Mopoil­ta kerä­si nuo­ria tur­val­li­suu­den äärel­le, onnet­to­muuk­sien taus­tal­la ovat vir­heet lii­ken­tees­sä sekä lii­ka nopeus

Sami Pyykkö ajaa kevytmoottoripyörällään päivittäin. Kuvat: Aada AlapuranenSami Pyykkö ajaa kevytmoottoripyörällään päivittäin. Kuvat: Aada Alapuranen

Jää­lin nuo­ri­so­ti­lal­la jär­jes­tet­tiin tors­tai­na mopoil­ta, jos­sa Lii­ken­ne­tur­van kou­lu­tusoh­jaa­ja Lari Mäke­lä ja kou­lut­ta­ja Mat­ti Träs­ke­lin ker­toi­vat nuo­ril­le tur­val­li­ses­ta mopoi­lus­ta. Mäke­län mukaan kou­lu­tuk­sia aihees­ta jär­jes­te­tään eri­tyi­ses­ti keväi­sin kou­luil­la, kun mopoi­lu lisääntyy.

Lii­ken­ne­tur­va jär­jes­tää lii­ken­ne­tur­val­li­suu­des­ta info­ti­lai­suuk­sia myös muil­le ryh­mil­le, kuten ikäihmisille.

Mopoil­taan osal­lis­tui yli 20 nuor­ta. Ohjeis­tuk­sen lisäk­si jär­jes­tet­tiin hidas­ajo­kil­pai­lu, ja radan hitai­ten aja­nut voit­ti lahjakortin.

Mopoil­taa jär­jes­tä­mäs­sä oli Jää­lin asu­ka­syh­dis­tyk­sen puheen­joh­ta­ja Sir­pa Tik­ka­la. Asu­ka­syh­dis­tyk­sen kevät-tal­vel­la pide­tys­sä kokouk­ses­sa nos­tet­tiin esiin mopoi­lun tur­val­li­suus, ja Tik­ka­la läh­ti jär­jes­tä­mään asi­aa yhdes­sä Lii­ken­ne­tur­van ja Jää­lin nuo­ri­so­ti­lan kanssa.

– Hil­jaa aja­mi­nen on tosi tär­keä tai­to, ja aika vai­ke­aa­kin, Tik­ka­la kom­men­toi hidasajokilpailussa.

Kou­lu­tusoh­jaa­ja Mäke­län mukaan tur­val­li­suus­kou­lu­tuk­sia on jär­jes­tet­ty aina hyväs­sä hen­ges­sä ja ren­nos­ti, eikä ketään ole tar­koi­tus pelo­tel­la. Mopoil­lat ovat olleet suosittuja.

Hidas­ajo­kil­pai­lun jäl­keen Träs­ke­lin ohjeis­ti nuo­ria kat­seen suun­tauk­ses­ta, joka tuli­si suun­na­ta eteen eikä maa­han. Lisäk­si palau­tet­ta tuli kyt­ki­men, kaa­sun ja taka­jar­run hallinnasta.

Mäke­län mukaan mopoi­lu on edel­leen suo­sios­sa, vaik­ka lii­ken­ne­käy­tös­sä ole­vien mopo­jen mää­rä on las­kusuun­nas­sa. Täl­lä het­kel­lä rekis­te­ris­sä on mel­kein 400 000 mopoa, jois­ta noin 90 000 on lii­ken­ne­käy­tös­sä. Mön­ki­jöi­den ja säh­kö­pot­ku­lau­to­jen suo­sio on voi­nut las­kea mopo­jen suosiota.

Lii­ken­ne­tur­van mukaan mopoi­li­joi­den hen­ki­lö­va­hin­got ovat las­ke­neet kym­me­nes­sä vuo­des­sa 70 pro­sent­tia. Sii­hen on vai­kut­ta­nut muun muas­sa se, että nyky­ään vaa­di­taan enem­män kou­lu­tus­ta mopo­kor­tin saamiseen.

Muu­ta­mia mopoi­li­joi­ta kuo­lee onnet­to­muuk­sis­sa vuo­sit­tain, vii­me vuon­na Lii­ken­ne­tur­van ennak­ko­tie­to­jen mukaan lii­ken­tees­sä kuo­li vii­si mopoi­li­jaa. Aikai­sem­pi­na vuo­si­kym­me­ni­nä mopoi­li­joi­ta on kuol­lut lii­ken­tees­sä pal­jon enem­män. Vuon­na 1982 voi­maan tuli kypä­rä­pak­ko, joka on las­ke­nut kuo­lo­nuh­re­ja merkittävästi.

