Jokai­nen on pal­ve­lun arvoi­nen – ihmis­lä­hei­nen sote

Mis­tä alue­vaa­leis­sa valit­ta­vat alue­val­tuu­te­tut päät­tä­vät ja mil­lä val­tuuk­sil­la? Ylei­ses­ti voi­daan tode­ta, että täl­lä alu­eel­la he päät­tä­vät sosi­aa­li- ja ter­veys­toi­men sekä pelas­tus­toi­men jär­jes­tä­mi­ses­tä Pohjois-Pohjanmaalla.

Vas­ti­kään uuti­soi­tiin, että val­tao­sa alue­vaa­lieh­dok­kais­ta kan­nat­taa sitä, että joka kun­nas­sa on hyvin­voin­ti­kes­kus. Var­maan­kin näin, mut­ta jos asi­aa tar­kas­tel­laan vain kun­ta­ta­sol­la, kysy­myk­sen muo­toi­lu on kovin yksin­ker­tais­ta­va. Alue­tut­ki­ja Timo Aron sel­vi­tyk­set väes­tön­ke­hi­tyk­ses­tä ker­to­vat, että erot ovat isot, pait­si kun­tien välil­lä, eri­tyi­ses­ti myös kun­nan eri osien välil­lä. Näin on myös Ran­ta­poh­jan alueella.

Toi­nen yksin­ker­tais­tus tähän asi­aan liit­tyen on se, mitä mil­loin­kin tar­koi­te­taan hyvin­voin­ti­kes­kuk­sel­la ja sen pal­ve­lu­tar­jon­nal­la. Tär­keä­nä valit­ta­vien alue­val­tuu­tet­tu­jen teh­tä­vä­nä on tur­va­ta sote-pal­ve­lu­jen saa­ta­vuus maan­tie­teel­li­ses­ti laa­jal­la Poh­jois-Poh­jan­maal­la myös kau­pun­ki- ja kun­ta­kes­kus­ten ulko­puo­lel­la, syr­jäi­sim­mil­lä­kin alueil­la. Ran­ta­poh­jan alu­eel­la tämä tar­koit­taa mm. Hau­ki­pu­taan, Kii­min­gin, Yli­kii­min­gin, Yli-Iin, Iin ja Kui­va­nie­men aluei­ta. Pal­ve­lun saa­ta­vuus tar­koit­taa esi­mer­kik­si SoTe-asian­tun­ti­jan koh­taa­mis­ta, fyy­si­ses­ti tai digi­taa­li­ses­ti, pal­ve­lun saa­ta­vuus- ja laa­tu­kri­tee­rit täyt­täen. Pal­ve­lun saa­ta­vuus kai­kil­le pal­ve­lu­tar­peen luon­ne huo­mioi­den voi­daan var­mis­taa tar­joa­mal­la riit­tä­vän lähel­lä asu­kas­ta yhtey­den­ot­to­pis­te, jos­sa on tar­jol­la vähin­tään hoi­ta­ja­ta­soi­nen pal­ve­lu. Yhtey­den­ot­to­pis­tees­sä voi­daan tar­jo­ta myös lähi­tu­kea digi­ta­li­saa­tion hyö­dyn­tä­mi­ses­sä ja sovit­tui­na aikoi­na esi­mer­kik­si liik­ku­via lää­kä­ri- ja mui­ta asiantuntijapalveluja.

Yle uuti­soi alue­val­tuus­toeh­dok­kai­den val­tao­sin kan­nat­ta­van van­hus­ten koto­na-asu­mis­ta mah­dol­li­sim­man pit­kään. Sinän­sä hyvä tavoi­te, mut­ta sii­nä on myös omat haas­teen­sa, kuten van­huk­sen mah­dol­li­nen yksi­näi­syys ja virik­kei­den puu­te. Koto­na-asu­mi­sen haas­teel­li­suus lisään­tyy huo­mat­ta­vas­ti, jos van­huk­sel­la on esi­mer­kik­si ete­ne­vä muis­ti­sai­raus. Kun hoi­va­pal­ve­lun vaih­tu­vat hen­ki­löt pii­pah­ta­vat lyhyen tovin van­huk­sen koto­na, ete­ne­vän sai­rau­den pahe­ne­mi­nen voi jää­dä lii­an vähäl­le huo­miol­le. Tilan­ne ja ongel­mat voi­vat kär­jis­tyä ja aikaan­saa­da van­huk­sel­le tur­vat­to­muut­ta. Tule­vas­sa sote-jär­jes­tel­mäs­sä van­hus­ten koto­na-asu­mi­sen haas­teet on otet­ta­va eri­tyis­tar­kas­te­luun, esi­mer­kik­si miten yhtei­söl­li­syyt­tä voi­tai­siin lisä­tä, miten lisä­tä virik­kei­tä, mil­lai­sia moni­muo­toi­sia tuet­tu­ja asu­mis­muo­to­ja tar­jo­taan, miten koto­na-asu­van van­huk­sen tilan­teen seu­ran­taa voi­daan paran­taa, miten hoi­va­pal­ve­lu­jen toteu­tu­nut­ta laa­tua val­vo­taan. Alue­val­tuu­tet­tu­jen tulee huo­leh­tia näi­den asioi­den toi­mi­vuu­des­ta Pohjois-Pohjanmaalla.

Poh­jois-Poh­jan­maal­la on tär­ke­ää pitää huol­ta riit­tä­väs­tä SoTe- ja pelas­tusa­lan hen­ki­lös­tön ja kou­lu­tus­paik­ko­jen mää­räs­tä, osaa­mi­sen kehit­ty­mi­ses­tä sekä alan työ­olois­ta ja hou­kut­ta­vuu­des­ta. Edun­val­von­ta­työl­lä tulee tur­va­ta SoTe- ja pelas­tusa­lan toi­min­nois­ta päät­tä­vil­le ja toi­min­to­jen kehit­tä­jil­le ensi­luok­kai­set edel­ly­tyk­set ja resurs­sit kehit­tää Poh­jois-Poh­jan­maas­ta menes­ty­vä hyvinvointialue.

Jou­ko Paa­so, tek­nii­kan toh­to­ri, alue­vaa­lieh­do­kas (kesk./sit.), Haukipudas