Lan­tion­poh­jan ongel­miin apua fysioterapiasta

Lan­tion­poh­jan lihas­ten toi­min­ta­kun­to on hei­ken­ty­nyt vii­meis­ten vuo­si­kym­men­ten aika­na. Eri­koi­ses­ti lan­tion seu­dun kivut, virt­san- ja ulos­teen­kar­kai­lu, las­keu­mat sekä muut toi­min­ta­häi­riöt ovat lisääntyneet.

Lan­tion­poh­jan lihak­set toi­mi­vat vat­saon­te­lon poh­ja­na kan­na­tel­len sisäe­li­miä sekä lan­tion eli­miä (virts­a­put­ki, virt­sa­rak­ko, koh­tu, emä­tin ja perä­suo­li). Suo­ma­lai­sis­ta aikui­siän nai­sis­ta virt­san­kar­kai­lus­ta kär­sii (inkon­ti­nens­si) 20 % ja yli 70-vuo­tiais­ta jopa 60%. Ylei­sin kar­kai­lu­tyyp­pi aikui­siäl­lä on pon­nis­tusin­kon­ti­nens­si ja yli 70-vuo­tiail­la seka­muo­toi­nen inkon­ti­nens­si. Myös n. 3–5 % nuo­ris­ta aikuis­tu­mas­sa ole­vis­ta nai­sis­ta kär­sii lan­tion­poh­jan heik­kou­des­ta ja virt­san­kar­kai­lus­ta. Lan­tion­poh­jan lihas­ten toi­min­ta­kun­non heik­ke­ne­mi­nen aiheut­taa epä­mu­ka­vuut­ta ja häpeäntunnetta.

Virt­san­kar­kai­lun pää­tyyp­pe­jä ovat ponnistus‑, pakko‑, seka­muo­to- ja yli­vuo­toin­kon­ti­nens­si. Pon­nis­tus­ti­lan­tees­sa (yskies­sä, aivas­taes­sa, nau­raes­sa, juos­tes­sa, aero­bicis­sä) vat­saon­te­lon pai­ne nousee tahat­to­mas­ti ja äkil­li­ses­ti ilman virt­saa­mi­sen­tar­vet­ta. Täl­löin lan­tion­poh­ja­li­hak­set ovat vel­tos­tu­neet mm. ras­kau­den ja syn­ny­tyk­sen jäl­keen tai vaih­de­vuo­sien aikaan. Lan­tion­poh­jan lihas­mat­to alkaa roik­kua ja ”poh­ja pettää”.

Pak­koin­kon­ti­nens­sis­sa on voi­ma­kas virt­saa­mi­sen tar­ve, jol­loin rak­ko tyh­je­nee koko­naan virt­sa­mää­rän olles­sa suu­ri. Syy­nä voi olla neu­ro­lo­gi­nen sai­raus, dia­be­tes, psy­ko­so­maat­ti­nen syy (mm. masen­nus tai ahdis­tus) tai jokin infek­tio. Täl­löin virt­saa­mis­hei­jas­te lau­ke­aa tahat­to­mas­ti rakon tyh­jen­tä­jä­li­hak­sen yliak­tii­vi­suu­des­ta. Yliak­tii­vi­ses­ta rakos­ta kär­si­vät enna­koi­vat­kin ves­san ole­van aina lähel­lä. Yliak­tii­vi­sen rakon hoi­to­na käy­te­tään rak­ko­kou­lu­tus­ta. Seka­tyy­pin inkon­ti­nens­si on taval­lis­ta vaih­de­vuo­si­na, jol­loin ilme­nee virt­saa­mis­pak­koa. Iän myö­tä lan­tion­poh­jan lihas­heik­kous aiheut­taa virt­sa­ra­kon las­keu­maa. Liik­kues­sa rakon pai­ne nousee ja virt­sa tai ulos­te voi karkailla.

Lää­kä­ri tekee arvion lää­ki­tyk­sen ja fysio­te­ra­pian tar­peel­li­suu­des­ta virt­san­kar­kai­lus­sa, umme­tuk­ses­sa ja lan­tion kivun hoi­dos­sa käy­pä-hoi­to­suo­si­tuk­sien mukaan. Lan­tion­poh­jan toi­min­ta­häi­riöi­hin pereh­ty­nei­den fysio­te­ra­peut­tien vas­taa­no­tol­le on help­po hakeu­tua joko lää­kä­rin lähet­teel­lä tai oma-aloit­tei­ses­ti. Fysio­te­ra­peut­ti arvioi, mit­taa EMG ‑bio­pa­laut­teel­la, hoi­taa ja aut­taa ennal­taeh­käi­se­mään lan­tion­poh­jan lihas­ten toi­min­ta­häi­riöi­tä. Var­si­nai­nen kun­tou­tus ja tree­naus tapah­tuu koto­na nyky­ai­kai­sin mene­tel­min yksi­löl­li­ses­ti laa­di­tun ohjel­man mukaan. Vas­taa­no­tol­la käyn­te­jä tar­vi­taan har­vak­sel­taan noin ker­ran kuu­kau­des­sa, jol­loin mita­taan tilan­teen muu­tos­ta ja laa­di­taan tehok­kaam­pia koti­har­joit­tei­ta. Har­joit­te­lus­ta hyö­ty­vät niin mie­het, nai­set kuin lap­set­kin. Hyö­tyä saa­daan myös nai­sen ja mie­hen sek­su­aa­li­toi­min­toi­hin. Kes­ki­var­ta­lon ryh­ti ja tuki ovat riip­pu­vai­sia lan­tion­poh­jan lihas­ten kun­nos­ta. Lisäk­si pai­non­hal­lin­ta, tupa­koin­nin lopet­ta­mi­nen, umme­tuk­sen hoi­to ja fyy­si­nen aktii­vi­suus ehkäi­se­vät virtsankarkailua.

Lan­tion­poh­jan toi­min­ta­häi­riöt vai­kut­ta­vat elä­män­laa­tua hei­ken­tä­väs­ti, joten toi­min­ta­kun­non heik­ke­ne­mi­sen ehkäi­se­mi­sek­si on tär­keä huo­mioi­da oikea lihas­kun­to­har­joit­te­lu. Lan­tion­poh­jan lihas­ten har­joit­te­lu on kai­kil­le nai­sil­le tär­ke­ää nuo­res­ta pitäen jat­kuen läpi elä­män kuten yleis­kun­non yllä­pi­tä­mi­nen­kin. Eri­tyi­ses­ti ras­kais­sa lii­kun­ta­la­jeis­sa ja fyy­si­ses­sä työs­ken­te­lys­sä on huo­mioi­ta­va lan­tion­poh­jan­li­has­ten vah­vis­ta­mi­nen, jot­ta ne kes­tä­vät parem­min lii­kun­nan ja työn aiheut­ta­man kuor­mi­tuk­sen. Lan­tion­poh­jan lihas­ten har­joit­te­lus­sa opi­taan ensin tun­nis­ta­maan lan­tion­poh­jan lihak­set supis­ta­mal­la ja ren­tout­ta­mal­la, johon vähi­tel­len lisä­tään lii­ke­har­joit­te­lu lai­nat­ta­vaan koti­lai­te­har­joit­te­luun yhdis­tet­ty­nä. Kun­tou­tu­jis­ta moni kokee saa­neen­sa avun fysio­te­ra­pias­ta virt­san­kar­kai­luun, lan­tion kipui­hin sekä seksuaalisuutensa.

Mari Hal­ko­la

TtM

fysio­te­ra­peut­ti ja seksuaalineuvoja

Medik­ko Oy