Päät­tä­jäl­tä: Pää­tök­sen­teon tulee perus­tua faktoihin

Aila Paa­so.

Kun­nan perus­teh­tä­vä kou­lu­tuk­sen ja sivis­tys­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­jä­nä koros­tuu enti­ses­tään hyvin­voin­tia­luei­den toteu­tues­sa. Oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­mi­sen myö­tä kun­nal­le tulee uusia teh­tä­viä ja vel­voit­tei­ta, var­hais­kas­va­tuk­sen, esio­pe­tuk­sen ja perus­o­pe­tuk­sen jär­jes­tä­mi­sen lisäksi.

Ope­tus­mi­nis­te­riön ja Kun­ta­lii­ton tahol­ta kun­tia patis­te­taan­kin tun­nis­ta­maan tule­vai­suu­den tilan­ne­ku­va ajois­sa, luo­maan kes­tä­viä raken­tei­ta, teke­mään yhteis­työ­tä lähi­kun­tien kans­sa ja etsi­mään rat­kai­su­ja ja toi­min­ta­mal­le­ja oppi­lai­den yhden­ver­tai­sen ase­man ja ope­tuk­sen turvaamiseksi.

Iin kun­nas­sa var­hais­kas­va­tuk­sen ja kou­lu­tuk­sen tilan­ne­ku­va on tun­nis­tet­tu ja tule­vai­suu­teen suun­taa­va tie­kart­ta rat­kai­sui­neen esi­te­tään pal­ve­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­ses­sä vuo­teen 2025. Kun­ta­stra­te­gi­aan poh­ja­ten ala­kou­luis­sa toteu­te­taan ope­tus­ta pal­ve­lu­tar­peen mukai­ses­ti alu­eel­li­ses­ti kylä­kou­lu­mal­lil­la. Ete­läi­ses­sä Iis­sä väes­tö­ke­hi­tys on ollut kas­vus­sa ja lap­si­per­hei­tä muut­taa luon­non­lä­hei­seen Iihin. Ala­kou­lu­lai­sia, yht. 897 oppi­las­ta, opis­ke­lee vii­des­sä kylä­kou­lus­sa (Oja­ky­lä, Ala­ran­ta, Poh­jois-Ii, Ase­ma ja Jak­ku) sekä Hami­nan alakoulussa.

Var­hais­kas­va­tuk­sen kysyn­nän kas­vu edel­lyt­tää myös pikai­ses­ti uuden päi­vä­ko­din rakentamista.

Vali­tet­ta­vas­ti kun­nan poh­jois­osas­sa Kui­va­nie­mes­sä ja Olha­vas­sa väes­tö­ke­hi­tys on ollut vuo­sia las­ke­va ja muu­tos näkyy oppi­las­mää­rien vähe­ne­mi­se­nä ja oppi­las­koh­tais­ten kus­tan­nus­ten kas­vu­na. Alu­eel­la toi­mii kak­si ala­kou­lua, vaik­ka oppi­lai­ta riit­täi­si kor­kein­taan yhteen kou­luun, syk­syl­lä 2022 Kui­va­nie­mes­sä on 55 ja Olha­vas­sa 21 oppilasta.

Pie­nen kou­lun yhdys­luok­kao­pe­tuk­ses­sa on toki omat etun­sa, kuten eri-ikäis­ten yhteis­työ ja sosi­aa­lis­ten tai­to­jen kehit­ty­mi­nen. Mut­ta kun vuo­si­luok­kia yhdis­te­tään, jopa 3 vuo­si­luok­kaa yhteen kuten Olha­vas­sa, tut­ki­jat näke­vät monia peda­go­gi­sia suden­kuop­pia ver­rat­tu­na eril­lis­luok­kiin. Ongel­mak­si muo­dos­tuu ajan­käyt­tö, oppi­tun­ti pitää jakaa eri vuo­si­luok­kien kes­ken, eikä kaik­kia tavoit­tei­ta ehdi opet­taa. Opet­ta­jat koke­vat, että ope­tus jää pin­nal­li­sek­si ja oppi­laat puo­les­taan kai­paa­vat opet­ta­jil­ta lisäaikaa.

Vuo­ro­vuo­si­jär­jes­tel­mä taas voi vai­keut­taa oppi­mis­ta, kun osa jou­tuu opis­ke­le­maan ainei­ta vää­räs­sä jär­jes­tyk­ses­sä. Valin­nai­suut­ta ei ole, ikä­to­ve­rei­ta on vähän, sama­ni­käis­ten ryh­mä­työ­tai­dot jää­vät vähiin ja aineen­opet­ta­jien käyt­tö on vähäis­tä. Ope­tuk­sen eriyt­tä­mi­nen ja oppi­las­huol­lon jär­jes­tä­mi­nen on vai­ke­aa kos­ka lisä­re­surs­se­ja ei ole käy­tet­tä­vis­sä. Opet­ta­jien tai­dot ja jak­sa­mi­nen ovat koe­tuk­sel­la. Lak­kaut­ta­mi­sen pel­ko on koko ajan läsnä.

Olha­van kou­lun pie­ni oppi­las­mää­rä on ollut sel­vi­tys­ten koh­tee­na, jo vuo­des­ta 2015. Kun­nan­val­tuus­to päät­ti 7.12.2020 talous­ar­vio­ko­kouk­ses­saan enem­mis­tön pää­tök­sel­lä (19/13) kou­lun ja Tena­va­tu­van lak­kaut­ta­mi­ses­ta syk­syl­lä 2022. Ope­tus- ja var­hais­kas­va­tus­lau­ta­kun­ta lak­kaut­ti pää­tös­val­taan­sa kuu­lu­va­na Tena­va­tu­van kokouk­ses­saan 7.10.2021 ja esit­ti Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta kun­nan­hal­li­tuk­sel­le ja kun­nan­val­tuus­tol­le. Kou­lun lak­kaut­ta­mi­ses­ta päät­tää kunnanvaltuusto.

Kun­ta­päät­tä­jät teke­vät pää­tök­sen­sä viran­hal­ti­joi­den vir­ka­vas­tuul­la val­mis­te­le­mien pää­tös­esi­tys­ten ja lain­mu­kais­ten asia­si­säl­tö­jen poh­jal­ta. Mei­dän val­tuu­tet­tu­jen tulee pyr­kiä pois tun­ne­poh­jai­sis­ta mie­li­pi­teis­tä ja perus­taa pää­tök­sem­me fak­toi­hin ja tutkimustietoon.

Tah­to­ti­la­na on tur­va­ta poh­joi­sen alu­een las­ten laa­dul­li­nen ope­tus, riit­tä­vä oppi­las­mää­rä ja Kui­va­nie­men yhte­näis­kou­lun toi­min­nan jat­ku­vuus. Kes­tä­vä rat­kai­su on kaik­kien etu, sil­loin myös van­hem­mat ja kun­taan muut­ta­vat per­heet voi­vat luot­taa, että kun­nan poh­joi­ses­sa osas­sa lap­set saa­vat ope­tus­ta Kui­va­nie­men kylä­kou­lus­sa. Ala­kou­lun lap­si­mää­rä lisään­tyy Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mi­sen myö­tä 76 oppi­laa­seen. Ylä­kou­lun osal­ta oppi­las­mää­rä las­kee radi­kaa­lis­ti, syk­syl­lä 2022 oppi­lai­ta on enää 48, seu­raa­va­na vuon­na 36 jne. Sik­si Simon kou­lun kans­sa aloi­tet­tu­ja neu­vot­te­lu­ja yhteis­työ­vaih­toeh­dois­ta onkin syy­tä jatkaa.

Opet­ta­jien hyvin­voin­ti on paras tae oppi­lai­den hyvin­voin­nil­le. Kun­nan­hal­li­tus vas­taa joh­don­mu­kai­ses­ta työ­nan­ta­ja- ja hen­ki­lös­tö­po­li­tii­kas­ta. Kes­kei­nen kysy­mys on, miten hen­ki­lös­tö­voi­ma­va­rat koh­den­ne­taan uudel­leen talou­den muu­tok­sis­sa? Miten hen­ki­lös­tön saa­ta­vuus ja työ­nan­ta­ja­ku­van kehit­ty­mi­nen tur­va­taan? Mei­dän päät­tä­jien ja joh­ta­vien luot­ta­mus­hen­ki­löi­den on syy­tä muis­taa, että hen­ki­lös­tön hyvin­voin­ti on olen­nai­nen osa kun­nan menestymistä.

Aila Paa­so, KT, kun­nan­val­tuu­tet­tu, ope­tus- ja var­hais­kas­va­tus­lau­ta­kun­nan jäsen, kun­nan­hal­li­tuk­sen vara­jä­sen, Vih­reät (sit.)