Mai­to­ti­lat las­ke­vat hiilijalanjälkensä

Vuon­na

Valion mai­to­ti­loil­la tuo­te­tun mai­don eli ns. raa­ka­mai­don kes­ki­mää­räi­nen hii­li­ja­lan­jäl­ki on las­ken­to­jen mukaan 1,06 kilo­gram­maa CO2-ekvi­va­lent­tia mai­to­lit­raa koh­ti. Tulos on mer­kit­tä­vä, sil­lä muka­na on 35 pro­sent­tia Valion vas­taa­not­ta­mas­ta mai­dos­ta ja siis jo noin 28 pro­sent­tia koko Suo­men mai­don­tuo­tan­nos­ta. Mai­don hii­li­ja­lan­jäl­jen glo­baa­li kes­kiar­vo on n. 2,5 CO2-ekvi­va­lent­tia per lit­ra (FAO).

Valion ilmas­to-ohjel­man tavoit­tee­na on nol­la­ta mai­don­tuo­tan­non arvo­ket­jun hii­li­ja­lan­jäl­ki vuo­teen 2035 men­nes­sä. Suu­rim­mat pääs­tö­vä­hen­nyk­set saa­daan aikaan mai­to­ti­loil­la, sil­lä alku­tuo­tan­nos­sa muo­dos­tuu noin 85–95 pro­sent­tia mai­don koko ilmas­to­vai­ku­tuk­sis­ta. Tämän lisäk­si Valion tavoit­tee­na on vähen­tää mer­kit­tä­väs­ti pääs­tö­jä myös omas­sa tuo­tan­nos­sa eli teh­tais­sa, kul­je­tuk­sis­sa ja pakkauksissa.