Päät­tä­jäl­tä: Vie­lä vaaleista

Mark­ku Koskela.

Kun­nal­lis­vaa­lit on pidet­ty ja niis­tä vie­lä muu­ta­ma sananen.

Kokoo­mus sai Iis­sä ison vaa­li­voi­ton. Tul­les­sa­ni ensi ker­ran ehdok­kaak­si kun­nal­lis­vaa­lei­hin Iis­sä Kokoo­muk­sen paik­ka­mää­rä vaih­te­li yhden ja kah­den pai­kan välil­lä. Sii­tä mää­rä on kas­va­nut neljään.

Muis­tet­ta­koon, että vii­me vaa­leis­sa v. 2021 vii­des paik­ka jäi kym­me­nen äänen pää­hän. Nyt saim­me vaa­leis­sa 7 val­tuu­tet­tua kol­men äänen erol­la seu­raa­vaan puo­lu­ee­seen, kan­na­tus­pro­sen­tin nous­tes­sa 21 pro­sent­tiin. Ääni­mää­rä kas­voi v. 2021 vaa­leis­ta 323 äänellä.

Tari­nat ja mie­li­ku­vat sii­tä, että omal­la anne­tul­la äänel­lä ei ole mer­ki­tys­tä osoit­tau­tui jäl­leen vää­räk­si. Äänes­tä­mi­nen on oikeus mut­ta mie­les­tä­ni myös vel­vol­li­suus. Jois­sa­kin demo­kra­tiois­sa, esim. Krei­kas­sa, Bel­gias­sa ja Austra­lias­sa, jopa sako­te­taan sii­tä, jos ei käy­tä äänioikeuttaan.

Äänes­tys­pro­sent­ti oli 54,5 % ja nai­set oli­vat aktii­vi­sem­pia äänes­tä­jiä kuin mie­het. Iis­sä kui­ten­kin nais­ten osuus val­tuu­te­tuis­ta har­mil­li­ses­ti las­ki. Tämä tulee jon­kin ver­ran han­ka­loit­ta­maan kun lau­ta­kun­tien ja mui­den luot­ta­mus­toi­mien paik­ko­ja jae­taan, kos­ka paik­ka­jaos­sa tulee huo­mio­da tasa-arvo­lain säännökset.

Luot­ta­mus­toi­mi­pai­kois­ta ovat puo­lu­eet ennak­koon pää­sään­töi­ses­ti sopi­neet ryh­mä­pa­la­ve­reis­sa, ja kun­nan­val­tuus­ton ei ole tar­vin­nut äänes­tää asias­sa. Tämä käy­tän­tö on hyvä.

Kun­nal­lis­vaa­lien yhtey­des­sä jär­jes­tet­tiin samal­la alue­vaa­lit. Iis­tä saa­tiin kak­si paik­kaa alue­val­tuus­toon ja tämä oli posi­tii­vis­ta. Kak­sien vaa­lien jär­jes­tä­mi­nen yhtä­ai­kaa aiheut­ti jon­kin ver­ran äänes­tä­jis­sä äänes­tys­ti­lan­tees­sa sekaannusta.

Jos vaa­le­ja jat­kos­sa aio­taan jär­jes­tää yhtä aikaa, niin tie­do­tuk­sen mää­rä tulee lisä­tä. Olen samaa miel­tä kan­san­edus­ta­ja Zys­kowiczin kans­sa sii­tä, että alue­val­tuus­ton hen­ki­löt voi­tai­siin vali­ta kun­nan­val­tuus­tos­sa samaan tapaan kuin muut­kin luottamustoimet.

Täs­tä asias­ta tie­dän monen ole­van eri miel­tä. Perus­te­lu­ni ovat seu­raa­vat: Luin Kun­nal­li­sa­lan kehit­tä­mis­sää­tiön jul­kai­sun: Suo­men ter­vey­den­huol­to 2036 kan­sa­lais­kes­kei­se­nä ja val­tio­vas­tui­se­na. Jul­kai­sus­sa ilme­nee suu­ri kri­tiik­ki nykyis­tä hal­lin­to­mal­lia koh­taan. Maa­kun­ta­mal­li aiheut­taa enem­män byro­kra­ti­aa kuin sii­tä saa­ta­va hyö­ty kansalaisille.

Kan­sa­lai­sil­le tulee saa­da oma­lää­kä­ri-jär­jes­tel­mä, ja Suo­meen tuli­si saa­da val­ta­kun­nal­li­nen pal­ve­lu­tar­jo­tin kaik­kien kan­sa­lais­ten käyt­töön (pel­kis­te­tys­ti: on vain yksi alue, Suo­mi). Jos kan­sa­lai­nen ei saa tar­vit­se­maan­sa hoi­toa lähel­tä esi­mer­kik­si Oulus­ta, niin hänet ohja­taan vaik­ka Hel­sin­kiin jos siel­tä ko. hoi­to on saatavissa.

Tär­kein­tä on, että kan­sa­lai­nen saa hoi­don riip­pu­mat­ta sii­tä mis­sä päin Suo­mea hän asuu. Välil­lä kun tun­tuu, että lää­kä­riin pää­syä pyri­tään enem­män estä­mään kuin ede­saut­ta­maan sin­ne pää­syä. Resurs­sit ovat nyky­jär­jes­tel­mäs­sä riittämättömät.

Kevät on ollut kyl­mää ja var­maan­kin tämän leh­den ilmes­tyes­sä ilmat ovat jo läm­men­neet. Hyvää kevät­tä ja kesää toivottaen.

Mark­ku Kos­ke­la, Iin val­tuu­tet­tu, Kokoomus