
Pekka Kainua.
13.4.2025 valittiin taas kunnanvaltuustot kaikissa Suomen kunnissa seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Äänestysprosentti jäi valitettavan matalaksi, 54,2%. Oulussa kunnallisvaalien äänestysprosentti oli tätäkin matalampi, 50,8%.
On harmi, että vain noin puolet äänioikeutetuista käyttävät oikeuttaan. Kotiin jäänyt puoli olisi halutessaan voinut muuttaa vaalitulokset haluamaansa suuntaan. Valinnan tekevät kuitenkin he, jotka ääntänsä käyttävät. Vain annetut äänet lasketaan.
Oulun valtuustossa merkittävin muutos oli SDP:n kannatuksen reilu kasvu, kun taas Perussuomalaisten paikkamäärä vastaavasti laski. Kokoomus ja Keskusta ovat suurimmat valtuustoryhmät, molemmat 15 valtuutetullaan.
Parasta aikaa puolueet käyvät neuvotteluita paikkajaosta. Sen onkin melkoinen palapeli. Toimielimiä on iso määrä: kaupunginhallitus, sivistyslautakunta, yhdyskuntalautakunta, hyvinvointi- kulttuuri- ja liikuntalautakunta, rakennuslautakunta, keskusvaalilautakunta sekä tarkastuslautakunta. Lisäksi henkilöitä valitaan eri johtokuntiin, erilaisiin jaostoihin, neuvostoihin ja toimikuntiin.
Monet toimielimistä on ylikunnallisia. Valinnoissa pitäisi pystyä huomioimaan vaalitulos, henkilökohtaiset toiveet ja osaaminen sekä sukupuolten välinen tasa-arvo. Viime kädessä valinnat tekee kaupunginvaltuusto.
Uusi valtuusto aloittaa työnsä kesäkuun alusta. Yhteisten asioiden hoito vaatii kaikilla tasoilla yhteistyötä. Yksittäinen valtuutettu tai jäsen ei pysty päättämään mitään. Edes valtuustoryhmä ei saa yksinään mitään aikaiseksi. On välttämätöntä hakea yhteistä näkemystä ja hieroa kompromisseja. Välillä tulos tulee äänestyksen kautta. Sekin kuuluu demokratiaan.
Kuntatasolla ei onneksi ole valtakunnan politiikasta tuttua hallitus-oppositio ‑asetelmaa. Jokainen puolue on edustettuna kaupunginhallituksessa, jonka kautta esitykset tulevat valtuustoon. Laaja yhteistyö luo kestävän pohjan hyville ratkaisuille.
Alkavalla kaudella on jälleen isoja asioita käsittelyssä. Kuntatalous haastaa tulevinakin vuosina. Syntyvien lasten määrä, ja sitä myötä koululaisten määrä, vähenee. Palveluverkkoa joudutaan tarkastelemaan oppilaiden määrän vähentyessä. Asemanseudun kehittäminen vaatii isoja investointeja.
Päätöksenteon keskiössä tulee olla kuntalainen. Ihminen. Lähimmäinen. Päätöksiä tehdään meitä jokaista varten. Asuipa ihminen sitten Tuirassa tai Ylivuotolla, ja ovatpa hänen taustansa millaiset tahansa.
Omasta puolestani kiitän luottamuksesta tultuani valituksi jatkokaudelle. Pidetään yhteyttä!
Pekka Kainua, kaupunginvaltuutettu, Keskusta, Ylikiiminki