Pum­pu­lia vauva-arkeen

Oma kokemus vyöhyketerapian hyödyistä sai Kreetta Kronqvistin opiskelemaan äitiys- ja vauvavyöhyketerapeutiksi ja imetysohjaajaksi. Kuva: Aada AlapuranenOma kokemus vyöhyketerapian hyödyistä sai Kreetta Kronqvistin opiskelemaan äitiys- ja vauvavyöhyketerapeutiksi ja imetysohjaajaksi. Kuva: Aada Alapuranen

Kun jää­li­läi­nen Kreet­ta Kron­qvist sai apua vyö­hy­ke­te­ra­pias­ta omien las­ten­sa vau­va-aika­na, hän tie­si halua­van­sa jakaa saman avun muil­le­kin. Kron­qvist val­mis­tui maa­lis­kuus­sa äitiys- ja vau­va­vyö­hy­ke­te­ra­peu­tik­si ja ime­ty­soh­jaa­jak­si. Hän perus­ti yri­tyk­sen­sä Pum­pu­li Het­ken tämän vuo­den alus­sa ja pyö­rit­tää yri­tys­tä täl­lä het­kel­lä sivu­toi­mi­se­na yrit­tä­jä­nä Jäälissä.

Äideil­le suun­na­tus­ta vyö­hy­ke­te­ra­pias­ta löy­tyy pal­ve­lu­ja ras­kausa­jal­le, syn­ny­tyk­sen käyn­nis­tyk­seen ja syn­ny­tyk­sen jäl­keen. Vyö­hy­ke­te­ra­pial­la on usei­ta hyö­ty­jä ras­kaa­na ole­val­le. Sil­lä voi­daan saa­da apua ylei­sim­piin ras­kausoi­rei­siin, kuten pahoin­voin­tiin, kipui­hin ja näräs­tyk­seen. Se ren­tout­taa myös kehoa ja mieltä.

Vyö­hy­ke­te­ra­pia tekee myös tilaa lan­tion alu­eel­le, jot­ta vau­va aset­tui­si koh­dus­sa hyvin. Syn­ny­tyk­sen käyn­nis­tys ‑hoi­dos­sa kehoa val­mis­tel­laan syn­ny­tys­tä var­ten niin, että syn­ny­tys läh­ti­si luon­nol­li­ses­ti käyn­tiin ilman lääk­kei­tä. Syn­ny­tyk­sen jäl­kei­ses­sä post­par­tum-hoi­dos­sa aute­taan kehoa palau­tu­maan syn­ny­tyk­ses­tä. Nai­sil­le on tar­jol­la myös ren­tout­ta­vaa vyöhyketerapiaa.

Vau­vo­jen vyö­hy­ke­te­ra­pias­ta on apua esi­mer­kik­si vat­sa­vai­voi­hin, kehon kireyk­siin, refluk­sioi­rei­siin, uni­vai­keuk­siin ja ham­pai­den tuloon. Oireet ovat usein toi­siin­sa kyt­kök­sis­sä ja Kron­qvist suun­nit­te­lee hoi­don aina äidin ja vau­van tar­pei­den mukaan. Ime­ty­soh­jaus­ta ja vyö­hy­ke­te­ra­pi­aa voi yhdis­tää. Esi­mer­kik­si jos vau­val­la on vää­rän­lai­nen imuo­te, joka joh­tuu kehon kirey­des­tä, voi vau­va saa­da ruo­kin­nan yhtey­des­sä ilmaa vat­saan­sa. Täs­tä seu­raa vat­sa­vai­vo­ja. Vyö­hy­ke­te­ra­pial­la hoi­de­taan kehon kireyt­tä ja sitä kaut­ta imuo­te­kin para­nee ja vat­sa­vai­vat hel­pot­tu­vat. Äideil­lä on ime­tyk­seen ja pul­lo­ruo­kin­taan liit­tyen eri­lai­sia toi­vei­ta ja tar­pei­ta, joi­ta kuun­nel­laan imetysohjauksessa.

Oma koke­mus sai Kron­qvis­tin kiin­nos­tu­maan alas­ta. Hän on käy­nyt kah­den lap­sen­sa kans­sa vyö­hy­ke­te­ra­pias­sa ja saa­nut sii­tä suu­ren avun.

