Iso osa yksi­tyi­sen sai­raan­hoi­don Kela-kor­vauk­sis­ta poistui

Kela-korvausta ei enää myönnetä isoon osaan yksityisen sairaanhoidon tutkimus- tai hoitotoimenpiteistä. Arkistokuva: Teea TunturiKela-korvausta ei enää myönnetä isoon osaan yksityisen sairaanhoidon tutkimus- tai hoitotoimenpiteistä. Arkistokuva: Teea Tunturi

Vuo­den­vaih­teen myö­tä mer­kit­tä­vä osa yksi­tyi­sen sai­raan­hoi­don Kela-kor­vauk­sis­ta pois­tui. Muu­tos kos­kee sekä tut­ki­mus­ta että hoi­toa. Kela-kor­vaus­ta ei jat­kos­sa myön­ne­tä enää esi­mer­kik­si fysio­te­ra­pi­aan, säde- ja sytos­taat­ti­hoi­toon tai labo­ra­to­rio- ja kuvan­ta­mis­tut­ki­muk­siin. Lisäk­si pois­tui lää­kä­rin teke­mien toi­men­pi­tei­den, kuten hedel­möi­tys­hoi­to­jen ja sil­män­poh­jan tut­ki­mus­ten Kela-korvaus.

Muu­tos vai­kut­taa myös mat­ko­jen kor­vaa­mi­seen. Jat­kos­sa Kela kor­vaa asiak­kaan mat­ko­ja yksi­tyi­seen sai­raan­hoi­toon vain, jos siel­lä annet­tu hoi­to on Kela-korvattavaa.

Jat­kos­sa Kela-kor­vauk­sen voi saa­da niis­tä yksi­tyi­sen sai­raan­hoi­don tut­ki­mus- ja hoi­to­toi­men­pi­teis­tä, jot­ka kos­ke­vat mie­len­ter­vey­den ja suun hoi­toa. Kor­vauk­sen saa myös psy­ko­lo­gin teke­mis­tä tutkimuksista.

Kai­kis­ta yleis- ja eri­kois­lää­kä­rien vas­taan­ot­to­käyn­neis­tä saa jat­kos­sa tasa­suu­rui­sen 8 euron kor­vauk­sen. Jos hoi­don on anta­nut psy­kiat­rian eri­kois­lää­kä­ri tai eri­kois­ham­mas­lää­kä­ri, kor­vaus on suurempi.

Koro­na­ro­kot­teis­ta ja koro­na­vi­rus­tes­tis­tä saa Kela-kor­vaus­ta vie­lä kesä­kuun lop­puun asti.

Vuon­na 2021 Kela kor­va­si Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­eel­la yksi­tyis­ten sai­raan­hoi­don tut­ki­mus- ja hoi­to­kus­tan­nuk­sis­ta noin 4 mil­joo­naa euroa. Kor­vauk­sia sai yli 76 000 henkilöä.

Ran­ta­poh­jan alu­eel­la on usei­ta ter­vey­den­huol­toa­lan yksi­tyi­siä toi­mi­joi­ta, joi­ta muu­tos kos­ket­taa. Fysios Iin vas­taa­va tera­peut­ti Jani Huo­ta­ri kuvai­lee muu­tos­ta valitettavaksi.

– Oli­sim­me toi­vo­neet aina­kin vuo­den siir­ty­mä­ai­kaa kus­tan­nus­ten karsimiseen.

Huo­ta­ri ker­too, että Kela-kor­vaus­ten muu­tok­sen lopul­lis­ta vai­ku­tus­ta asia­kas­käyt­täy­ty­mi­seen on han­ka­la vie­lä täs­sä vai­hees­sa arvioi­da. Alku­vuo­si kuluu Iin­kin toi­mi­pis­tees­sä tilan­teen tarkkailuun.

– Muu­tos nos­taa asiak­kai­den mak­sa­man hin­nan sum­maa, ja inflaa­tion kes­kel­lä se voi olla joil­le­kin lii­kaa. Asiak­kaat saat­ta­vat tyy­tyä lyhyem­piin hoi­to­sar­joi­hin, eivät­kä ole val­mii­ta käy­mään fysio­te­ra­pias­sa niin usei­ta ker­to­ja kuin aiem­min. Lisäk­si mie­ti­tyt­tää, vai­kut­taa­ko muu­tos perus­ter­vey­den­huol­los­ta meil­le ohjau­tu­vien asiak­kai­den mää­rään, Huo­ta­ri pohtii.

Huo­ta­ri muis­tut­taa kui­ten­kin, että fysio­te­ra­pi­aan on mah­dol­lis­ta tul­la myös ilman lää­kä­rin lähe­tet­tä tuki- ja lii­kun­tae­li­noi­rei­den vaivatessa.

– Fysio­te­ra­peu­tin suo­ra vas­taan­ot­to­toi­min­ta on se, mihin haluam­me tule­va­na vuon­na panos­taa ja kan­nus­taa asiak­kai­tam­me. Hoi­toon pää­see ilman lää­kä­rin lähetettäkin.

Yleis­lää­ke­tie­teen eri­kois­lää­kä­ri Jou­ni Luok­ka­la Kii­min­gin Doc­Te­ner ‑lää­kä­ria­se­mal­ta ker­too, että Kela-kor­vaus­ten pois­tu­mi­sen myö­tä toi­men­pi­tei­den hin­to­ja saa­te­taan jos­sain vai­hees­sa jou­tua tar­kas­te­le­maan uudelleen.

