Mie­li­pi­de: Kun­ta on ihmis­ten yhteisö

Koti ja koti­seu­tu ovat meil­le tär­kei­tä. Jokai­sel­la meis­tä on myös mie­li­pi­de sii­tä, min­kä­lai­nen oman asui­nym­pä­ris­tön tuli­si olla. Suo­men perus­tus­la­kiin on mää­ri­tel­ty kun­nal­li­nen itse­hal­lin­to, jon­ka perus­ta on edus­tuk­sel­li­nen demo­kra­tia eli vaa­leil­la vali­tut kun­nan­val­tuu­te­tut. Kun­nan­val­tuu­te­tuil­la on pal­jon vas­tuu­ta ja val­taa käsissään.

Kun­ta­lai­sil­la on aito mah­dol­li­suus vai­kut­taa koti­seu­tun­sa kehi­tyk­seen kun­nan pää­tök­sen­teon kaut­ta. Jot­ta demo­kra­tia toteu­tui­si mah­dol­li­sim­man hyvin, on olen­nais­ta, että kun­ta­lai­set tuo­vat omat toi­veen­sa val­tuu­tet­tu­jen ja vir­ka­mies­ten tie­toon. Osal­li­suus, luot­ta­mus ja tasa-arvoi­nen pää­tök­sen­te­ko ovat avain­te­ki­jöi­tä toi­mi­vas­sa kun­nas­sa. Osal­li­suus hyö­dyt­tää kaik­kia. Kun ihmi­sil­lä on aito yhteys pää­tök­sen­te­koon, nopeut­taa se reak­tio­ky­kyä asuk­kai­den pal­ve­lu­tar­pei­siin, paran­taa tuot­ta­vuut­ta ja laa­tua sekä vähen­tää vali­tuk­sia teh­dyis­tä pää­tök­sis­tä. Jokai­sel­la meis­tä on oma hen­ki­lö­koh­tai­nen kuk­ka­ro, mut­ta kun­nan rahat ovat mei­dän kaik­kien yhteisiä.

Kun­ta­lais­aloit­teet ja osal­lis­tu­mi­nen esi­mer­kik­si maan­käy­tön ja pal­ve­lu­jen suun­nit­te­luun on teh­tä­vä niin hel­pok­si, että kii­rei­nen nykyih­mi­nen voi sii­hen tart­tua. Sosi­aa­li­ses­sa medias­sa vai­kut­ta­mi­nen on yksi kei­no olla muka­na, mut­ta itse pää­tök­sen­te­ko teh­dään aina muu­al­la kuin somessa.

Kun­tien ja koko Poh­jois-Suo­men kan­nal­ta on tär­ke­ää, että nuo­ret kiin­nos­tu­vat jo var­hai­ses­sa vai­hees­sa koti­seu­dus­taan ja osal­lis­tu­vat sen kehi­tyk­seen. Nuo­ri­so­val­tuus­to­jen pai­noar­voa tuli­si­kin lisä­tä nykyi­ses­tään. Nuo­ria on kuul­ta­va ja heil­le on tar­jot­ta­va vai­kut­ta­mi­sen paikkoja.

Nuor­ten kiin­nos­tu­mi­nen ja mah­dol­li­suus vai­kut­taa koti­seu­tun­sa asioi­hin on yhtey­des­sä sii­hen, miten kun­nat onnis­tu­vat hou­kut­te­le­maan nuo­ria takai­sin koti­kul­mil­le esim. opis­ke­lui­den jäl­keen. Nuo­ret hake­vat töi­tä, toi­mi­via pal­ve­lui­ta ja arjen help­pout­ta sekä moni­puo­li­sia har­ras­tus­mah­dol­li­suuk­sia koti­kun­nas­taan. Entis­tä suu­rem­mal­le osal­le myös kun­nan rat­kai­sut ilmas­ton­muu­tok­sen hil­lit­se­mi­sek­si ovat oleel­li­sia teki­jöi­tä, kun omal­le kodil­le vali­taan paikkaa.

Par­hail­laan on käyn­nis­sä ehdo­kas­han­kin­nan lop­pu­ki­ri kevään kun­ta­vaa­lei­hin. Vaa­leil­la vali­tut kun­ta­päät­tä­jät vas­taa­vat jat­kos­sa­kin monen arjen lähi­pal­ve­lun toi­mi­vuu­des­ta ja laa­dus­ta. Päi­vä­ko­te­ja, kou­lu­ja, kir­jas­to­ja, nuo­ri­so­työ­tä ja har­ras­tus­mah­dol­li­suuk­sia kos­ke­vat pää­tök­set teh­dään jokai­sen omas­sa koti­kun­nas­sa myös Sote-uudis­tuk­sen jälkeen.

Kun­nan roo­li elin­voi­man ja hyvin­voin­nin mah­dol­lis­ta­ja­na vah­vis­tuu enti­ses­tään. Sii­nä työs­sä oman koti­seu­dun, sen ihmis­ten, jär­jes­tö­jen ja yri­tys­ten mer­ki­tys on arvo­kas­ta. Tätä voi­ma­va­raa on osat­ta­va jat­kos­sa hyö­dyn­tää parem­min. Pai­kal­li­suu­des­sa on voimaa.

Oli­sit­ko sinä tule­val­la val­tuus­to­kau­del­la oman alu­ee­si kuntapäättäjä?

Jus­si Yli­ta­lo, Kes­kus­tan Poh­jois-Poh­jan­maan pii­rin puheenjohtaja