Onnet­to­muuk­sien taus­tal­la ovat vir­heet lii­ken­tees­sä sekä lii­ka nopeus. Eri­tyi­ses­ti ris­teyk­sis­sä sat­tuu onnet­to­muuk­sia, sil­lä mopoi­li­joi­ta ei huo­ma­ta tum­man vaa­te­tuk­sen takia. Myös mopol­la keu­li­mi­nen aiheut­taa sen, että mopon valot eivät näy. Mäke­lä ja Träs­ke­lin ohjeis­ta­vat hank­ki­maan esi­mer­kik­si värik­kään kypä­rän. Huo­mio­lii­vi tai väri­käs vaa­te­tus aut­ta­vat näkymään.

– Näe ja näy, Träs­ke­lin ohjeistaa.

Ylei­sim­piä onnet­to­muuk­sis­ta tule­via vam­mo­ja ovat mur­tu­mat sekä pään ja sisäe­lin­ten vam­mat. Osal­le jää pysy­vä hait­ta, esi­mer­kik­si lii­kun­ta­vam­ma tai oppi­mis- ja muis­ti­häi­riöi­tä. Kypä­rä, polvi‑, lonk­ka- ja kyy­när­suo­jat suo­jaa­vat kaa­tues­sa. Lisäk­si ajo­hans­kat oli­si hyvä olla.

Myös mopon virit­tä­mi­nen lisää onnet­to­muus­ris­kiä. Virit­tä­mi­nen on lai­ton­ta, ja mopo joka kul­kee yli 45 km/h luo­ki­tel­laan moot­to­ri­pyö­räk­si. Jos virit­tä­mi­ses­tä jää polii­sil­le kiin­ni, kus­tan­nuk­set voi­vat nous­ta sel­keäs­ti yli 1 000 euroon.

Ajo­no­peu­den kas­vaes­sa havain­to­jen teko ja rea­goin­ti äkki­ti­lan­tei­siin vai­keu­tu­vat sekä pysäh­ty­mis­mat­ka piden­tyy. Pysäh­ty­mis­mat­ka koos­tuu reak­tio­ajas­ta, joka on taval­li­ses­ti noin sekun­nin, mut­ta voi olla myös enem­män jos huo­mio ei ole tar­kas­ti ympä­ris­tös­sä ja aja­mi­ses­sa. Toi­nen osa pysäh­ty­mis­mat­kaa on jar­ru­tusai­ka, johon vai­kut­taa nopeu­den lisäk­si kelio­lo­suh­teet, mopon ren­kaat ja jar­ru­tus­jär­jes­tel­mä sekä ajo­tai­dot. Kun nopeus tuplaan­tuu, jar­ru­tus­mat­ka nelinkertaistuu.

Mäke­lä ja Träs­ke­lin muis­tut­ta­vat myös, että lii­ken­tees­sä on olta­va aina sel­vin­päin. Vaka­vis­ta mopo­tur­mis­ta joka vii­des aje­taan alko­ho­lin vai­ku­tuk­sen alai­se­na. On tär­ke­ää huo­leh­tia myös sii­tä, että kave­ri ei läh­de alko­ho­lin vai­ku­tuk­sen alai­se­na mopoilemaan.

Mopoil­taan osal­lis­tu­nut 17-vuo­tias Sami Pyyk­kö saa­pui pai­kal­le näh­ty­ään nuo­ri­so­ti­lan Ins­ta­gram-sivuil­la olleen ilmoi­tuk­sen. Hän ajaa kevyt­moot­to­ri­pyö­räl­lään joka päi­vä, muun muas­sa kou­luun ja nuorisotilalle.

– Onhan nii­tä lähel­tä piti-tilan­tei­ta sat­tu­nut, mut­ta mitään ei ole kui­ten­kaan kos­kaan käy­nyt, Pyyk­kö kertoo.

Hänen mukaan­sa nuo­ria kou­lu­te­taan tar­peek­si mopoi­luun, mut­ta nuo­ret eivät ota tur­val­li­suut­ta tar­peek­si vakavasti.