Diabolos tarkoittaa suomeksi Paholaista. Sanatarkasti käännettynä Diabolos on ‘hajottaja‘, ‘erilleen heittäjä´. Meidät pyritään erottamaan Jumalan yhteydestä. Hämmennyksen, epäilysten, hajaannuksen ja kaaoksen synnyttäminen on Paholaisen strategia.
Paholainen iskee heikkouksiimme: omaan vahvaan, mutta omahyväiseen tahtoomme. Me tahdomme uskoa Paholaisen lepertelemiä lupauksia rakkaudesta, vapaudesta ja oikeuksista. Tahtomme on toinen kuin Jumalan ja niin on todellisuutemmekin toinen.
Paholainen päsmäröi meitä yleisen mielipiteen välinein. En puhu historiasta, puhun tästä päivästä ja lähitulevaisuudesta. Puolustajamme ovat kääntyneet omiaan vastaan. Paholainen on kiva ja valloittava päällikkö, mutta kaikkea valtaa hänelläkään ei ole. Hänellä on vain valta itsekeskeisiin, ylpeisiin ja lyhytjänteisiin mielipiteisiimme.
Ihmisestä on siis kysymys tässä taistelussa, sinusta ja minusta, sekä lapsistamme. Katso ihmistä, katso itseäsi ja mieti, tyydyttääkö kohtaamasi kuva. Riittääkö se, mitä näet? Tahtoisitko olla ja nähdä jotain muuta? Jotain erottuvampaa kenties…
Ihminen tekeytyy erikoiseksi ja erilaiseksi erottuakseen tavallisista ja tylsistä. Ihminen varustaa itsensä väreillä ja asuilla, maaleilla ja metallilla. Ihminen muuttuu meteliksi ja julistaa koko olemuksellaan kaaosta palvoen kovuutta ja kyltymättömyyttä. Mutta huomiota saadessaan ja ääneen päästyään hän korostaa tavallisuuttaan.
Hän on siis tehnyt itsensä erikoiseksi, mutta esittää olevansa aivan tavallinen työnhakija. Näitä erikoisia tavallisia on jo niin paljon, että he ovat käymässä tavallisiksi erikoisiksi. Heidän huomioarvonsa alkaa olla jo niin olematon, että heidän olisi keksittävä jotain uutta ja sävähdyttävämpää.
Kirkko on tavallinen ja tylsä. Ja juuri siksi se on turvallinen. Kirkkoa ollaan kuitenkin karnevalisoimassa. Kirkko, siinä missä ihminenkin, tahdotaan nähdä ja kokea huomionarvoisena ja sävähdyttävänä. Kirkko ei riitä, tahdotaan teatteria. Jumalanpalvelus ei riitä, tahdotaan elämyksellisiä esityksiä. Rukoukset eivät riitä, tahdotaan mantroja. Polvistuminen ei riitä, tahdotaan joogaa. Virsien hymistely ei riitä, tahdotaan iskelmiä ja metallimeteliä. Rauhoittuminen ei riitä, tahdotaan saada päät sekaisin. Tunne ei riitä, tahdotaan ohjelmaa.
Jumalakaan ei riitä, ihminen tahtoo jumaloida ihmistä itseään. Vain tahto riittää, vaikkei koskaan riitäkään tyydyttämään ihmistä… eikä Paholaista. Kas, kun aina voi sukeltaa syvemmälle.
Kirkkoa ja sen Pyhää pysyvyyttä tulee puolustaa niin kuin kirkon pyhyyden puolustajiakin tulee puolustaa. Muuttuva kirkko muuttuu turvattomammaksi tavallisuuteensa tyytyväisille. Me tarvitsemme kirkkomme sellaisena kuin se on aina ollut, kaikkine virheineen ja vajavuuksineen. Niin kuin meidän on tyydyttävä omaan kuvaamme, on meidän tyydyttävä kirkkommekin kuvaan, sillä se, mikä näkyy, olemme me – en minä, etkä sinä, vaan me yhdessä!
Me olemme kirkko ja kirkko on myös meidän tavallisten turvapaikkamme. Kirkko kertoo meistä lapsillemme ja me kerromme heille kirkostamme. Näin pysyy Pyhä, jota puolustamme yhdessä.
Jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello kymmenen.
Heikki Pesämaa, pappi, Kiimingin seurakunta