
Markku Koskela.
Kunnallisvaalit on pidetty ja niistä vielä muutama sananen.
Kokoomus sai Iissä ison vaalivoiton. Tullessani ensi kerran ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin Iissä Kokoomuksen paikkamäärä vaihteli yhden ja kahden paikan välillä. Siitä määrä on kasvanut neljään.
Muistettakoon, että viime vaaleissa v. 2021 viides paikka jäi kymmenen äänen päähän. Nyt saimme vaaleissa 7 valtuutettua kolmen äänen erolla seuraavaan puolueeseen, kannatusprosentin noustessa 21 prosenttiin. Äänimäärä kasvoi v. 2021 vaaleista 323 äänellä.
Tarinat ja mielikuvat siitä, että omalla annetulla äänellä ei ole merkitystä osoittautui jälleen vääräksi. Äänestäminen on oikeus mutta mielestäni myös velvollisuus. Joissakin demokratioissa, esim. Kreikassa, Belgiassa ja Australiassa, jopa sakotetaan siitä, jos ei käytä äänioikeuttaan.
Äänestysprosentti oli 54,5 % ja naiset olivat aktiivisempia äänestäjiä kuin miehet. Iissä kuitenkin naisten osuus valtuutetuista harmillisesti laski. Tämä tulee jonkin verran hankaloittamaan kun lautakuntien ja muiden luottamustoimien paikkoja jaetaan, koska paikkajaossa tulee huomioda tasa-arvolain säännökset.
Luottamustoimipaikoista ovat puolueet ennakkoon pääsääntöisesti sopineet ryhmäpalavereissa, ja kunnanvaltuuston ei ole tarvinnut äänestää asiassa. Tämä käytäntö on hyvä.
Kunnallisvaalien yhteydessä järjestettiin samalla aluevaalit. Iistä saatiin kaksi paikkaa aluevaltuustoon ja tämä oli positiivista. Kaksien vaalien järjestäminen yhtäaikaa aiheutti jonkin verran äänestäjissä äänestystilanteessa sekaannusta.
Jos vaaleja jatkossa aiotaan järjestää yhtä aikaa, niin tiedotuksen määrä tulee lisätä. Olen samaa mieltä kansanedustaja Zyskowiczin kanssa siitä, että aluevaltuuston henkilöt voitaisiin valita kunnanvaltuustossa samaan tapaan kuin muutkin luottamustoimet.
Tästä asiasta tiedän monen olevan eri mieltä. Perusteluni ovat seuraavat: Luin Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisun: Suomen terveydenhuolto 2036 kansalaiskeskeisenä ja valtiovastuisena. Julkaisussa ilmenee suuri kritiikki nykyistä hallintomallia kohtaan. Maakuntamalli aiheuttaa enemmän byrokratiaa kuin siitä saatava hyöty kansalaisille.
Kansalaisille tulee saada omalääkäri-järjestelmä, ja Suomeen tulisi saada valtakunnallinen palvelutarjotin kaikkien kansalaisten käyttöön (pelkistetysti: on vain yksi alue, Suomi). Jos kansalainen ei saa tarvitsemaansa hoitoa läheltä esimerkiksi Oulusta, niin hänet ohjataan vaikka Helsinkiin jos sieltä ko. hoito on saatavissa.
Tärkeintä on, että kansalainen saa hoidon riippumatta siitä missä päin Suomea hän asuu. Välillä kun tuntuu, että lääkäriin pääsyä pyritään enemmän estämään kuin edesauttamaan sinne pääsyä. Resurssit ovat nykyjärjestelmässä riittämättömät.
Kevät on ollut kylmää ja varmaankin tämän lehden ilmestyessä ilmat ovat jo lämmenneet. Hyvää kevättä ja kesää toivottaen.
Markku Koskela, Iin valtuutettu, Kokoomus