Matkamme Ruokavisaan alkoi, kun keväällä 2024 kokkikerhomme ohjaaja Sirpa Varanka heitti idean, että voisimme hakea vuoden 2025 Ruokavisaan.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka koostuu opetusmateriaalista, Ruokavisasta ja loppukilpailusta, johon pääsevät mukaan Ruokavisassa parhaiten menestyneet joukkueet.
Innostuimme heti ideasta. Joulukuussa ilmoittauduimme visaan mukaan kokkikerhoryhmällämme, johon kuului kolme tyttöä: Ella-Maria Karén, Jenni Viinamäki sekä Janika Pakanen.
Vuoden 2025 tammikuussa kävimme kolme 45 minuutin mittaista oppituntia liittyen ruokavisan aiheiseen.Tänä vuonna aiheena oli ruuan valinta. Tavoitteena oli johdattaa oppilaat pohtimaan ruokavalintojaan sekä erilaisia tekijöitä niiden taustalla. Ruokavisan kirjallisen osion teimme 28.2.2025. Jokainen meistä teki oman visan ja visojen yhteiseksi keskiarvoksi saimme 86 pistettä 100 pisteestä, jolla pääsimme Ruokavisan finaaliin.
Finaali pidettiin 11.4.2025 Messukeskuksessa Helsingissä. Heti kun tieto finaalipaikasta selvisi, alkoi armoton suunnittelu ja harjoittelu. Harjoittelimme ja suunnittelimme useana päivänä koulun jälkeen sekä välituntien aikana. Koulun oppilaat ja opettajat olivat mukana ideoinnissa.
Finaalissa oppilaiden piti valmistaa perinnepääruoka ja jälkiruoka tuunattuna moderniksi. Toisen ruoan piti olla täysjyvää ja toisen leivottu ruoka. Pääruokana valmistimme aasialaisen tuulahduksen Perämereltä, joka oli tulinen ja kermainen lohikeitto. Lohikeiton kaveriksi leivoimme sämpylöitä. Jälkiruoaksi valmistimme mustikkapiirakan lasissa, joka koostui granola- ja mustikkamoussekerroksista. Teimme myös amuce bouchena eli keittiön tervehdyksenä lohichevichen, joka tarjoiltiin seesaminsiemennäkkärin kanssa.
Matkamme kohti Messukeskusta alkoi 10.4. junalla, jossa tapasimme toisen vastustajajoukkueen Tyrnävältä ja ystävystyimme heidän kanssaan heti. Toinen vastustajajoukkue tuli Posiolta, eivätkä he siksi olleet samassa junassa. Yövyimme Helsingissä hotellissa. Nukuimme yön hyvin, vaikka seuraavan päivän kisat jännittivätkin meitä.
Kisa-aamu oli kaikille jännittävä. Meitä jännitti kisapaikan näkeminen sekä itse kisa, jota odotimme jo innolla. Kisapaikalle saavuimme kello 9, jolloin kisapaikan tutustumiseen jäi tunti aikaa. Kisa alkoi kello 10 ja kilpailuaikaa oli 2,5 tuntia, jonka aikana kilpailijoiden täytyi saada valmiiksi ruuat, yksi katettu annos ja tarjoilupöytä, johon aseteltiin ruoat kauniisti. Kisatilanteessa uusi ympäristö, haastattelijat sekä Messukeskuksen yleisö aiheuttivat oman jännityksensä.
Kun kilpailuaika päättyi, tuomarit maistoivat ja arvostelivat ruokia. Tuomareiden päättäessä voittajaa yleisö sai tulla maistamaan kaikkien joukkueiden ruokia. Jännitys tiivistyi, kun kilpailevat joukkueet seisoivat lavalla tuomareiden julkistaessa voittajaa.
Kilpailu oli historian tasaisin. Tänä vuonna voittajaksi kuitenkin selviytyi Kuulammen koulu Tyrnävältä. Vaikka emme voittaneetkaan, olemme tyytyväisiä suoritukseemme ja kiitollisia saamastamme ainutlaatuisesta kokemuksesta. Olimme myös iloisia Kuulammen koululaisten puolesta, joiden kanssa matka jatkui vielä junalla takaisin pohjoista kohti.
Ella-Maria Karén, Jenni Viinamäki ja Janika Pakanen
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä