- Lari Mäkelä (vas.) ja Matti Träskelin ovat ansioituneita liikenneturvallisuuskouluttajia.
Jäälin nuorisotilalla järjestettiin torstaina mopoilta, jossa Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelä ja kouluttaja Matti Träskelin kertoivat nuorille turvallisesta mopoilusta. Mäkelän mukaan koulutuksia aiheesta järjestetään erityisesti keväisin kouluilla, kun mopoilu lisääntyy.
Liikenneturva järjestää liikenneturvallisuudesta infotilaisuuksia myös muille ryhmille, kuten ikäihmisille.
Mopoiltaan osallistui yli 20 nuorta. Ohjeistuksen lisäksi järjestettiin hidasajokilpailu, ja radan hitaiten ajanut voitti lahjakortin.
Mopoiltaa järjestämässä oli Jäälin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Tikkala. Asukasyhdistyksen kevät-talvella pidetyssä kokouksessa nostettiin esiin mopoilun turvallisuus, ja Tikkala lähti järjestämään asiaa yhdessä Liikenneturvan ja Jäälin nuorisotilan kanssa.
– Hiljaa ajaminen on tosi tärkeä taito, ja aika vaikeaakin, Tikkala kommentoi hidasajokilpailussa.
Koulutusohjaaja Mäkelän mukaan turvallisuuskoulutuksia on järjestetty aina hyvässä hengessä ja rennosti, eikä ketään ole tarkoitus pelotella. Mopoillat ovat olleet suosittuja.
Hidasajokilpailun jälkeen Träskelin ohjeisti nuoria katseen suuntauksesta, joka tulisi suunnata eteen eikä maahan. Lisäksi palautetta tuli kytkimen, kaasun ja takajarrun hallinnasta.
Mäkelän mukaan mopoilu on edelleen suosiossa, vaikka liikennekäytössä olevien mopojen määrä on laskusuunnassa. Tällä hetkellä rekisterissä on melkein 400 000 mopoa, joista noin 90 000 on liikennekäytössä. Mönkijöiden ja sähköpotkulautojen suosio on voinut laskea mopojen suosiota.
Liikenneturvan mukaan mopoilijoiden henkilövahingot ovat laskeneet kymmenessä vuodessa 70 prosenttia. Siihen on vaikuttanut muun muassa se, että nykyään vaaditaan enemmän koulutusta mopokortin saamiseen.
Muutamia mopoilijoita kuolee onnettomuuksissa vuosittain, viime vuonna Liikenneturvan ennakkotietojen mukaan liikenteessä kuoli viisi mopoilijaa. Aikaisempina vuosikymmeninä mopoilijoita on kuollut liikenteessä paljon enemmän. Vuonna 1982 voimaan tuli kypäräpakko, joka on laskenut kuolonuhreja merkittävästi.
Onnettomuuksien taustalla ovat virheet liikenteessä sekä liika nopeus. Erityisesti risteyksissä sattuu onnettomuuksia, sillä mopoilijoita ei huomata tumman vaatetuksen takia. Myös mopolla keuliminen aiheuttaa sen, että mopon valot eivät näy. Mäkelä ja Träskelin ohjeistavat hankkimaan esimerkiksi värikkään kypärän. Huomioliivi tai värikäs vaatetus auttavat näkymään.
– Näe ja näy, Träskelin ohjeistaa.
Yleisimpiä onnettomuuksista tulevia vammoja ovat murtumat sekä pään ja sisäelinten vammat. Osalle jää pysyvä haitta, esimerkiksi liikuntavamma tai oppimis- ja muistihäiriöitä. Kypärä, polvi‑, lonkka- ja kyynärsuojat suojaavat kaatuessa. Lisäksi ajohanskat olisi hyvä olla.
Myös mopon virittäminen lisää onnettomuusriskiä. Virittäminen on laitonta, ja mopo joka kulkee yli 45 km/h luokitellaan moottoripyöräksi. Jos virittämisestä jää poliisille kiinni, kustannukset voivat nousta selkeästi yli 1 000 euroon.
Ajonopeuden kasvaessa havaintojen teko ja reagointi äkkitilanteisiin vaikeutuvat sekä pysähtymismatka pidentyy. Pysähtymismatka koostuu reaktioajasta, joka on tavallisesti noin sekunnin, mutta voi olla myös enemmän jos huomio ei ole tarkasti ympäristössä ja ajamisessa. Toinen osa pysähtymismatkaa on jarrutusaika, johon vaikuttaa nopeuden lisäksi keliolosuhteet, mopon renkaat ja jarrutusjärjestelmä sekä ajotaidot. Kun nopeus tuplaantuu, jarrutusmatka nelinkertaistuu.
Mäkelä ja Träskelin muistuttavat myös, että liikenteessä on oltava aina selvinpäin. Vakavista mopoturmista joka viides ajetaan alkoholin vaikutuksen alaisena. On tärkeää huolehtia myös siitä, että kaveri ei lähde alkoholin vaikutuksen alaisena mopoilemaan.
Mopoiltaan osallistunut 17-vuotias Sami Pyykkö saapui paikalle nähtyään nuorisotilan Instagram-sivuilla olleen ilmoituksen. Hän ajaa kevytmoottoripyörällään joka päivä, muun muassa kouluun ja nuorisotilalle.
– Onhan niitä läheltä piti-tilanteita sattunut, mutta mitään ei ole kuitenkaan koskaan käynyt, Pyykkö kertoo.
Hänen mukaansa nuoria koulutetaan tarpeeksi mopoiluun, mutta nuoret eivät ota turvallisuutta tarpeeksi vakavasti.