Kun jääliläinen Kreetta Kronqvist sai apua vyöhyketerapiasta omien lastensa vauva-aikana, hän tiesi haluavansa jakaa saman avun muillekin. Kronqvist valmistui maaliskuussa äitiys- ja vauvavyöhyketerapeutiksi ja imetysohjaajaksi. Hän perusti yrityksensä Pumpuli Hetken tämän vuoden alussa ja pyörittää yritystä tällä hetkellä sivutoimisena yrittäjänä Jäälissä.
Äideille suunnatusta vyöhyketerapiasta löytyy palveluja raskausajalle, synnytyksen käynnistykseen ja synnytyksen jälkeen. Vyöhyketerapialla on useita hyötyjä raskaana olevalle. Sillä voidaan saada apua yleisimpiin raskausoireisiin, kuten pahoinvointiin, kipuihin ja närästykseen. Se rentouttaa myös kehoa ja mieltä.
Vyöhyketerapia tekee myös tilaa lantion alueelle, jotta vauva asettuisi kohdussa hyvin. Synnytyksen käynnistys ‑hoidossa kehoa valmistellaan synnytystä varten niin, että synnytys lähtisi luonnollisesti käyntiin ilman lääkkeitä. Synnytyksen jälkeisessä postpartum-hoidossa autetaan kehoa palautumaan synnytyksestä. Naisille on tarjolla myös rentouttavaa vyöhyketerapiaa.
Vauvojen vyöhyketerapiasta on apua esimerkiksi vatsavaivoihin, kehon kireyksiin, refluksioireisiin, univaikeuksiin ja hampaiden tuloon. Oireet ovat usein toisiinsa kytköksissä ja Kronqvist suunnittelee hoidon aina äidin ja vauvan tarpeiden mukaan. Imetysohjausta ja vyöhyketerapiaa voi yhdistää. Esimerkiksi jos vauvalla on vääränlainen imuote, joka johtuu kehon kireydestä, voi vauva saada ruokinnan yhteydessä ilmaa vatsaansa. Tästä seuraa vatsavaivoja. Vyöhyketerapialla hoidetaan kehon kireyttä ja sitä kautta imuotekin paranee ja vatsavaivat helpottuvat. Äideillä on imetykseen ja pulloruokintaan liittyen erilaisia toiveita ja tarpeita, joita kuunnellaan imetysohjauksessa.
Oma kokemus sai Kronqvistin kiinnostumaan alasta. Hän on käynyt kahden lapsensa kanssa vyöhyketerapiassa ja saanut siitä suuren avun.
– Ensin käytiin esikoisen kanssa, siitä sai huimasti apua. Sitten käytiin kuopuksen kanssa, ja hän vasta saikin siitä apua. Tuntui uskomattomalta, että miten tämä voi auttaa näin lempeästi ja silti tehokkaasti, Kronqvist kertoo.
Kronqvist kokee, että neuvoja ja apua raskauteen ja äitiyteen kyllä saa, mutta tietyissä asioissa apua täytyy osata etsiä itse. Kysyntää Pumpuli Hetken palveluille on, sillä Jäälissä ja muualla Oulun seudulla on paljon lapsiperheitä. Tietoisuus palveluista lisääntyy koko ajan ja ala on kasvussa. Hän toivoo, että perheet eivät jää ongelmien kanssa yksin, jotta vanhemmuudesta saa kaiken ilon irti. Vyöhyketerapiassa saa myös neuvoja, miten vauvan oireita voi helpottaa kotona.
Parasta työssä ovat onnistumiset hoidoissa, eli kun äidin tai vauvan oireet helpottuvat. Yleensä hoito tehdään kolmen hoitokerran sarjana kahden viikon sisään, tarvittaessa hoitokertoja on enemmän.
– Jokaisen hoitokerran jälkeen näkee, mitä esimerkiksi vauvoissa on tapahtunut ja kuinka äidit ja isät ovat huojentuneita vauvan paremmasta olosta. Se on todella palkitsevaa, Kronqvist hymyilee.
Hän suosittelee vyöhyketerapiaa myös vauvoille, joilla ei ole selkeitä oireita.
– Kannattaa käydä vaikka yhden kerran hoidossa, sillä synnyttäminen on kova prosessi vauvallekin. Siinä voi helposti tulla jokin jumi tai vauvan hermosto voi käydä kierroksilla. Vyöhyketerapia on hemmotteluhetki vauvalle.
Kronqvist on käynyt myös modernin aromaterapian peruskoulutuksen ja sitä hän hyödyntää asiakkaan toiveen mukaan. Koulutus on valmistanut siihen, että Kronqvist osaa käyttää oikeita öljyjä turvallisesti raskaana olevalle, sillä erilaisiin raskausoireisiin on käytössä eri öljyjä.
Elokuulle Kronqvistilla on suunnitteilla vanhemmille ja vauvoille tarkoitettu ohjaustuokio, jossa opetellaan vauvan hellittelyä. Suunnitteilla on myös pieniä näytehoitoja, jossa pääsisi kokeilemaan pienellä summalla, voisiko vyöhyketerapia sopia itselle.
Yrityksensä idean Kronqvist tiivistää seuraavasti:
– Kun vauva-arki ei ole aina yhtä pumpulia, niin haluan mahdollistaa perheille sen, että siitä tulisi pumpuliarkea. Vauva-arki on kuitenkin niin tärkeää ja ainutlaatuista aikaa.