Tavoit­tee­na saa­da kun­taan 15 000 asu­kas­ta –Iin uusi kun­ta­stra­te­gia perus­tuu vuo­sit­tain arvioi­ta­viin lupauksiin

Kasvu, luonnonläheinen Ii, henkinen hyvinvointi ja systeeminen muutos ovat Iin kunnan uuden kuntastrategian kehittämisteemoina.Kasvu, luonnonläheinen Ii, henkinen hyvinvointi ja systeeminen muutos ovat Iin kunnan uuden kuntastrategian kehittämisteemoina.

Iin kun­nan uuden kun­ta­stra­te­gian kehit­tä­mis­tee­moi­na ovat luon­non­lä­hei­nen Ii, kas­vu, hen­ki­nen hyvin­voin­ti ja sys­tee­mi­nen muu­tos. Kun­kin tee­man alle on annet­tu lupauk­sia ja kei­no­ja nii­den lunas­ta­mi­seen. Lupauk­sia arvioi­daan vuo­sit­tain tilin­pää­tök­sen ja talous­ar­vion laa­din­nan yhtey­des­sä sekä kah­den vuo­den välein teh­tä­väl­lä verkkokyselyllä.

Kun­nan­val­tuus­to hyväk­syi vuo­teen 2030 ulot­tu­van kun­ta­stra­te­gian maa­nan­tai­na yksi­mie­li­ses­ti. Stra­te­gias­ta ja eten­kin sen laa­ti­mis­pro­ses­sis­ta käy­tet­tiin usei­ta kiit­tä­viä puheenvuoroja.

Stra­te­gi­aa on val­mis­tel­tu jou­lu­kuus­ta läh­tien työ­pa­jois­sa ja kyse­lyis­sä. Sii­nä on hyö­dyn­net­ty myös vii­me kesä­nä toteu­tet­tua kun­ta­lais­ba­ro­met­riä. Vii­mei­ses­sä vai­hees­sa kun­nan hen­ki­lös­tö on ideoi­nut stra­te­gi­aan lupauk­sia, joil­la voi­daan pääs­tä ase­tet­tui­hin tavoitteisiin.

Stra­te­gi­aa val­mis­tel­lut pro­jek­ti­pääl­lik­kö Johan­nes Hela­ma ker­toi, että perä­ti 20 pro­sent­tia iiläi­sis­tä on osal­lis­tu­nut kun­ta­stra­te­gian val­mis­te­luun. Stra­te­gias­sa on muka­na esi­mer­kik­si nuor­ten itsen­sä laa­ti­ma lupaus. Sii­nä luva­taan, että seu­raa­van 2 vuo­den aika­na Iihin tulee lisää sel­lai­sia nuor­ten kans­sa suun­ni­tel­tu­ja tilo­ja, jois­sa saa viet­tää aikaa arki­sin ja vii­kon­lop­pui­sin, ulko­na ja sisäl­lä, tal­vel­la ja kesällä.

– Nuo­ret itse halusi­vat tuon kah­den vuo­den mit­ta­rin, kos­ka eivät usko­neet, että aikui­set oikeas­ti teke­vät, mitä lupaa­vat, Hela­ma kertoi.

Stra­te­gias­sa on kaik­ki­aan 16 lupaus­ta ja kei­noa, joil­la ne lunas­te­taan. Ensim­mäi­nen lupaus on, että Iin väes­tö kas­vaa, yri­tyk­siä perus­te­taan, nii­tä sijoit­tuu Iihin ja työ­paik­ko­jen mää­rä kas­vaa. Tähän posi­tii­vi­sen kier­teen yllä­pi­toon tar­vi­taan vuo­sit­tain 166 uut­ta asu­kas­ta, 73 työ­paik­kaa ja 100 uut­ta yri­tys­tä. Lupauk­sen mukai­ses­ti Iis­sä on 15 000 asu­kas­ta vuon­na 2050.

Lupauk­siin kuu­luu myös kun­nan­val­tuus­ton kokouk­sis­sa­kin usein perään­kuu­lu­tet­tu ket­te­ryys. Nyt Iis­tä luva­taan teh­dä Suo­men nopeim­min yri­tys­ten tont­ti- ja toi­mi­ti­la­tar­pei­siin vas­taa­va kun­ta. Tähän pääs­tään pois­ta­mal­la pro­ses­sis­ta pul­lon­kau­lat ja resurs­soi­mal­la taus­ta­toi­min­not vaa­dit­ta­val­le tasolle

Lupaus­ten jou­kos­sa on myös esi­mer­kik­si vesis­tö­jen otta­mi­nen entis­tä voi­mak­kaam­min asuk­kai­den voi­ma­va­rak­si, ruuh­ka­vuo­sia elä­vien ihmis­ten elä­män hel­pot­ta­mi­nen ja kes­tä­vän elä­män­ta­van tavoitteleminen.

