Kesäjuhlien ja toritapahtumien aika alkaa olla lopullaan. Monta tapahtumaa mahtuikin niin Rantapohjan alueelle kuin muuallekin Suomeen. Muutamassa tuli itselläkin käytyä.
Helteisessä Hämeessä erään pienen kylän kesäjuhlassa aloin miettiä, miksi monen tapahtuman syötävätarjonta rajoittuu makkaroihin ja lättyihin tai vohveleihin. Molemmathan ovat toki hyviä ja monesti maistuviakin välipaloja, mutta voitaisiinkohan keksiä jotakin uusiakin vaihtoehtoja?
Maassamme on monia ravintoloita tai kahviloita, jotka ovat tulleet suosituiksi jostakin tietystä tuotteestaan. Toki on myös juomaan tai ruokaan keskittyviä viinifestivaaleja, kaljakelluntoja ja katukeittiötapahtumia, joihin mennään pelkästään juoman tai ruuan perässä. Mutta olisipa kiva, jos kaikelle kansalle tarkoitetuissa kesätapahtumissa näkyisi enemmän alueen perinneruokia tai ‑herkkuja. Lohisoppaa ja nahkiaisia voikin olla tarjolla, mutta olisiko muita alueen herkkuja tuotavissa tarjolle kesätapahtumiin? Netti tarjoaa pohjoispohjalaisiksi perinneruuiksi erilaisia kalaruokia, juhannusjuustoa, marjapuuroa, rieskaa, leipäjuustoa, suolakalaa ja tietenkin rössypottuja. Rantapohjan alueen perinteisiin kuuluvat myös perunamuusi mustikkasopalla sekä kuivalihavelli.
Hygienia ja muut elintarvikesäännökset voivat estää ainakin osan perinneruokien tarjonnasta vaatimattomissa toriolosuhteissa. Enkä tiedä, miten juhannusjuusto tai kuivalihavelli maistuisivat käristemakkaraan tottuneille kesänviettäjille. Lieneekö se lätty mansikkahillolla ja spraykermavaahdolla sittenkin paras vaihtoehto.