Muuttuuko kokemus jossain kohtaan kilpailukyvyksi vai kiroukseksi? Tuijottaminen pelkkään ikään on kapeakatseista ja lyhytjänteistä. Tätä meillä kuitenkin on, aivan liikaa tilastoja ja tulkintaa myöten.
On aivan selvää, että ihmiset ovat hyvin erilaisia monin tavoin. Moni vanhempi on esimerkiksi paremmassa kunnossa kuin nuoremmat ja päinvastoin. On vastuutonta yleistää yhden tekijän osalta kaikki. Olisiko aika ryhtyä todellakin tarkastelemaan kokonaisuutta? Myös monien tutkittavien asioiden osalta? Eikä jättää huomioimatta monia oleellisia asioita tai jättää niitä kertomatta.
Moniarvoinen, tasoinen ja eri ikäryhmistä koostuva yhteisö on parasta työelämää myöten. Se edustaa myös kokonaisuutta parhaiten. Yksittäisenä asiana nostaisin kuitenkin esille kommunikoinnin. Se näyttää jääneen heikommalle tasolle digitalisaation noustessa tekoälyn kanssa kuskin paikalle. Olisiko aika palauttaa ihmisyys, inhimillisyys ja aitous niille kuuluvaan paikkaan? Arvona korkeimmalle?
Vanhemmilla on iso vastuu ja rooli lasten sekä nuorten osalta. Ei ole yhdentekevää, miten heille puhutaan, kommunikoidaan ja opetetaan. Siitä on jo pääteltävissä, mitä on tulossa. Hyvältä näyttää kuitenkin siinä suhteessa, että esimerkiksi lasten kirjoja lainataan paljon ja trendi on nousussa. Arvoina sivistys, rauha ja vakaus tukevat ja kiittävät tätä omalta osaltaan. Meitä kaikkia tarvitaan ja meillä on oma paikkamme. Pidetään se kunnossa, autetaan muita ja tarkastellaan aina viime kädessä kokonaisuutta.
Marko Hoikkaniemi, opettaja, Oulu