Juustoja on valmistettu ammoisista ajoista lähtien. Valmistustapa on pohjimmiltaan sama kuin tuhatkunta vuotta sitten, tekniikoissa on toki tapahtunut muutoksia. Ensimmäiset kirjalliset maininnat suomalaisesta juuston valmistuksesta ovat 1500-luvulta.
Talonpoikaisen juuston valmistus alkoi siten, että padassa lämmitettiin tuoretta maitoa, jota yhteen juustoon tarvittiin 8–10 litraa. Juoksuttimena käytettiin puhdistettua, suolattua, kuivana säilytettyä juottovasikan juoksumahaa eli makoa. Sen käyttö oli kahdenlainen: se pantiin sellaisenaan juoksutettavaan maitoon tai sitä liotettiin vedessä, jota sekoitettiin maitoon. Jälkimmäinen tapa oli käytössä Mikkosella 1950-luvulla. Näin muisteli siskoni Raili. 1960-luvulla tulivat käyttöön synteettisesti valmistetut juuston juoksuttimet.
Pataa hämmennettiin kauhalla tai huttuvispilällä ja kädenlämpöiseksi kuumentunut maito alkoi vähitellen juoksettua, kun kaseiini erkautui herasta. Padan pohjalle kertynyt aines kokoiltiin käsin puristeltuina möykkyinä kehään, pieneen nelikulmaiseen laatikkoon, missä paineltiin viimeiset herat irti. Puristettu juusto suolattiin ja pantiin orrelle tai juustohäkkiin kuivumaan. Näin syntyi varsinaissuomalainen kehäjuusto.
Pohjanmaan ja Kainuun alueiden talonpoikaisen leipäjuuston teossa massa kokoiltiin ensin matalan pyöreän viilipytyn päälle, missä hera puserrettiin mahdollisimman tarkkaan pois. Tämän jälkeen juustomassa nostettiin juustolaudalle ja taputeltiin siinä isohkon leivän muotoiseksi.
Lauta juustoineen tuettiin sitten kallelleen takkatulen loisteeseen paistumaan. Lautaa tarpeen mukaan käännettäessä juusto kypsyi tasaisesti kummaltakin puolelta. Tulen loisteessa pinnalle kihonnut rasva muodosti jäähtyessään reiättömän, konservoivan kerroksen, joka estää bakteerit tekemästä tuhojaan. Kuivattuna leipäjuusto saattoi säilyä hyvänä vuosikausia. Muinoin hyvinä maitokesinä juustoja tehtiin runsaasti ja nautittiin sitten talvella maidottomana aikana.
Kuukauden esineen esittelyssä on kolme juustonpaistolautaa. Ensimmäisenä on puinen juustolauta, jonka ympärillä on matalan reunuksen muodostava rautavanne. Paistopinta on tehty yhdestä puusta. Taakse on kiinnitetty puutapilla kolmijalkainen teline, jonka varassa lautaa voitiin pyörittä takkatulen edessä. Lauta on kotikekoinen, halkaisijaltaan 28 cm ja nikkaroitu koivupuusta. Koivu olikin paras materiaali, sillä havupuisesta saattoi kihota makua juustoon.
Toinen juustolauta on kauniisti kukka-aihein koristeveistetty. Pyöreän laudan takana on kolmijalkaisen telineen kiinnitystapin reikä. Itse teline on ajan saatossa kadonnut. Paistinlauta on tehty kahdesta osasta. Keskelle on syntynyt iso rako kuivumisen ja kutistumisen seurauksena. Halkaisija on 35 cm. Laudan taakse on veistetty omistajan monogrammi ja vuosiluku 1909.
Kolmantena on esittelyssä Rauha-äidin pyöreähkö, puinen juustolauta, joka on tehty kahdesta erillisestä osasta. Juustolauta on paljossa käytössä reunoiltaan karstoittunut ja palanut. Laudan takana oleva kädensija on kiinnitetty lautaan rautanauloin. Kädensija sitoo erilliset paistinpinnan osat toisiinsa. Paistinlaudan suurin halkaisija on 35 cm. Käyttöaika osunee vuosien 1944 ja 1974 väliselle ajalle.
