Kui­va­nie­men kou­lun ysi­luok­ka­lais­ten unoh­tu­ma­ton­mat­ka Ruokavisaan

Jenni Viinamäki, Ella-Maria Karén ja Janika Pakanen kertovat Rantsikkaan kirjoittamassaan jutussa matkastaan Ruokavisan finaaliin Helsinkiin.Jenni Viinamäki, Ella-Maria Karén ja Janika Pakanen kertovat Rantsikkaan kirjoittamassaan jutussa matkastaan Ruokavisan finaaliin Helsinkiin.

Mat­kam­me Ruo­ka­vi­saan alkoi, kun kevääl­lä 2024 kok­ki­ker­hom­me ohjaa­ja Sir­pa Varan­ka heit­ti idean, että voi­sim­me hakea vuo­den 2025 Ruokavisaan.

Ruo­ka­vi­sa on ylä­kou­luil­le suun­nat­tu ruo­ka­kas­va­tuk­sen ope­tus­ko­ko­nai­suus, joka koos­tuu ope­tus­ma­te­ri­aa­lis­ta, Ruo­ka­vi­sas­ta ja lop­pu­kil­pai­lus­ta, johon pää­se­vät mukaan Ruo­ka­vi­sas­sa par­hai­ten menes­ty­neet joukkueet.

Innos­tuim­me heti ideas­ta. Jou­lu­kuus­sa ilmoit­tau­duim­me visaan mukaan kok­ki­ker­ho­ryh­mäl­läm­me, johon kuu­lui kol­me tyt­töä: Ella-Maria Karén, Jen­ni Vii­na­mä­ki sekä Jani­ka Paka­nen.

Vuo­den 2025 tam­mi­kuus­sa kävim­me kol­me 45 minuu­tin mit­tais­ta oppi­tun­tia liit­tyen ruo­ka­vi­san aiheiseen.Tänä vuon­na aihee­na oli ruu­an valin­ta. Tavoit­tee­na oli joh­dat­taa oppi­laat poh­ti­maan ruo­ka­va­lin­to­jaan sekä eri­lai­sia teki­jöi­tä nii­den taus­tal­la. Ruo­ka­vi­san kir­jal­li­sen osion teim­me 28.2.2025. Jokai­nen meis­tä teki oman visan ja viso­jen yhtei­sek­si kes­kiar­vok­si saim­me 86 pis­tet­tä 100 pis­tees­tä, jol­la pää­sim­me Ruo­ka­vi­san finaaliin.

Finaa­li pidet­tiin 11.4.2025 Mes­su­kes­kuk­ses­sa Hel­sin­gis­sä. Heti kun tie­to finaa­li­pai­kas­ta sel­vi­si, alkoi armo­ton suun­nit­te­lu ja har­joit­te­lu. Har­joit­te­lim­me ja suun­nit­te­lim­me usea­na päi­vä­nä kou­lun jäl­keen sekä väli­tun­tien aika­na. Kou­lun oppi­laat ja opet­ta­jat oli­vat muka­na ideoinnissa.

Finaa­lis­sa oppi­lai­den piti val­mis­taa perin­ne­pää­ruo­ka ja jäl­ki­ruo­ka tuu­nat­tu­na moder­nik­si. Toi­sen ruo­an piti olla täys­jy­vää ja toi­sen lei­vot­tu ruo­ka. Pää­ruo­ka­na val­mis­tim­me aasia­lai­sen tuu­lah­duk­sen Perä­me­rel­tä, joka oli tuli­nen ja ker­mai­nen lohi­keit­to. Lohi­kei­ton kave­rik­si lei­voim­me säm­py­löi­tä. Jäl­ki­ruo­ak­si val­mis­tim­me mus­tik­ka­pii­ra­kan lasis­sa, joka koos­tui gra­no­la- ja mus­tik­ka­mous­se­ker­rok­sis­ta. Teim­me myös amuce bouc­he­na eli keit­tiön ter­veh­dyk­se­nä lohic­he­vic­hen, joka tar­joil­tiin see­sa­min­sie­men­näk­kä­rin kanssa.

Mat­kam­me koh­ti Mes­su­kes­kus­ta alkoi 10.4. junal­la, jos­sa tapa­sim­me toi­sen vas­tus­ta­ja­jouk­ku­een Tyr­nä­väl­tä ja ystä­vys­tyim­me hei­dän kans­saan heti. Toi­nen vas­tus­ta­ja­jouk­kue tuli Posiol­ta, eivät­kä he sik­si olleet samas­sa junas­sa. Yövyim­me Hel­sin­gis­sä hotel­lis­sa. Nukuim­me yön hyvin, vaik­ka seu­raa­van päi­vän kisat jän­nit­ti­vät­kin meitä.

Kisa-aamu oli kai­kil­le jän­nit­tä­vä. Mei­tä jän­nit­ti kisa­pai­kan näke­mi­nen sekä itse kisa, jota odo­tim­me jo innol­la. Kisa­pai­kal­le saa­vuim­me kel­lo 9, jol­loin kisa­pai­kan tutus­tu­mi­seen jäi tun­ti aikaa. Kisa alkoi kel­lo 10 ja kil­pai­luai­kaa oli 2,5 tun­tia, jon­ka aika­na kil­pai­li­joi­den täy­tyi saa­da val­miik­si ruu­at, yksi katet­tu annos ja tar­joi­lu­pöy­tä, johon ase­tel­tiin ruo­at kau­niis­ti. Kisa­ti­lan­tees­sa uusi ympä­ris­tö, haas­tat­te­li­jat sekä Mes­su­kes­kuk­sen ylei­sö aiheut­ti­vat oman jännityksensä.

Kun kil­pai­luai­ka päät­tyi, tuo­ma­rit mais­toi­vat ja arvos­te­li­vat ruo­kia. Tuo­ma­rei­den päät­täes­sä voit­ta­jaa ylei­sö sai tul­la mais­ta­maan kaik­kien jouk­kuei­den ruo­kia. Jän­ni­tys tii­vis­tyi, kun kil­pai­le­vat jouk­ku­eet sei­soi­vat laval­la tuo­ma­rei­den jul­kis­taes­sa voittajaa.

Kil­pai­lu oli his­to­rian tasai­sin. Tänä vuon­na voit­ta­jak­si kui­ten­kin sel­viy­tyi Kuu­lam­men kou­lu Tyr­nä­väl­tä. Vaik­ka emme voit­ta­neet­kaan, olem­me tyy­ty­väi­siä suo­ri­tuk­seem­me ja kii­tol­li­sia saa­mas­tam­me ainut­laa­tui­ses­ta koke­muk­ses­ta. Olim­me myös iloi­sia Kuu­lam­men kou­lu­lais­ten puo­les­ta, joi­den kans­sa mat­ka jat­kui vie­lä junal­la takai­sin poh­jois­ta kohti.

Ella-Maria Karén, Jen­ni Vii­na­mä­ki ja Jani­ka Pakanen

Jut­tu jul­kais­taan osa­na Ran­ta­poh­jan ja alu­een kou­lu­jen välis­tä yhteistyötä