Van­hem­pien on tar­peen tie­tää las­ten ja nuor­ten somen käytöstä

Keskivertonuori käyttää somea 15-20 tuntia viikossa.Keskivertonuori käyttää somea 15-20 tuntia viikossa.

Sosi­aa­li­nen media on kak­si­te­räi­nen miek­ka. Mitä vai­ku­tus­ta sosi­aa­li­sel­la medial­la on oppi­mi­seen ja hyvin­voin­tiin? Mitä mah­dol­li­suuk­sia ja uhkia some sisäl­tää? Mitä aikui­set ja van­hem­mat voi­vat teh­dä hait­to­jen ja vaa­ro­jen ennaltaehkäisemiseksi?

Sosi­aa­li­ses­ta medias­ta ja sen vai­ku­tuk­sis­ta las­ten ja nuor­ten hyvin­voin­tiin kes­kus­tel­tiin Hau­ki­pu­taan kou­lul­la jär­jes­te­tys­sä panee­li­kes­kus­te­lus­sa 16.2. Aihees­ta alus­ti väi­tös­tut­ki­ja Kris­ta Hyl­ki­lä Oulun yliopistosta.

Muka­na panee­lis­sa oli­vat kou­lu­po­lii­sit Mer­ja Rasin­kan­gas ja Jark­ko Käh­kö­nen, nuo­ri­so-ohjaa­ja ja some-vai­kut­ta­ja Lau­ra Huh­ta (Lau­ra­hoo), tun­ne- ja tur­va­tai­to­kas­va­tuk­sen kehit­tä­jä­opet­ta­ja Satu-Maa­ria Top­pi­nen, nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Outi Vil­ku­na ja nuo­ri­so­työ­noh­jaa­ja Tar­ja Kai­nu­lai­nen. Panee­lin puheen­joh­ta­ja­na toi­mi Aslak Ran­ta­kok­ko Suo­men vanhempainliitosta.

Digi­ta­li­saa­tio muut­taa maa­il­maa. Sosi­aa­li­nen media lisää jat­ku­vas­ti suo­sio­taan ja sen myö­tä myös huo­li lisään­tyy. Some tuo pal­jon posi­tii­vis­ta, mut­ta sisäl­tää myös vaa­ro­ja ja uhkia. Van­hem­pien on tar­peen olla peril­lä sii­tä, mitä lap­set ja nuo­ret somes­sa teke­vät, mitä seu­raa­vat ja kenen kans­sa ovat yhteyk­sis­sä, todet­tiin paneelissa. 

Some tar­jo­aa pal­jon posi­tii­viis­ta, kuten muka­vaa viih­dy­ket­tä, tie­toa ja avaa oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jä. Yhtey­den­pi­to kave­rei­hin on nope­aa ja help­poa riip­pu­mat­ta väli­mat­kois­ta. Ver­kos­sa voi saa­da myös ver­tais­tu­kea. Huo­les­tut­ta­vaa on, että some voi vie­dä lap­sil­ta ja nuo­ril­ta – kuten yhtä lail­la myös aikui­sil­ta, lii­kaa aikaa muul­ta teke­mi­sel­tä ja yöunilta. 

Kris­ta Hyl­ki­län muk­kaan vai­kei­ta net­ti­riip­pu­vuuson­gel­mia esiin­tyy 2–11 pro­sen­til­la nuo­ris­ta ja riip­pu­vuus­ris­kis­sä on 10–20 pro­sent­tia nuo­ris­ta. Oulu­lai­sis­ta tytöis­tä yli 16% ja pojis­ta yli 10% ei ole syö­nyt tai nuk­ku­nut netin takia. 

