Päät­tä­jäl­tä: Avoi­muut­ta pää­tök­sen­teon poh­jak­si – mitä aineis­to­ja pal­ve­lu­ver­kos­ta päät­tä­väl­lä on käytössään?

Jari Laru.

Jokai­ses­sa kun­nas­sa var­ma kevään tai syk­syn merk­ki on joka­vuo­ti­nen pal­ve­lu­verk­ko­kes­kus­te­lu. Vuo­des­ta vuo­teen käsi­tel­lään päät­tä­jil­le usein samo­ja sääs­tö­koh­tei­ta, joi­ta usein edus­ta­vat kou­lut niin kaa­va-alueil­la kuin maa­seu­tu­mai­sis­sa kylissä.

On sel­vää, että jokai­nen kou­lu ei voi jat­kaa oppi­lai­den mää­rän vähen­tyes­sä mut­ta pal­ve­lu­verk­koa tar­kas­tel­laan hel­pos­ti hyvin kaa­va­mai­ses­ti. Esi­mer­kik­si. Oulu­jo­ki­var­res­sa San­gin­suun kou­lun välit­tö­mäs­sä lähei­syy­des­sä on Made­kos­ken kou­lu toi­sel­la puo­len jokea, jon­ne pää­si­si sil­taa pit­kin. Välis­sä on kui­ten­kin pal­ve­lua­luei­den raja, joka toi­mii kuin muu­ri konsanaan.

Oulus­sa useat kou­lut ovat olleet lak­kau­tusu­han alla vuo­si­kau­det. Nii­den oppi­lail­le on esi­tet­ty vuo­si­kausien ajan sijoi­tus­paik­ka jos­tain toi­ses­ta isom­mas­ta tai pie­nem­mäs­tä kou­lus­ta. Enti­set kii­min­ki­läi­set muis­ta­ne­vat kou­lu­verk­ko­kes­kus­te­lun käyn­nis­ty­neen jo Kii­min­gin kun­nan aikoi­na. Oulu­jo­ki­var­res­ta kuu­lin, että ensim­mäi­siä suun­ni­tel­mia oli­si teh­ty vie­lä toi­min­nas­sa ole­vien kou­lu­jen suh­teen 50 vuot­ta sitten.

Kou­lu­jen lak­kau­tuk­sia perus­tel­laan pää­sään­töi­ses­ti oppi­las­mää­rän vähe­ne­mi­sel­lä ja kal­leu­del­la eli nume­roil­la, vaik­ka maan­tie­teel­li­nen sijain­ti saat­taa olla perus­tel­tu syy säi­lyt­tää koulu.

Niin, mitä ne nume­rot meil­le päät­tä­jil­le oikeas­ti ker­to­vat? Me päät­tä­jät pää­sem­me osal­li­sik­si tie­toon esi­mer­kik­si semi­naa­reis­sa ja kokous­ten infoissa.

Ongel­mak­si muo­dos­tuu se, että pää­tök­sen­teon kan­nal­ta tär­ke­ää tie­toa jää myös kat­vee­seen. Päät­tä­jil­lä ja kau­pun­gin viran­hal­ti­joil­la on käy­tös­sään eril­li­nen tie­to­por­taa­li. Sen ongel­ma on se, että siel­lä ole­vat aineis­tot ovat hyvin eri tasoi­sia. Osa on jo reaa­liai­kai­ses­ti päi­vit­ty­viä aineis­to­nä­ky­miä, joi­hin voi teh­dä haku­ja ja nii­tä voi suo­dat­taa. Aineis­to ei myös­kään ole jul­ki­ses­ti saa­ta­vil­la, jon­ka vuok­si kun­ta­lai­set eivät pää­se näi­tä tie­to­ja tarkastelemaan.

Pal­ve­lu­verk­ko-kes­kus­te­lun kan­nal­ta olen­nais­ta oli­si saa­da tie­to­por­taa­lis­ta haet­tua tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sia tie­to­ja kau­pun­gin väes­töön, väes­tö­en­nus­tee­seen, pal­ve­lu­ver­kon kus­tan­nuk­siin liit­tyen, mut­ta sovel­tu­via tie­to­va­ran­to­ja ei ole joko käy­tet­tä­vis­sä tai aineis­toa ei ole saa­ta­va­na ilman eril­lis­tä tie­to­pyyn­töä. Esi­mer­kik­si väes­töä kos­ke­van raport­ti­nä­ky­män tie­dot ovat saa­ta­vil­la vain koko kau­pun­gin tasol­la, eikä nii­tä ei voi luo­ki­tel­la esim. tie­tyn suur­alu­een tie­tyn ikä­ryh­män mukai­ses­ti, mikä on puute.

Aion kau­pun­gin päät­tä­jä­nä läh­teä edis­tä­mään avoi­men datan asi­aa, sil­lä on jokai­sen kun­ta­lai­sen etu saa­da halu­tes­saan tar­vit­se­man­sa tie­dot digi­taa­li­ses­sa muo­dos­sa käyt­töön­sä. Tie­don avoi­muu­del­la voim­me lisä­tä yhteis­kun­nan toi­mi­vuut­ta ja pys­tym­me raken­ta­maan parem­pia pal­ve­lui­ta. Myös Oulussa.

Jari Laru, KT, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu ja sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan jäsen, Kokoo­mus, Jääli