Raili-sisko muisti vielä, kuinka 1950-luvulla Mikkosella kuivatut leipäjuustot tallennettiin jyvähinkaloon. Riihikuivan viljan seassa juusto säilyi erinomaisesti, vaikka koko talven. Parasta herkkua oli kuivatettu leipäjuusto, joka paloiteltuna keitettiin juustokeitoksi tai hiilloksella uudelleen käristettiin pehmeäksi. Käristettäessä syntyi mitä herkullisin maitorasvan tuoksu.
Kiiminki-Seura r.y. aloitti vuoden 2021 syyskuussa Rantapohjassa Kuukauden esine ‑teeman mukaisen juttusarjan. Pääsääntöisesti kuukausittain ilmestyvässä jutussa esitellään vanhoja esineitä ja työkaluja sekä kerrotaan niiden käyttötarkoituksesta. Syyskuussa 2021 esittelyssä oli Kylänkapula eli oltermanninkapula, lokakuussa Kaulauslauta ja ‑tukki, marraskuussa entisajan teurastajan puukkosetti, joulukuussa Poron länget.
Vuoden 2022 tammikuussa esiteltiin Luuluistimet, helmikuussa Jääsaha, maaliskuussa Hirvenhiihtäjän sukset, huhtikuussa Veteraanin sotamuisto 1808–1809, kesäkuussa Liitupiiput, heinäkuussa Suosukset ja Siipiviikate, marraskuussa Plootulaukku 1768 ja plootu ja joulukuussa Pläkkilyhty.
Vuoden 2023 helmikuussa esiteltiin Tulenkuljettajan pakkula vuodelta 1716, maaliskuussa Rakennuskätkö, ”Kotivakuutus” 1850-luvun tapaan, huhtikuussa Täikampa, toukokuussa Riimukalenterirasia, kesäkuussa Tynnyrisaha, lokakuussa Tuulastusvälineet 1800-luvulta, marraskuussa Ryyppykupit 1700 ja 1800-luvuilta ja joulukuussa Kupparinkoneet.
Vuoden 2024 tammikuussa esiteltiin Susiverkon katkelma 1800-luvulta, helmikuussa Permiluokit 1800-luvulta, maaliskuussa Parireki hevosten aikakaudelta, huhtikuussa Puinen sarvisatula, toukokuussa Paimentytön huilu 1794, kesäkuussa Pesukurikka ja pyykkilauta, syyskuussa Juurisaavi, lokakuussa Palokeksi, marraskuussa Silitysraudat, ”muinaista rautaa”, joulukuussa Kahvimyllyt, kahvikansan historiaa.
Tämän vuoden 2025 tammikuussa esittelyssä oli Kessuhakkurit 1800-luvulta, helmikuussa Sokeriloukku, maaliskuussa Suolapullot ja suolahuhmare tuohikulttuurin ajalta, huhtikuussa Pellavakalpa ja häkilä, toukokuussa Hiirennakki ja kaksi muuta loukkua. Nyt esittelyssä on Leipäjuustonpaistolauta.
Kiiminki-Seura
– Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mm. kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen ja omatoimisuuden voimistaminen sekä kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Perinnetietouden ylläpitäminen ja julkaiseminen on Kiiminki-Seuran yksi tärkeä toimintamuoto, kertoo yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Kontio.
Juttusarjan kuukauden esineen esittelee asian harrastaja ja johtokunnan jäsen Eino Mikkonen. Kiiminki-Seuran muut johtokunnan jäsenet ovat Aila Berg, Leena Huhanantti, Eero Huttula, Pertti Kutilainen, Marja-Terttu Mertaniemi, Mirja Mikkonen ja Anu Uusitalo.
Kiiminki-Seura järjestää yhteistyössä kiiminkiläisten järjestöjen ja yhdistysten kanssa Kiiminkipäivät 9.-–10.8.2025, toripäivä on lauantai 9.8.
Lähteet: Vilkuna Kustaa, Mäkinen Eino: Isien työ 1953, Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Kuukauden esine: Eino Mikkosen yksityiskokoelma.