Päät­tä­jäl­tä: Tulo­ja vai leikkauksia?

Sir­pa Tikkala.

Rus­ka on alka­nut ilmes­tyä mei­dän­kin piha­pui­him­me. Puo­lu­kat kyp­sy­vät ja mus­ti­kat ovat jo pakas­ti­mes­sa. Ensim­mäi­set kuu­rat on saa­nut rapa­ta auton ikku­nois­ta. Se on var­ma merk­ki sii­tä, että on syksy.

Tämän syys­kau­den ensim­mäi­nen val­tuus­ton kokous Oulus­sa oli maa­nan­tai­na. Mas­kit kas­voil­la, kädet desin­fioi­tui­na ja tur­va­vä­le­jä pitäen kuu­lim­me mm. ajan­koh­tai­sis­ta talousluvuista.

Vaik­ka Oulu on tois­tai­sek­si sel­vin­nyt ilman syö­mä­ve­lan ottoa, ei sekään ole enää kau­ka­na. Nyt oli­si kor­kea aika lait­taa asiat tär­keys­jär­jes­tyk­seen ja miet­tiä, mihin rahaa käy­te­tään, mis­tä voi­daan sääs­tää ja ennen kaik­kea; mis­tä saa­tai­siin lisätuloja.

Per­laco­nin kevääl­lä jul­kis­ta­man sel­vi­tyk­sen mukaan Oulun suu­rin ongel­ma eivät niin­kään ole isot menot vaan ennem­min­kin pie­net tulot. Pal­ve­lut Oulus­sa tuo­te­taan mui­hin suu­riin kau­pun­kei­hin ver­rat­tu­na suh­teel­li­sen edullisesti.

Tulo­jen löy­tä­mi­nen ei kui­ten­kaan ole help­po teh­tä­vä. Tulo­ja kau­pun­gil­le tulee vero­jen lisäk­si eri­lai­sis­ta mak­suis­ta, mm. raken­nus­lu­vis­ta, päi­vä­hoi­to­mak­suis­ta, pysä­köin­nis­tä, jouk­ko­lii­ken­tees­tä jne. Monia tak­so­ja koro­tet­tiin jo kes­ken vuo­den Per­laco­nin esi­tys­ten mukai­ses­ti. Nämä eurot ovat kui­ten­kin suo­raan pois mei­dän, asuk­kai­den osto­voi­mas­ta, aivan samoin kuin veronkorotukset.

Tulo­jen lisää­mi­sek­si tär­kein­tä oli­si saa­da alu­eel­lem­me uusia työ­paik­ko­ja. Uusien työ­paik­ko­jen luo­mi­nen on Oulus­sa Busi­ness Oulun ydin­teh­tä­vä. Tämän vuo­den talous­ar­vios­sa kau­pun­gin avus­tus Busi­ness Oulul­le on noin 41,4 mil­joo­naa euroa. Tavoit­tee­na on ollut, että sil­lä saa­tai­siin luo­tua edel­ly­tyk­siä yrit­tä­mi­sel­le ja uusia työ­paik­ko­ja, sitä kuu­lui­saa veto- ja pito­voi­maa ja sitä kaut­ta elin­voi­maa. Onko rahal­le saa­tu vas­ti­net­ta? En ole sii­tä aivan vakuuttunut.

Maa­nan­tain val­tuus­tos­sa meil­le ker­rot­tiin myös Oulu 2026 ‑kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­hank­kees­ta. Kus­tan­nusar­vio sil­le on “vain noin 20 mil­joo­naa euroa”. Las­ken­nal­li­ses­ti sil­lä usko­taan saa­ta­van monin­ker­tai­ses­ti euro­ja alu­eel­le, lisään­ty­vien mat­kai­li­ja­vir­to­jen myötä.

Tulot ovat kyl­lä tar­peen, sitä en kiis­tä. On kui­ten­kin vaa­ral­lis­ta sanoa kult­tuu­ri­hank­kee­seen käy­tet­tä­vän “vain 20 mil­joo­naa”, kun samaan aikaan ollaan sul­ke­mas­sa kou­lu­ja, jois­ta las­kel­mis­sa saa­tu sääs­tö on muu­ta­mia kym­me­niä tuhan­sia euroja/vuosi.

On ymmär­ret­tä­vää, että kou­lu­verk­koa pitää tar­kas­tel­la, kun lap­si­mää­rät vähe­ne­vät. Kau­pun­ki voi kui­ten­kin kaa­voi­tuk­sel­la vai­kut­taa sii­hen, mit­kä alu­eet saa­vat lisää asuk­kai­ta, mit­kä kuih­tu­vat. Olem­me saa­neet lukea, että covi­din myö­tä yhä useam­pi halu­aa asua maal­la. Tämä on Oulus­sa mah­dol­li­suus, joka kan­nat­taa hyö­dyn­tää. Tont­ti­tar­jon­taa tuli­si lisä­tä siel­lä, mis­sä kou­lui­hin sopii.

Itse toi­von, että Oulus­sa oli­si tar­jol­la asu­mi­sen paik­ko­ja niin tii­viis­tä kes­kus­tas­ta kuin väl­jäl­tä maa­seu­dul­ta. “Kaa­voi­te­taan ket­te­räs­ti, kun­ta­lai­sia kuun­nel­len ja kou­lu­verk­koa kat­sel­len” oli­si hyvä ohje­nuo­ra kau­pun­ki­suun­nit­te­lun perus­tak­si. Sil­lä voi­tai­siin hou­ku­tel­la Ouluun uusia asuk­kai­ta, saa­tai­siin lisät­tyä Oulun veto­voi­maa — ja samal­la elinvoimaa.

Sir­pa Tik­ka­la, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta