Päät­tä­jäl­tä: Uusia tuu­lia odotellessa

Eeva-Maria Park­ki­nen.

Säh­kö­mark­ki­nat ovat yli­kuu­men­tu­neet. Tal­ves­ta odo­tel­laan tuu­lis­ta, jot­ta tuu­li­myl­lyt jau­hai­si­vat mah­dol­li­sim­man pal­jon säh­köä kuluttajille.

Yhtä tuu­lis­ta kevät­tal­vea en toi­vo poli­tii­kan puo­lel­la. Näin vuo­den vaih­tees­sa toi­von uudel­ta vuo­del­ta lep­poi­saa myö­tä­tuul­ta, joka jee­saa Oulua, sen asuk­kai­ta ja toi­mi­joi­ta koh­ti parem­paa, yhte­näi­sem­pää huo­mis­ta. Uusi kau­pun­gin­joh­ta­ja tart­tu­koon ohjak­siin vah­vas­ti, vii­saas­ti ja ymmärtävästi.

Ran­ta­poh­jan alu­een kou­lu­verk­koa on tar­kas­tel­tu kulu­nee­na syk­sy­nä suu­ren­nus­la­sin kans­sa. Sääs­tö­toi­mi­na on esi­tet­ty pien­ten kou­lu­jen sul­ke­mis­ta. Oppi­laat siir­ret­täi­siin yhä suu­rem­piin yksi­köi­hin. Vaik­ka perus­o­pe­tuk­sen oppi­las­mää­rän ennus­te­taan tämän­het­ki­sen syn­ty­vyy­den valos­sa pie­ne­ne­vän vuo­si­kym­me­nen lop­puun men­nes­sä, mie­les­tä­ni kou­lu­jen sul­ke­mi­nen ei ole vii­sas lin­jaus mones­ta­kaan syystä.

Val­ta­kun­nal­li­sen kou­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­sen tulok­sien mukaan kes­ki­mää­rin ne kun­nat, jot­ka lak­kaut­ta­vat kou­lu­ja, eivät saa kus­tan­nus­sääs­tö­jä. Lisäk­si tut­ki­ja Tomi Kii­la­kos­ki tote­aa, että kou­lu­verk­ko­muu­tok­set eivät kui­ten­kaan näy­tä rat­kai­se­van kun­tien haas­ta­vaa elin­voi­ma­ti­lan­net­ta, vaan pahim­mil­laan hei­ken­tä­vät tätä entisestään.

Tut­ki­mus­tu­los­ten­kin valos­sa kan­nat­taa siis asi­aa kat­soa toi­ses­ta näkö­kul­mas­ta. Val­tuus­to­ryh­mäm­me on esit­tä­nyt, että pie­net kou­lut näh­täi­siin­kin arvok­kai­na alu­een­sa hel­mi­nä. Pie­net kou­lut voi­si­vat teh­dä omien ja ympä­ris­tön­sä vah­vuuk­sien kaut­ta kult­tuu­ri­toi­min­ta­suun­ni­tel­man. Tämä tar­koit­taa sitä, että perus­kou­lut voi­si­vat ”eri­kois­tua” esi­mer­kik­si lii­kun­taan, musiik­kiin, tai­tee­seen, lähi­ruo­kaan, tie­to­tek­niik­kaan jne. Oulus­sa on lii­kun­ta- ja musiik­ki­pai­not­tei­set lukiot, mik­si ala­kou­lut eivät voi­si eri­kois­tua samal­la tavalla.

Näin toi­mien voi­sim­me hou­ku­tel­la alu­eel­lem­me uusia asuk­kai­ta ja kipeäs­ti tar­vit­ta­vaa työ­voi­maa yri­tyk­siim­me. Tär­ke­ää on myös huo­mioi­da maa­il­man­po­liit­ti­nen tilan­ne. Poh­joi­nen ulot­tu­vuus on jo nyt tär­keä tur­val­li­suus­nä­kö­kul­mas­ta ja sen mer­ki­tys tul­le­nee vain vah­vis­tu­maan, joten saa­nem­me elin­voi­maa alu­eel­lem­me myös tätä kautta.

Kou­lut ovat kylien moni­puo­li­sia toi­min­ta­kes­kuk­sia. Hyvin­voin­tia­luei­den toi­min­nan alet­tua vuo­den alus­sa, hyvin­voin­nin edis­tä­mi­nen tulee kun­nil­le laki­sää­tei­sek­si teh­tä­väk­si. Täs­sä­kin valos­sa on tär­ke­ää säi­lyt­tää kou­lut toi­min­nas­sa, kos­ka ne mah­dol­lis­ta­vat moni­puo­li­sen käy­tön alu­een asuk­kai­den hyvin­voin­nin näkökulmasta.

Jot­ta kou­lui­hin riit­täi­si oppi­lai­ta tule­vai­suu­des­sa­kin, on kaa­voi­tuk­sen rea­goi­ta­va asi­aan ja mah­dol­lis­tet­ta­va asun­to­ra­ken­ta­mi­nen kylä­alueil­le. Aika­naan kyliin on raken­net­tu hyvä ja kat­ta­va infra, jota tulee edel­leen hyö­dyn­tää. Ei ole kes­tä­vän talou­den eikä kehi­tyk­sen mukais­ta jät­tää käyt­tä­mät­tä tai pur­kaa raken­net­tua ja toi­mi­vaa infraa. Oulun kau­pun­ki­stra­te­gias­sa on mää­ri­tel­ty, että asu­mi­sen mah­dol­li­suuk­sia tar­jo­taan myös maa­seu­dul­la. Toi­vot­ta­vas­ti pää­tet­ty stra­te­gia ei jää tyh­jäk­si sanahelinäksi.

Jot­ta vas­tak­kai­na­set­te­lu lop­pui­si ja saa­vu­tet­tai­siin yhte­näi­nen, moni­puo­li­nen ja oma­lei­mai­nen Oulu, tulee uskal­taa kokeil­la uut­ta ja luo­pua totu­tus­ta. Mui­den mat­ki­mi­nen ja pee­saa­mi­nen ei tuo­ta toi­vot­ta­vaa tulos­ta. Teh­kääm­me roh­keas­ti valin­to­ja asteen ver­ran parem­man huo­mi­sen puolesta.

Onnea ja menes­tys­tä vuo­del­le 2023.

Eeva-Maria Park­ki­nen, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta