Päät­tä­jäl­tä: Hyvin­voin­tia vai masennusta?

Tei­jo Liedes.

WHO:n (Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tö) mukaan masen­nus oli vuon­na 1990 maa­il­man­laa­jui­ses­ti nel­jän­nek­si mer­kit­tä­vin ihmi­sen ter­vey­teen koh­dis­tu­va uhka. Vuon­na 2000 se oli kol­man­nek­si tär­kein, ja vuon­na 2017 se oli nous­sut jo tär­keim­mäk­si ihmi­sen ter­veyt­tä uhkaa­vak­si teki­jäk­si ohi min­kään yksit­täi­sen somaat­ti­sen (fyy­si­sen) sairauden.

Ver­tail­tu­aan vuo­si­na 1952–1993 teh­ty­jä 269 tut­ki­mus­ta ame­rik­ka­lai­nen psy­ko­lo­gi Jean Twen­ge on tul­lut tulok­seen, että 1990-luvun alus­sa kes­ki­ver­to poh­joi­sa­me­rik­ka­lai­nen lap­si oli jo rau­hat­to­mam­pi kuin las­tenp­sy­kiat­rian poti­laat kes­ki­mää­rin 1950-luvul­la. Myös Ruot­sin tilas­to­kes­kuk­sen vuo­tui­ses­sa eli­no­lo­ja kos­ke­vas­sa sel­vi­tyk­ses­sä vai­keis­ta pel­ko­ti­lois­ta, rau­hat­to­muu­des­ta ja ahdis­tuk­ses­ta ker­to­vien nuor­ten aikuis­ten osuus on kak­sin­ker­tais­tu­nut kym­me­nen vii­me vuo­den aika­na. (Kap­pa­leen tie­dot poi­mit­tu Ronald Paul­se­nin kir­jas­ta Entä jos? Tam­mi 2021) Siis kehi­tyk­sen suun­ta on edel­leen huono.

Tut­ki­mus­ten mukaan yllä kuvat­tu muu­tos on tapah­tu­nut juu­ri voi­mak­kaan talous­kas­vun mais­sa, siis ns. rik­kais­sa län­si­mais­sa. Suo­mi tulee näi­den ongel­mien kans­sa hyvää vauh­tia esim. Yhdys­val­to­jen ja Ruot­sin perässä.

Syi­tä on tie­ten­kin hyvä poh­tia: Onko ihmis­ten gee­ni­pe­ri­mäs­sä tapah­tu­nut jotain? Ovat­ko ihmis­ten bio­lo­gi­set omi­nai­suu­det muut­tu­neet? Onko ihmis­ten eli­nym­pä­ris­tö muut­tu­nut, ja mikä sii­nä on muut­tu­nut sil­lä taval­la, että se voi­si vai­kut­taa mielenterveyteen?

Näis­tä kysy­myk­sis­tä kah­teen ensim­mäi­seen voi vas­ta­ta suu­rel­la var­muu­del­la, että näis­tä muu­tok­sis­ta ei seli­tys­tä löy­dy. Sen sijaan kol­mas kysy­mys joh­ta­nee ongel­man jäl­jil­le. Meil­le on kas­va­mas­sa ensim­mäi­nen suku­pol­vi ns. some-natii­ve­ja, siis lap­ses­ta asti some­kou­kus­sa kas­va­neit­ten suku­pol­vi. On muu­ten sanot­tu, että juu­ri nyt on meneil­lään ihmis­kun­nan his­to­rias­sa mit­ta­luo­kal­taan suu­rin ihmis­koe – näem­me vas­ta tule­vai­suu­des­sa tulok­set, eli sen mitä inter­net ja sosi­aa­li­nen media teke­vät ihmisille.

Ehkä jopa suu­rin pahoin­voin­tia selit­tä­vä teki­jä on epä­var­muus ja val­ta­va valin­to­jen teke­mi­sen pak­ko. Ihmi­nen ahdis­tuu, kun maa­il­ma muut­tuu nopeas­ti ja ympä­ris­tö – esi­mer­kik­si inter­net, työ­elä­mä, kou­lu­tus, per­heen ja uran yhteen­so­vit­ta­mi­nen, ilmas­ton­muu­tos, nuor­ten tuel­vai­suuus jne. — vaa­ti­vat koko ajan huomiota.

Ahdis­tuk­seen ei auta se, että lisääm­me jat­ku­vas­ti hoi­to­paik­ko­ja ja lää­ki­tys­tä ja hoi­dam­me seu­rauk­sia, kun emme puu­tu itse syy­hyn. Täs­tä huo­li­mat­ta on tie­ten­kin hoi­det­ta­va nii­tä, jot­ka ovat hoi­don tar­pees­sa. Ruu­tua­jan ja huo­no­voin­ti­suu­den väli­nen kor­re­laa­tio on heik­ko, mut­ta on syy­tä kysyä, voim­me­ko huo­nos­ti sii­tä syys­tä, että roi­kum­me netis­sä, vai roi­kum­me­ko netis­sä sii­tä syys­tä, että voim­me huonosti.

Mei­dän tulee siis muut­taa elä­mä­nym­pä­ris­töäm­me ja toi­min­taam­me sel­lai­sek­si, että kes­täm­me itse sen aset­ta­mat pai­neet. Kun­nat ovat nyt teke­mäs­sä uusia kun­ta­stra­te­gioi­ta, kun val­tuus­to­kausi on vaih­tu­nut. Sii­nä oli­si yksi paik­ka saa­da muu­tos­ta aikaan. Kun­ta­han vas­taa mones­ta ihmis­ten arkie­lä­mä­nym­pä­ris­töön vai­kut­ta­vas­ta toi­min­nas­ta. Ja kai­ken pitäi­si toi­mia niin, että se ei aina­kaan lisää kun­ta­lais­ten ahdis­tus­ta: Toi­mi­vat­ko esim. yhdys­kun­ta­pal­ve­lut (kaa­voi­tus, vesi- ja vie­mä­ri­huol­to, tiet ja kevyen­lii­kent­ten väy­lät,) lii­kun­ta­pal­ve­lut, kult­tuu­ri­pal­ve­lut jne. niin, että ne tuke­vat ihmis­ten hyvin­voin­tia? Vas­ta­taan­ko kun­ta­lais­ten yhtey­den­ot­toon ja ote­taan­ko hänen huo­le­nai­heen­sa vaka­vas­ti? Eikö kou­lu voi tosi­aan­kaan kiusaa­mi­sel­le mitään?

Kai­kes­sa toi­min­nas­sa pitäi­si ottaa huo­mioon se, että hyvin­voi­va kun­ta­lai­nen on ter­veem­pi kun­ta­lai­nen. Ei ole iso vai­va esim. tie­dot­taa, että nyt asui­na­lu­eel­lan­ne teh­dään liik­ku­mi­seen ja asu­mi­seen vai­kut­ta­via ympä­ris­tö­töi­tä ja kuin­ka kuan ne kes­tä­vät ja mitä ne sisältävät.

Uudet hyvin­voin­tia­lu­eet vas­taa­vat ennen kaik­kea ns. kor­jaa­vis­ta pal­ve­luis­ta, mut­ta jos emme ymmär­rä ennal­taeh­käi­se­vän toi­min­nan tär­keyt­tä, eivät mit­kään resurs­sit rii­tä koko ajan kas­va­viin palvelutarpeisiin.

Tei­jo Lie­des, Iin kun­nan­hal­li­tuk­sen 1. vpj., Vasemmistoliitto