Koro­na­ro­kot­teet kan­nat­taa ottaa

Poh­jois-Poh­jan­maan koro­na­ti­lan­ne on huo­les­tet­tu­va. Koro­na­pan­de­mias­sa paras tae vält­tää jou­tu­mas­ta teho­hoi­toon on ottaa tar­jol­la ole­vat ilmai­set koro­na­ro­kot­teet. Näin suo­ja­taan ei vaan itseä vaan myös mui­ta ihmi­siä. Tavoit­tee­na tulee olla mah­dol­li­sim­man kor­kea roko­tus­kat­ta­vuus, jot­ta ter­vey­den­huol­lon kan­to­ky­ky kes­tää, ja jot­ta koro­nas­ta jos­kus pääs­tään eroon. Muun muas­sa Oulun kau­pun­gin sivuil­ta löy­tyy ajan­ta­sai­nen ohjeis­tus rokot­tei­den otosta.

Koro­na­pan­de­mia on lisän­nyt enti­ses­tään mie­len­ter­veys- ja päih­deon­gel­mia. Mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lui­ta pitää kehit­tää siten, että nii­hin pää­see suju­vas­ti oikea-aikai­ses­ti ilman vii­vet­tä. Mie­len­ter­veys- ja päih­deon­gel­mat ovat taak­ka ei vain ongel­mis­ta kär­si­vil­le vaan myös hei­dän omai­sil­leen. Apua, tukea ja neu­von­taa tar­vit­se­vat usein siis myös omaiset. 

Lisäk­si lähi­suh­de- ja per­he­vä­ki­val­lan uhrien tulee saa­da apua ja tukea viipymättä. 

Suo­mes­sa on val­lin­nut jo vuo­sia hoi­ta­ja­pu­la, joka on nyt havait­tu kon­kreet­tis­ses­ti koro­na­pan­de­mian kes­kel­lä. Hoi­ta­ja­pu­laan on usei­ta syi­tä. Pää­syy­nä on hoi­va-alan mata­la palk­kaus. Hoi­ta­jien pal­kat pitää korot­taa vas­taa­maan työn vas­tuu­ta ja vaa­ti­vuut­ta. Lisäk­si sote-alan opis­ke­li­joil­le on alet­ta­va mak­sa­maan har­joit­te­luis­ta palk­kaa kuten mui­den alo­jen opiskelijoille.

Palk­kauk­sen kor­jaa­mi­sen lisäk­si tar­vi­taan riit­tä­vä hoi­ta­ja­mi­toi­tus myös koti­hoi­toon. Mari­nin hal­li­tus antoi jou­lu­kuus­sa 2021 esi­tyk­sen van­hus­pal­ve­lu­lain kak­kos­vai­hees­ta, jos­sa ei ole koti­hoi­toon esi­tet­ty hoi­ta­ja­mi­toi­tus­ta. Miten taa­taan riit­tä­vä hoi­ta­ja­mää­rä koti­hoi­dos­sa, jos sitä ei lakiin kir­ja­ta?! Ei miten­kään. Uhka­na on, että hoi­ta­jat siir­ty­vät esi­mer­kik­si tehos­te­tun pal­ve­lua­su­mi­sen puo­lel­le, jon­ne laki tur­vaa riit­tä­vän hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen. Lakiin kir­jat­tu koti­hoi­don riit­tä­vä hoi­ta­ja­mi­toi­tus on ainoa kei­no taa­ta riit­tä­vä hoi­ta­jien mää­rä myös kotihoidossa.

Hoi­ta­ja­pu­lan kor­jaa­mi­ses­sa kes­keis­tä on myös töi­den eriyt­tä­mi­nen siten, että hoi­ta­jat hoi­ta­vat ja erik­seen pal­kat­tu tuki­hen­ki­lös­tö kok­kaa, sii­vo­aa ja pyyk­kää. Sote-hen­ki­lös­tön työ­hy­vin­voin­tiin tulee panostaa.

Val­ta­kun­nal­li­nen lin­jaus sii­tä, että yli 75-vuo­tiais­ta 92% tulee asua koto­na, on osoit­tau­tu­nut kes­tä­mät­tö­mäk­si. Täl­lä het­kel­lä omas­sa koto­naan jou­tuu asu­maan pal­jon muun muas­sa muis­ti­sai­rai­ta, joil­le parem­pi paik­ka asua oli­si tehos­tet­tu pal­ve­lua­su­mi­nen tai lai­tos. Näi­tä yksi­köi­tä on hälyt­tä­väs­ti vähen­net­ty, jota olen aiem­min Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu­na vas­tus­ta­nut. Tuo­ta val­ta­kun­nan lin­jaus­ta pitää muut­taa siten, että ikäih­mi­set pää­se­vät tur­val­li­ses­ti asu­maan val­vo­tus­ti, kun aika on. Eri­ta­soi­sia ikäih­mis­ten pal­ve­lua­su­mi­sen yksi­köi­tä tulee raken­taa lisää, jot­ta ikäih­mi­set saa­vat arvok­kaan van­huu­den ja hei­dän omai­sen­sa voi­vat nuk­kua yön­sä levol­li­ses­ti tie­täen, että oma ikäih­mi­nen on turvassa.

Lähei­sis­tään huo­leh­ti­vil­le omais­hoi­ta­jil­le pitää osoit­taa enem­män arvos­tus­ta ja hei­tä on tuet­ta­va parem­min. Lisäk­si tulee lisä­tä omais­hoi­ta­jien vapaa­päi­viä sekä var­mis­taa tur­val­li­sen sijais­hoi­don saa­ta­vuus ja laatu.

Yhden­ver­tai­set vam­mais­pal­ve­lut on myös­kin tur­vat­ta­va koko maas­sa. Vam­mais­ten oikeus­tur­van on toteu­dut­ta­va yhden­ver­tai­ses­ti sote-pal­ve­lui­den saa­ta­vuu­des­sa ja saavutettavuudessa. 

Anne Snell­man, FT, sai­raan­hoi­ta­ja, alue­vaa­lieh­do­kas, Sini­set, Oulu