Stra­te­gian laa­din­taa ohjan­neen työ­ryh­män ja kun­nan­val­tuus­ton puheen­joh­ta­ja Johan­nes Tuo­me­la (kesk.) tote­si, että stra­te­gian val­mis­te­luun ja sen lupaus­ten teke­mi­seen osal­lis­tu­nut laa­ja kun­ta­lais- ja työn­te­ki­jä­jouk­ko ede­saut­taa sen toteutumista.

– Kun työ ja teke­mi­nen on orga­ni­saa­tion sisäl­lä, sitout­taa se väen toi­mi­maan lupaus­ten mukai­ses­ti. Pro­ses­sin aika­na on ehkä opit­tu kat­so­maan lähem­mäs ja mie­tit­ty miten vah­vuu­det kään­ne­tään asuk­kai­den hyvin­voin­nik­si, yri­tyk­sen menes­tyk­sek­si ja kun­nan kasvuksi.

Ohjaus­ryh­mään kuu­lu­nut Tei­jo Lie­des (vas.) tote­si, että uut­ta kun­ta­stra­te­gi­aa ei voi lait­taa vain map­piin, vaan sen mukaan on toimittava.

– Olen huo­man­nut, että hen­ki­lös­tös­sä val­lit­see jopa innos­tus stra­te­gia­työ­hön. Se siir­tää vas­tuu­ta päät­tä­jil­le, että pys­tym­me anta­maan resurs­sin lupaus­ten toteutumiseen.

Ohjaus­ryh­mään kuu­lu­nut Han­nu Kais­to (kesk.) on hyvil­lään, että stra­te­gi­aan kir­jat­tiin mitat­ta­via asioita.

– Eri­tyi­sen ilah­tu­nut olen, että Iis­sä tavoi­tel­laan 15 000 asu­kas­ta. Se alkaa ohja­ta kaik­kea: tar­vi­taan tont­te­ja, mark­ki­noin­tia, yri­tyk­siä, kaa­voi­tus­ta ja kaik­kea muu­ta. Kun hae­taan kas­vua, väl­te­tään taantuma.

Ilk­ka Pako­nen (kesk.) on tyy­ty­väi­nen, että stra­te­gias­sa on näky­väs­ti esil­lä kun­nan roo­li hyvin­voin­nin, kas­vun ja elin­voi­man rakentamisessa.

– Mones­ti on täs­sä­kin salis­sa käy­tet­ty sana­leik­kiä, että olem­me Oulun seu­dun poh­joi­nen vaih­toeh­to. Nyt tun­tuu, että me olem­me monel­la mit­ta­ril­la se paras vaihtoehto.

Useis­sa stra­te­gia­pro­ses­seis­sa muka­na ollut Jari-Juk­ka Joke­la (kesk.) tote­si nyt hyväk­sy­tyn ole­van yksi parhaista.

Aila Paa­so (vihr.) halusi, että stra­te­gi­aan lisät­täi­siin lupaus las­ten ja nuor­ten kas­vun, kehi­tyk­sen ja oppi­mi­sen edis­tä­mi­ses­tä sekä ikään­ty­nei­den hyvin­voin­nin ja osal­li­suu­den edistämisestä.

– Hain stra­te­gias­ta mai­nin­taa ikään­ty­vis­tä ihmi­sis­tä, mut­ta en löy­tä­nyt. Iin asuk­kais­ta 25,8 pro­sent­tia on elä­ke­läi­siä, ja yli 21 pro­sent­tia yli 64-vuotiaita.

Lee­na Tii­ro (vas.) kan­nat­ti Paa­son esi­tys­tä lisäyk­sen teke­mi­ses­tä. Kes­kus­te­lun jäl­keen pää­dyt­tiin sii­hen, että Paa­son esit­tä­mät asiat voi­daan ottaa mukaan stra­te­gi­aan sitä päivitettäessä.

 

Tutus­tu Ran­ta­poh­jan tilaus­tar­jouk­siin täs­tä.