Digi­maa­il­man tuo­mat vaka­vat uhkat ja vaa­rat liit­ty­vät net­ti­kiusaa­mi­seen, sek­su­aa­li­seen häi­rin­tään (groo­ming) sekä hait­ta- ja viha­si­säl­töi­hin altis­tu­mi­sel­le. Kou­lu­ter­veys­ky­se­lyn mukaan sek­su­aa­lis­ta kom­men­toin­tia, ehdot­te­lua, vies­tit­te­lyä tai kuva­ma­te­ri­aa­lin näyt­tä­mis­tä on 4.- ja 5.-luokkalaisista tytöis­tä koh­dan­nut lähes 10%. Sosi­aa­li­nen media on myös help­po kana­va löy­tää ja hank­kia päih­tei­tä jo alaikäisenä.

Polii­sien mukaan some on muka­na lähes kai­kis­sa sel­vi­tet­tä­vis­sä kiusaa­mis­ta­pauk­sis­sa. Ver­kon väli­tyk­sel­lä teh­dään myös kiel­let­tyä nuus­ka- ja säh­kö­tu­pak­ka­kaup­paa, jopa ala­kou­lui­käis­ten kes­kuu­des­sa. Tik­Tok-kana­vil­la levin­neet ylly­tyk­set vaa­ral­li­siin tem­pauk­siin ovat olleet vii­me kuu­kausi­na myös suu­re­na huo­le­na. Vaka­vi­na ilmiöi­nä esiin­tyy myös groomigia.

Mitä van­hem­mat ja kas­vat­ta­jat voi­si­vat teh­dä? Hait­to­jen ennal­taeh­käi­sy on avai­na­se­mas­sa. Digi­kuu­lu­mi­sis­ta tuli­si kysel­lä samaan tapaan kuin muis­ta päi­vän tapah­tu­mis­ta: mis­sä lap­si ja nuo­ri ver­kos­sa liik­kuu ja kenen kans­sa on yhteyk­sis­sä. Onko tul­lut esil­le jota­kin miel­tä askar­rut­ta­vaa? Van­hem­mat voi­vat myös rajoit­taa ruu­tuai­kaa, vaik­ka se tuot­taa pettymystä.

Usein kysy­tään, voi­ko van­hem­pi tar­kis­taa ja kat­soa lap­sen ja nuo­ren puhe­lin­ta. Polii­sien näkö­kul­mas­ta voi ja pitää, sil­lä kysees­sä on alai­käi­nen ja lap­sen etu.

Oulun kau­pun­gin nuo­ri­so­työn­te­ki­jä ja vapaa-ajal­laan suo­sit­tu tik­tok­kaa­ja Lau­ra Huh­ta (Lau­ra­hoo) sanoi, että tär­ke­ää on, että nuo­rel­la on lähel­lä tur­val­li­nen aikui­nen, jota voi kysyä ja saa­da tar­vit­taes­sa tukea. Van­hem­pien oma esi­merk­ki somen käy­tös­tä on myös tärkeää.

Laurahoo:lla on Tik­To­kis­sa 95 000 seu­raa­jaa. Hänet koe­taan pos­tii­vi­se­na tik­tok­kaa­ja­na, ja sel­lai­nen hän halu­aa myös olla. 

Oulun kau­pun­ki jul­kai­si vii­me syk­sy­nä Digiar­jen suo­si­tuk­set per­heil­le ja kas­va­tusam­mat­ti­lai­sil­le. Suo­si­tuk­set sisäl­tä­vät vink­ke­jä kes­kus­te­luun las­ten ja nuor­ten kans­sa. Opas­ta hyö­dyn­ne­tään myös kou­lu­jen ja kotien yhteis­työs­sä. Opas löy­tyy osoit­tees­ta www.turvataitokasvatus.fi

Panee­li­kes­kus­te­lun jär­jes­ti Oulun kau­pun­gin sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­den Hau­ki­pu­taan alu­een toi­mi­jat ja pal­ve­lu­kes­kit­ty­mä. Strii­mi panee­lis­ta on näh­tä­vil­lä 2.3. asti Oulun kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­ta ja Youtube-kanavalta.