Ala­vuo­ton myl­ly ker­too Kii­min­ki­joen tör­män historiasta

Matti Vehkaoja (kuvassa oikealla) kertoi väsymättä kiinnostuneille siitä, miten mylly toimii ja miten talkkinajauhot valmistuvat.Matti Vehkaoja (kuvassa oikealla) kertoi väsymättä kiinnostuneille siitä, miten mylly toimii ja miten talkkinajauhot valmistuvat. Kuvat: Teea Tunturi

Vaik­ka Ala­vuo­tol­la Vää­nä­sen kos­ken par­taal­la nyt vil­jaa jau­ha­va myl­ly ei ole iäl­lä pilat­tu, sen pai­kal­la on ollut ensim­mäi­nen myl­ly jo 1700-luvul­la. Kii­min­ki­joen vesi on pyö­rit­tä­nyt vuo­si­sa­das­ta toi­seen myl­lyn ratas­ta ja sen kiviä.

On aiko­ja, jol­loin elä­mä myl­lyl­lä on ollut kii­reis­tä, mut­ta on myös aiko­ja, jol­loin tämä kyläyh­tei­söl­le tär­keä perin­ne on uhan­nut kado­ta kokonaan.

Syk­sy sadon­kor­jui­neen oli enti­sai­kaan myl­ly­jen kul­ta-aikaa. Myl­lyt pyö­ri­vät yötä päi­vää, jot­ta kaik­ki sato ehdit­täi­siin jau­haa, ennen kuin joki jäätyisi.

– Myl­lyt ovat olleet kylän sie­lu­ja, niin var­mas­ti on ollut Ala­vuo­tol­la­kin, ker­too Ala­vuo­ton perin­ne­päi­väs­sä myl­lä­ri­nä hää­rän­nyt Mat­ti Veh­kao­ja.

Kun Ala­vuo­ton myl­lys­tä on asia­kir­jois­sa ollut ensim­mäi­nen mer­kin­tä, on kyläl­lä sil­loin ollut kol­me kan­ta­ti­laa: Inka­la, Meri­lä ja Vää­nä­nen. Myös Meri­län pai­kal­le on Veh­kao­jan mukaan ollut myl­ly mer­kit­ty­nä, mut­ta sii­tä ei ole säi­ly­nyt mitään tietoa.

Mil­loin myl­lyn aktii­vi­nen elä­mä on päät­ty­nyt, sii­tä ei ole var­maa tie­toa, mut­ta Mat­ti Veh­kao­ja tie­tää, että hänen elin­ai­ka­naan ei siel­lä enää ole jau­ho­ja jau­het­tu. Myl­ly toi­mit­ti päre­höy­län virkaa.

– Emme myös­kään tie­dä, mon­ta­ko ker­taa myl­ly on pai­kal­le uudel­leen raken­net­tu, mut­ta pato on säi­ly­nyt sama­na, Veh­kao­ja sanoo.

Vuon­na 1956 hur­ja kevät­tul­va vei myl­lyn men­nes­sään, ja sen jäl­keen joki­tör­mä oli vuo­si­kym­me­net ilman myllyä.

2000-luvun alus­sa kylä­läi­set alkoi­vat suun­ni­tel­la uuden myl­lyn raken­ta­mis­ta van­han pai­kal­le. Suun­nit­te­lus­sa käy­tet­tiin läh­tö­koh­ta­na Mart­ti Vää­nä­sen muis­ti­tie­to­ja. Asser Vää­nä­nen piir­si nii­den perus­teel­la Vää­nä­sen uuden myl­lyn koneiston.

Myl­lyn saa­mi­nen toi­min­ta­kun­toon kes­ti noin kym­me­nen vuot­ta. Kaik­kein han­ka­lim­mak­si osoit­tau­tui löy­tää myl­lyyn perin­tei­set, gra­niit­ti­set myllynkivet.

– Kivet on teh­ty Suke­van kivi­teh­taal­la Ris­ti­jär­ven gra­nii­tis­ta. Siel­tä löy­tyi sopi­va kivi, jois­ta saa­tiin teh­tyä nuo 700 kiloa pai­na­vat kivet, Mat­ti Veh­kao­ja kertoo.

Myl­ly saa­tiin toi­min­ta­kun­toon vuon­na 2012, jol­loin myl­ly vihit­tiin ja pidet­tiin Ala­vuo­ton ensim­mäi­set perin­ne­päi­vät, jot­ka ovat sit­tem­min saa­neet jat­kua perin­teen ylläpitämiseksi.

Täl­lä het­kel­lä myl­ly jau­haa vil­jaa jau­hoik­si lähin­nä perin­ne­päi­vien yhtey­des­sä. Nyt­kin myyn­nis­sä oli sekä talk­ku­naa että ohra­ryy­ne­jä. Talk­ku­naan käy­te­tyt ohrat Veh­kao­ja oli itse paah­ta­nut edel­li­sen vii­kon aika­na. Vaik­ka jau­ho­ja oli myyn­nis­sä kym­me­niä kilo­ja, kaik­ki teki sil­ti kaup­pan­sa, ja jono oli välil­lä myl­lyl­lä pitkä.

Myl­lyn toi­min­nas­ta kiin­nos­tu­nei­ta oli sekä ylä­ker­ras­sa myl­lyn­ki­viä ihas­te­le­mas­sa sekä ala­ker­ras­sa, jos­sa Asko Veh­kao­ja esit­te­li vesi­rat­taan ja voi­ma­pyö­rän toi­min­taa. Hän ker­toi, että myl­ly on huol­let­ta­va joka kevät, sil­lä hir­si­ra­ken­nus elää aina hie­man tal­ven aikana.

– Vatu­pas­sin kans­sa sää­de­tään vaa­ka- ja pys­ty­ak­se­lit koh­dil­leen, Asko Veh­kao­ja kertoo.

Veh­kao­jan vel­jek­set ovat hie­man huo­lis­saan sii­tä, löy­tyy­kö hei­dän jäl­keen­sä vie­lä nuo­rem­pia, jot­ka ovat innos­tu­nei­ta vie­mään perin­net­tä eteen­päin. Kylä­läi­siä vuo­si­sa­to­ja yhteen kerän­neen perin­teen säi­ly­mi­sen soi­si jatkua.