Sai­si­ko olla lättyjä?

Kesä­juh­lien ja tori­ta­pah­tu­mien aika alkaa olla lopul­laan. Mon­ta tapah­tu­maa mah­tui­kin niin Ran­ta­poh­jan alu­eel­le kuin muu­al­le­kin Suo­meen. Muu­ta­mas­sa tuli itsel­lä­kin käytyä.

Hel­tei­ses­sä Hämees­sä erään pie­nen kylän kesä­juh­las­sa aloin miet­tiä, mik­si monen tapah­tu­man syö­tä­vä­tar­jon­ta rajoit­tuu mak­ka­roi­hin ja lät­tyi­hin tai voh­ve­lei­hin. Molem­mat­han ovat toki hyviä ja mones­ti mais­tu­via­kin väli­pa­lo­ja, mut­ta voi­tai­siin­ko­han kek­siä jota­kin uusia­kin vaihtoehtoja?

Maas­sam­me on monia ravin­to­loi­ta tai kah­vi­loi­ta, jot­ka ovat tul­leet suo­si­tuik­si jos­ta­kin tie­tys­tä tuot­tees­taan. Toki on myös juo­maan tai ruo­kaan kes­kit­ty­viä vii­ni­fes­ti­vaa­le­ja, kal­ja­kel­lun­to­ja ja katu­keit­tiö­ta­pah­tu­mia, joi­hin men­nään pel­käs­tään juo­man tai ruu­an peräs­sä. Mut­ta oli­si­pa kiva, jos kai­kel­le kan­sal­le tar­koi­te­tuis­sa kesä­ta­pah­tu­mis­sa näkyi­si enem­män alu­een perin­ne­ruo­kia tai ‑herk­ku­ja. Lohi­sop­paa ja nah­kiai­sia voi­kin olla tar­jol­la, mut­ta oli­si­ko mui­ta alu­een herk­ku­ja tuo­ta­vis­sa tar­jol­le kesä­ta­pah­tu­miin? Net­ti tar­jo­aa poh­jois­poh­ja­lai­sik­si perin­ne­ruu­ik­si eri­lai­sia kala­ruo­kia, juhan­nus­juus­toa, mar­ja­puu­roa, ries­kaa, lei­pä­juus­toa, suo­la­ka­laa ja tie­ten­kin rös­sy­pot­tu­ja. Ran­ta­poh­jan alu­een perin­tei­siin kuu­lu­vat myös peru­na­muusi mus­tik­ka­so­pal­la sekä kuivalihavelli.

Hygie­nia ja muut elin­tar­vi­ke­sään­nök­set voi­vat estää aina­kin osan perin­ne­ruo­kien tar­jon­nas­ta vaa­ti­mat­to­mis­sa torio­lo­suh­teis­sa. Enkä tie­dä, miten juhan­nus­juus­to tai kui­va­li­ha­vel­li mais­tui­si­vat käris­te­mak­ka­raan tot­tu­neil­le kesän­viet­tä­jil­le. Lie­nee­kö se lät­ty man­sik­ka­hil­lol­la ja spray­ker­ma­vaah­dol­la sit­ten­kin paras vaihtoehto.