– Se on tie­tys­ti ikä­vää, sil­lä olem­me pyr­ki­neet hin­noit­te­le­maan pal­ve­lum­me niin, että esi­mer­kik­si lap­si­per­heil­lä­kin oli­si help­poa ja muka­vaa käy­dä meillä.

Luok­ka­la arvioi, että kela-kor­vaus on mer­kit­tä­vä teki­jä suun­nil­leen puo­lel­le hänen asia­kas­kun­nas­taan. Hän ei kui­ten­kaan usko, että muu­tos tulee vai­kut­ta­maan lää­kä­ri­kes­kuk­sen toi­min­taan merkittävästi.

– Toi­min­tam­me on ollut koko ajan tasais­ta, eikä esi­mer­kik­si koro­na-aika ravis­tel­lut mei­tä kovin­kaan pahas­ti. Meil­le on ker­ty­nyt pal­jon vakio­asiak­kai­ta, jot­ka var­mas­ti käyt­tä­vät yhä edel­leen mei­dän pal­ve­lu­ja. Hyvil­lä mie­lin siis jat­kam­me edel­leen eteenpäin.

Hau­ki­pu­taan lää­kä­ri­kes­kuk­ses­sa toi­mi­tus­joh­ta­ja­na ja ham­mas­lää­kä­ri­nä toi­mi­va Heik­ki Kiviah­de ei usko kela-kor­vaus­ten muu­tok­sen näky­vän työ­pai­kal­laan juu­ri lainkaan.

– Ham­mas­hoi­to­puo­lel­la jou­dum­me teke­mään pie­niä sisäi­siä muu­tok­sia, mut­ta tuet säi­ly­vät kui­ten­kin ennal­laan. Lää­kä­ri­pal­ve­lui­den tai fysio­te­ra­pian puo­lel­la­kaan en usko kysyn­nän laan­tu­van kor­vaus­pe­ri­aat­teen muu­tok­ses­ta huo­li­mat­ta, Kiviah­de kertoo.

Las­ku­tus­käy­tän­nöt muut­tu­vat hyvin­voin­tia­lu­een mukana

Tam­mi­kuun alus­sa toi­min­tan­sa aloit­ta­nut Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue eli Poh­de tuo muka­naan muu­tok­sia e‑laskujen tilauk­siin ja suoramaksuvaltuutuksiin.

Mui­den hyvin­voin­tia­luei­den tavoin Poh­de on itse­näi­nen, y‑tunnuksellinen toi­mi­ja. Kos­ka aiem­min kun­tien ja kun­tayh­ty­mien jär­jes­tä­mät ja tuot­ta­mat sosiaali‑, ter­veys- ja pelas­tus­pal­ve­lut siir­ty­vät nyt Poh­teen ja uuden y‑tunnuksen alle, on säh­köi­ses­ti las­kun­sa halua­vien asiak­kai­den teh­tä­vä Poh­teel­le uudet ‑las­ku­jen tilauk­set ja suoramaksuvaltuutukset.

Asiak­kaat voi­vat sol­mia uuden e‑laskusopimuksen tilaa­mal­la Poh­teen e‑laskun omaan verk­ko­pank­kiin. Las­kut voi tila­ta myös säh­köi­se­nä Oma­Pos­tiin tai Kiv­raan. Suo­ra­mak­su­val­tuu­tus teh­dään soit­ta­mal­la oman pan­kin asiakaspalveluun.

Poh­teen las­kut saa kotiin myös perin­tei­se­nä pape­ri­pos­ti­na, mut­ta las­ku­ja ei voi enää mak­saa mak­su­kor­teil­la tai kätei­sel­lä Poh­teen toi­mi­pis­teis­sä eikä myös­kään aiem­min mak­su­ja vas­taa­not­ta­neis­sa kun­tien pal­ve­lu­pis­teis­sä. OYSin las­ku­ja voi kui­ten­kin jat­kos­sa­kin mak­saa OYSin info­pis­teil­lä maksukortilla.

Asiak­kaan on edel­leen itse seu­rat­ta­va ter­vey­den­huol­lon asia­kas­mak­su­jen mak­su­ka­ton ylit­ty­mis­tä. Mak­su­ka­ton täyt­ty­mi­sen jäl­keen asia­kas­mak­su­ja ei enää peri­tä mak­su­ka­ton pii­riin kuu­lu­vis­ta pal­ve­luis­ta lukuun otta­mat­ta lyhy­tai­kai­sen lai­tos­hoi­don tai ‑pal­ve­lun yllä­pi­to­mak­sua. Vuon­na 2023 mak­su­kat­to on 692 euroa.

Uudis­tuk­ses­ta ja sen vaa­ti­mis­ta las­ku­tus­jär­jes­tel­mien taus­ta­mää­ri­tyk­sis­tä joh­tuen tam­mi­kuun las­ku­tus tulee vii­väs­ty­mään jon­kin ver­ran. Näil­lä näky­min ensim­mäi­set Poh­teen las­kut lähe­te­tään asiak­kail­le tam­mi­kuun loppupuolella.

 

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.