Siikli ja Jus­si-peru­na maistuvat

Siikli käy Haukiputaan torilla hyvin kaupaksi ja on kauppiaankin oma suosikki kesäperuna.Siikli käy Haukiputaan torilla hyvin kaupaksi ja on kauppiaankin oma suosikki kesäperuna.

Hau­ki­pu­taan toril­la siikli­pe­ru­noi­ta, pork­ka­naa, sipu­lia, her­nei­tä ja man­sik­kaa myy­vä hau­ki­pu­taa­lai­nen Jaak­ko Vile­nius ker­too kau­pan käy­neen kesän aika­na muka­vas­ti. Tori­myyn­nin hän aloit­ti juhan­nuk­sen jäl­keen ja kesän herk­ku­ja hän myy vie­lä parin vii­kon ajan.

Kol­man­nes­sa pol­ves­sa tori­myy­jä­nä työs­ken­te­le­vä Vile­nius aloit­taa päi­vän hake­mal­la Paa­vo­lan tuo­reet siiklit Oulun toril­ta ja Hau­ki­pu­taan toril­le hän kur­vai­lee kah­dek­san jäl­jes­tä. Tori­myyn­tiä Vile­nius on teh­nyt jo parin vuo­si­kym­me­nen ajan.

– Äiti ja mum­mu oli­vat tori­kaup­piai­ta niin kai tämä on tul­lut veren­pe­rin­tö­nä, kun pie­nes­tä pitäen olin muka­na, Vile­nius hymyilee.

Kojul­la käy tasai­nen vir­ta asiak­kai­ta, kun pai­kal­li­set käy­vät hake­mas­sa tuo­rei­ta herk­ku­ja lou­nas- ja päi­väl­lis­pöy­tään. Vile­nius ker­too­kin monien asiak­kai­den käy­neen ostok­sil­la jo vuo­sien ajan.

– Pal­jon käy samo­ja asiak­kai­ta, jot­ka halua­vat tuo­ret­ta pöy­tään. Kyl­lä­hän täs­sä työs­sä on paras­ta tämä ihmis­ten koh­taa­mi­nen, Vile­nius kertoo.

Eri­tyi­ses­ti asiak­kaat hake­vat toril­ta tuo­ret­ta peru­naa. Vile­niuk­sel­la on myyn­nis­sä siikliä, jota ei kau­pois­ta ole saa­ta­vil­la. Siikli onkin yksi tun­ne­tuim­mis­ta kesä­pe­ru­na­la­jik­keis­ta ja se on jalos­tet­tu 1930-luvul­la Saksassa.

– Siikli on ehdot­to­mas­ti paras kesä­pe­ru­na. Se on niin hyvän­ma­kui­nen, Vile­nius toteaa.

Alku­ke­sän koleat kelit eivät ole juu­ri vai­kut­ta­neet myyn­tiin, sil­lä Hau­ki­pu­taan torin vie­reen pää­see hel­pos­ti autol­la ja ihmi­set halua­vat kesä­pe­ru­naa, vaik­ka sää ei oli­si­kaan kovin kesäi­nen. Man­sik­kaa on Vile­niuk­sen mukaan ollut aika hyvin saa­ta­vil­la myyn­tiin, vaik­ka sato vähän myö­häs­sä onkin kelien vuok­si. Man­si­kan hin­ta on ollut alku­ke­sän aika­na Oulun alu­eel­la 5–7,5 euroa ja man­sik­ka­laa­ti­kon hin­nat ovat pyö­ri­neet 45–50 euron välillä.

– Man­sik­ka on ollut vii­me vuo­den tapaan arvok­kaam­paa, mut­ta sato­jen alkaes­sa kyp­sy­mään uskoi­sin, että hin­ta huo­ke­nee, Vile­nius arvelee.

Tori­myy­jä pitää myyn­ti­pis­tet­tä Hau­ki­pu­taal­la vie­lä kak­si viik­koa. Ihmis­ten omat sadot alka­vat sil­loin tuot­ta­maan peru­naa ja man­sik­kaa, joten kysyn­tä toril­la vähenee.

– Ihmi­set alka­vat myös tuol­loin palaa­maan takai­sin töi­hin, mikä hil­jen­tää osal­taan kylän­rait­tia, Vile­nius toteaa.

Kii­min­gin Ala­ky­läs­sä sijait­se­van Kes­ki­hu­run tilan vil­je­li­jä Jaak­ko Lei­vis­kä ker­too hei­dän tule­van man­sik­ka­sa­don näyt­tä­vän täl­lä het­kel­lä kes­ki­mää­räi­sel­tä. Vii­leä alku­ke­sä on ollut Lei­vis­kän mukaan hyväk­si man­si­kal­le, sil­lä ne ovat saa­neet kehit­tyä rau­has­sa ja kos­teut­ta on riit­tä­nyt hyvin, mikä on vähen­tä­nyt kas­te­lun tar­vet­ta. Sadon­kor­juun ajal­le hän toi­voo hyviä kelejä.

– Tosin sato­kausi on vii­ley­den takia pari­sen viik­koa myö­hem­mäs­sä ver­rat­tu­na muu­ta­maan vii­me vuo­teen. Meil­lä pää­sa­to alkaa kyp­syä hei­nä­kuun puo­li­vä­lin jäl­keen , Lei­vis­kä kertoo.

Peru­naa Ala­ky­läs­sä vil­jel­lään pie­ni­muo­toi­ses­ti ja ne myy­dään pää­sään­töi­ses­ti suo­raan tilal­ta. Lei­vis­kä ker­too, että tilal­la vil­jel­lään tänä vuon­na Jussi‑, Anna­bel­le- ja Nico­la ‑lajik­kei­ta.

– Satei­sen kevään vuok­si peru­noi­den istut­ta­mi­nen meni nor­maa­lia myö­hem­mäk­si, joten myyn­ti­kin aloi­te­taan hie­man tavan­omais­ta myö­hem­min, Lei­vis­kä toteaa.

Ensim­mäi­set Jus­si-peru­nat tule­vat tilal­la myyn­tiin noin vii­kon pääs­tä. Lei­vis­kä ker­too kysei­sen lajik­keen ole­van myös hänen suo­sik­kin­sa kesäperunoista.

– Laji­ke on aika uusi ja monel­le tun­te­ma­ton, mut­ta erin­omai­nen kesä­pe­ru­na, johon myös monet asiak­kais­ta ovat ihas­tu­neet, Lei­vis­kä kertoo.