– Ensin käy­tiin esi­koi­sen kans­sa, sii­tä sai hui­mas­ti apua. Sit­ten käy­tiin kuo­puk­sen kans­sa, ja hän vas­ta sai­kin sii­tä apua. Tun­tui usko­mat­to­mal­ta, että miten tämä voi aut­taa näin lem­peäs­ti ja sil­ti tehok­kaas­ti, Kron­qvist kertoo.

Kron­qvist kokee, että neu­vo­ja ja apua ras­kau­teen ja äitiy­teen kyl­lä saa, mut­ta tie­tyis­sä asiois­sa apua täy­tyy osa­ta etsiä itse. Kysyn­tää Pum­pu­li Het­ken pal­ve­luil­le on, sil­lä Jää­lis­sä ja muu­al­la Oulun seu­dul­la on pal­jon lap­si­per­hei­tä. Tie­toi­suus pal­ve­luis­ta lisään­tyy koko ajan ja ala on kas­vus­sa. Hän toi­voo, että per­heet eivät jää ongel­mien kans­sa yksin, jot­ta van­hem­muu­des­ta saa kai­ken ilon irti. Vyö­hy­ke­te­ra­pias­sa saa myös neu­vo­ja, miten vau­van oirei­ta voi hel­pot­taa kotona.

Paras­ta työs­sä ovat onnis­tu­mi­set hoi­dois­sa, eli kun äidin tai vau­van oireet hel­pot­tu­vat. Yleen­sä hoi­to teh­dään kol­men hoi­to­ker­ran sar­ja­na kah­den vii­kon sisään, tar­vit­taes­sa hoi­to­ker­to­ja on enemmän.

– Jokai­sen hoi­to­ker­ran jäl­keen näkee, mitä esi­mer­kik­si vau­vois­sa on tapah­tu­nut ja kuin­ka äidit ja isät ovat huo­jen­tu­nei­ta vau­van parem­mas­ta olos­ta. Se on todel­la pal­kit­se­vaa, Kron­qvist hymyilee.

Hän suo­sit­te­lee vyö­hy­ke­te­ra­pi­aa myös vau­voil­le, joil­la ei ole sel­kei­tä oireita.

– Kan­nat­taa käy­dä vaik­ka yhden ker­ran hoi­dos­sa, sil­lä syn­nyt­tä­mi­nen on kova pro­ses­si vau­val­le­kin. Sii­nä voi hel­pos­ti tul­la jokin jumi tai vau­van her­mos­to voi käy­dä kier­rok­sil­la. Vyö­hy­ke­te­ra­pia on hem­mot­te­lu­het­ki vauvalle.

Kron­qvist on käy­nyt myös moder­nin aro­ma­te­ra­pian perus­kou­lu­tuk­sen ja sitä hän hyö­dyn­tää asiak­kaan toi­veen mukaan. Kou­lu­tus on val­mis­ta­nut sii­hen, että Kron­qvist osaa käyt­tää oikei­ta öljy­jä tur­val­li­ses­ti ras­kaa­na ole­val­le, sil­lä eri­lai­siin ras­kausoi­rei­siin on käy­tös­sä eri öljyjä.

Elo­kuul­le Kron­qvis­til­la on suun­nit­teil­la van­hem­mil­le ja vau­voil­le tar­koi­tet­tu ohjaus­tuo­kio, jos­sa ope­tel­laan vau­van hel­lit­te­lyä. Suun­nit­teil­la on myös pie­niä näy­te­hoi­to­ja, jos­sa pää­si­si kokei­le­maan pie­nel­lä sum­mal­la, voi­si­ko vyö­hy­ke­te­ra­pia sopia itselle.

Yri­tyk­sen­sä idean Kron­qvist tii­vis­tää seuraavasti:

– Kun vau­va-arki ei ole aina yhtä pum­pu­lia, niin haluan mah­dol­lis­taa per­heil­le sen, että sii­tä tuli­si pum­pu­liar­kea. Vau­va-arki on kui­ten­kin niin tär­ke­ää ja ainut­laa­tuis­ta aikaa.