Hui­lin­ki on herän­nyt jäl­leen eloon

Iin Wanhassa Haminassa sijaitseva Huilinki on avoinna joka päivä.Iin Wanhassa Haminassa sijaitseva Huilinki on avoinna joka päivä.

Hui­lin­gin ovet avau­tu­neet jäl­leen ja lohi­keit­to­lou­nas yhdes­sä mui­den menun herk­ku­jen kans­sa on saa­nut pai­kal­li­set liik­keel­le. Ravin­to­lan ope­ra­tii­vi­nen joh­ta­ja Jan­ne Väi­sä­nen ker­too käys­ken­nel­leen­sä vii­me kesä­nä Wan­han Hami­nan alu­eel­la aja­tel­len mil­jöön ole­van pala kau­nein­ta Iitä.

– Tal­vel­la Iin kun­ta etsi Hui­lin­kiin yrit­tä­jää ja aloin poh­ti­maan kai­ken­lai­sia suun­ni­tel­mia, mut­ta kuop­pa­sin ideat ja ajat­te­lin, että ote­taan­pa rau­hal­li­ses­ti, myös Iin kes­kus­tas­sa Pub Rumblea vetä­vä Väi­sä­nen hymyilee.

Väi­sä­nen jat­kaa, että kun­nal­le oli tär­ke­ää Hui­lin­gin pitä­mi­nen avoin­na ja mut­kien kaut­ta hän kuu­li kun­nan poh­ti­neen hei­tä yrit­tä­jik­si. Väi­sä­nen otti yhteyt­tä kun­taan ja ava­si keskustelun.

– Aika nopeal­la aika­tau­lul­la kaik­ki tapah­tui kevääl­lä. Kävim­me kat­so­mas­sa paik­kaa ja todet­tiin sen ole­van yhtä viih­tyi­sä, mitä olim­me ajatelleetkin.

Perin­teik­kään pai­kan avau­tu­mis­ta on sel­väs­ti odo­tet­tu, sil­lä lou­nas hou­kut­te­lee pai­kal­le pal­jon väkeä. Jopa sii­nä mää­rin, että lohi­keit­to pää­si yhte­nä päi­vä­nä lop­pu­maan ennen aikojaan.

– Yllät­ti erit­täin posi­tii­vi­ses­ti, kuin­ka pal­jon poruk­kaa on käynyt.Olemme vie­lä vähän hark­ka­kau­del­la täs­sä ja het­ki menee ennen kuin kaik­ki löy­tää paik­kan­sa. Pet­raam­me kokoa­jan ja kuun­te­lem­me asiak­kai­den toiveita.

Isom­pien­kin ryh­mien tilai­suu­det onnis­tu­vat Hui­lin­gis­sa ja aamu­pa­la- ja lou­nas­va­rauk­sia on tul­lut jo muka­vas­ti. Väi­sä­nen lisää, että heil­lä on tar­koi­tus teh­dä yhteis­työ­tä alu­een mui­den toi­mi­joi­den kanssa.

Ava­jai­sia juh­lit­tiin kesä­kuun ensim­mäi­sel­lä vii­kol­la ja paik­ka oli teras­sia myö­ten täyn­nä. Kau­nis keli teki teh­tä­vän­sä ja Väi­sä­nen toi­voo­kin, että kesä näyt­täi­si par­haat puo­len­sa kelien suhteen.

– Ilmat vai­kut­ta­vat niin pal­jon sii­hen, että läh­tee­kö poruk­ka liikkeelle.

Avoin­na Hui­lin­ki on joka päi­vä. Joka päi­vä tar­jo­taan myös lou­nas, jon­ka lisäk­si lis­tal­ta löy­tyy muun muas­sa salaat­te­ja, wurs­ti­pe­ru­nat, muik­ku­ko­ri, sor­mi­syö­tä­viä ja hot wing­se­jä. Raa­ka-aineet Väi­sä­nen halu­aa hank­kia jat­kos­sa mah­dol­li­sim­man lähel­tä ja pai­kal­li­sil­ta toi­mit­ta­jil­ta. Hui­lin­gis­ta Väi­sä­nen halu­aa teh­dä koko­nais­val­tai­sen ruo­ka­pai­kan, jos­sa voi pii­pah­taa myös drin­kil­lä tai jätskillä.

