Uusi han­ke tut­kii Haa­pa­kos­ken alas­vael­lus­väy­län toimivuutta

Lohi Iijokeen -hankkeessa tutkitaan alasvaeltavien lohenpoikasten eli smolttien käyttäytymistä. (Kuva: Pohjois-Pohjanmaan liitto)Lohi Iijokeen -hankkeessa tutkitaan alasvaeltavien lohenpoikasten eli smolttien käyttäytymistä. (Kuva: Pohjois-Pohjanmaan liitto)

Iijoen vael­lus­ka­la­hank­keet saa­vat jat­koa Lohi Iijo­keen ‑hank­keen muo­dos­sa vuo­si­na 2022–2024. Hank­keen toi­men­pi­tei­tä ovat smolt­tien seu­ran­ta Haa­pa­kos­kel­la ja Pah­ka­kos­kel­la, alas­vael­lus­väy­län koe­käyt­tö ja kehit­tä­mi­nen, smolt­tien ja nousu­ka­lo­jen yli­siir­rot, pien­poi­kas­ten istu­tus­oh­jel­ma, Iijo­ki-aihei­sen videon tuot­ta­mi­nen ja net­ti­si­vus­ton perustaminen.

– Lohi Iijo­keen ‑han­ke on tär­kei­den tut­ki­mus­ten ja monien vael­lus­ka­la­kan­to­jen palaut­ta­mi­seen liit­ty­vien tuki­toi­mien vuok­si erit­täin tar­peel­li­nen han­ke. Saam­me pal­jon uut­ta tie­toa kalo­jen käyt­täy­ty­mi­ses­tä ja Haa­pa­kos­ken alas­vael­lus­rei­tin toi­mi­vuu­des­ta, pai­not­taa Lohi Iijo­keen ‑hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö Mir­ko Laak­ko­nen Poh­jois-Poh­jan­maan liitosta.

– Luon­non­va­ra­kes­kus toteut­taa hank­kees­sa mit­ta­van tele­met­ria­tut­ki­muk­sen, jos­sa sel­vi­te­tään Haa­pa­kos­ken voi­ma­lai­tok­sel­le raken­ne­tun alas­vael­lus­väy­län toi­mi­vuut­ta sekä lohen vael­lus­poi­kas­ten käyt­täy­ty­mis­tä ja sel­viy­ty­mis­tä alas­vael­lus­väy­län käyt­tä­mi­sen jäl­keen, ker­too Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen tut­ki­ja Rii­na Huus­ko.

Syys­kuus­sa alka­nut han­ke jat­kuu elo­kuun 2024 lop­puun. Han­ket­ta rahoit­ta­vat Poh­jois-Poh­jan­maan liit­to, Luon­non­va­ra­kes­kus, PVO-Vesi­voi­ma Oy, Lapin ELY-kes­kus, maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö, Ii, Oulu, Pudas­jär­vi, Tai­val­kos­ki, Kuusa­mo ja Iijoen kala­ta­lous­a­lue. Han­ket­ta toteut­ta­vat vir­ka­työ­nä myös Met­sä­hal­li­tus ja Poh­jois-Poh­jan­maan ELY-keskus.

Han­ket­ta hal­lin­noi­vat Poh­jois-Poh­jan­maan liit­to ja Luon­non­va­ra­kes­kus. Hank­keen koko­nais­bud­jet­ti on 902 000 euroa, jos­ta Poh­jois-Poh­jan­maan lii­ton osuus on 620 000 euroa ja Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen osuus 282 000 euroa.

Han­ke on saa­nut rahoi­tus­ta maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riön NOUSU-ohjel­mas­ta. Ohjel­mal­la paran­ne­taan vael­lus­ka­lo­jen eli­no­lo­suh­tei­ta ja pyri­tään palaut­ta­maan vael­lus­ka­la­kan­to­jen luon­tais­ta lisään­ty­mis­tä Suo­men virtavesissä.