel­le muo­tou­tuu oma sisäl­tön­sä. Kui­ten­kin kai­kis­sa oli­si saa­ta­vil­la hen­ki­lö­koh­tais­ta tukea hyvin­voin­nin ja ter­vey­den vah­vis­ta­mi­seen, elä­män­ta­paoh­jauk­seen, lii­kun­ta­neu­von­taan ja mah­dol­li­ses­ti ver­tais­ryh­miin osal­lis­tu­mi­seen. Ter­veys­neu­von­nan ja ter­vey­den­huol­lon perin­teis­ten pal­ve­lui­den lisäk­si hyvin­voin­ti­pis­teen toi­min­nas­sa läh­de­tään aja­tuk­ses­ta, että jokai­sen ihmi­sen koh­dal­la tavoit­tee­na on parem­pi ter­veys ja parem­pi hyvin­voin­ti. Niin pie­nen kuin suu­rem­man kun­nan ihmiselle. 

Yksi­näi­syys, ikään­ty­mi­nen ja eri­tyi­ses­ti nuor­ten mie­len­ter­vey­den haas­teet ovat suu­ria haas­tei­ta myös jul­ki­sel­le talou­del­le. Olen kui­ten­kin sitä miel­tä, että talou­den haas­teet ovat enem­män seu­raus­ta sii­tä, että näi­hin haas­tei­siin ei ole kyet­ty vas­taa­maan riit­tä­vän hyvin kehit­tä­mäl­lä toi­mi­via, tulok­sel­li­sia ja kes­tä­viä toi­min­ta­mal­le­ja. His­to­rial­li­sen suu­ren muu­tok­sen myö­tä mei­dän on kyet­tä­vä löy­tä­mään par­haat käy­tän­nöt ja toi­min­ta­mal­lit joil­la ennal­taeh­käi­sem­me hyvin­voin­nin rapautumista.

Kale­vi Neva­la, alue­vaa­lieh­do­kas, Poh­jois-Poh­jan­maa, Keskusta