– Juo­ma­lis­ta on meil­lä myös isos­sa roo­lis­sa ja teem­me klas­sik­kodrink­kien lisäk­si myös omia nimikkodrinkkejä.

Mie­les­sä on myös tee­mail­to­ja, lohen loi­mut­ta­mis­ta piha-alu­eel­la ja hoda­ri-ilto­ja. Väi­sä­nen on tyy­ty­väi­nen, että myös kun­nan ja mui­den toi­mi­joi­den puo­les­ta alu­eel­la riit­tää ohjel­maa läpi kesän aina koti­seu­tu­vii­kos­ta eri­lai­siin esi­tyk­siin ja kepparikisoihin.

– Stand up ‑koo­mik­ko Zaa­ni tulee esiin­ty­mään meil­le hei­nä­kuus­sa ja Puo­li­kuu esiin­tyy akus­ti­se­na duo­na. Myös lap­set on otet­tu huo­mioon ja on poh­dit­tu las­ten olym­pia­lais­ten jär­jes­tä­mis­tä ja elä­ke­läi­sil­le pide­tään karaokeilta.

Hui­lin­gin ja Rumblen pyö­rit­tä­mi­nen vaa­tii pal­jon ja Väi­sä­nen tote­aa­kin, että on löy­tä­nyt ympä­ril­leen hyvän työ­po­ru­kan. Hänel­le on tär­ke­ää, että hen­ki­lö­kun­ta osaa ottaa tilan hal­tuun ja täyt­tää myös hil­jai­set hetket.

– Nii­nä het­ki­nä raken­ne­taan kes­tä­vää asia­kas­poh­jaa. Olen tul­lut tutuk­si iiläis­ten kans­sa ja mie­lel­lä­ni pori­sen asiak­kai­den kanssa.

Hui­lin­gin toi­min­ta tukee Väi­sä­sen mukaan hyvin Rumblen toi­min­taa ja sik­si­kin toi­min­taa uskal­let­tiin laa­jen­taa. Päi­vi­sin pubin tra­fiik­ki on rau­hal­li­sem­paa ja ravin­to­loi­den toi­min­nat tuke­vat toisiaan.

– Hui­lin­gis­sa voi käy­dä ensin syö­mäs­sä ja drin­keil­lä ja täs­tä on lyhyt mat­ka kävel­lä Rumbleen jat­ka­maan iltaa, Väi­sä­nen naurahtaa.

Kesä­kah­vi­loi­ta on pit­kin pitäjää

Ran­ta­poh­jan alu­eel­la toi­mii usei­ta kesä­kah­vi­loi­ta, jois­sa tar­jo­taan niin jäts­ke­jä kuu­ma­na kesä­päi­vä­nä vii­len­tä­mään kuin perin­teis­tä kah­via ja pul­laa­kin. Monia kesä­kios­ke­ja pyö­rit­tää alu­een omat nuo­ret. Oival­li­si­na kesä­ret­ki­koh­tei­na­kin toi­mi­vien kios­kien aukio­loa­jat kan­nat­taa tar­kis­taa kios­kien Facebook-sivuilta.

Kel­lon Kivi­nie­mes­sä toi­mii Ran­ta­kios­ki Nie­men­Nok­ka, jota yllä­pi­tää His­to­riik­ki­seu­ra ry. Meren­ran­ta­mai­se­mis­sa voi naut­tia niin jäts­kiä kuin mui­ta­kin vir­vok­kei­ta ja kios­kil­la on myös annis­ke­luoi­keu­det. Avoin­na säävarauksella.

Iin Praa­vas­sa avau­tui jäl­leen kesä­kuun alus­sa Praa­van Mok­ka, jos­sa on tar­jol­la muun muas­sa kah­via ja jää­te­löä. Kios­ki on avoin­na maa­nan­tais­ta tors­tai­hin kel­lo 12–20 ja per­jan­tais­ta sun­nun­tai­hin kel­lo 12–21.

Kah­vi­la Majak­ka on avoin­na Iis­sä Kala­lii­ke H.Kuhan pihal­la. Kesä­kah­vi­la ja jää­te­lö­kah­vi­la on avoin­na tiis­tais­ta per­jan­tai­hin kel­lo 11–18 sekä lau­an­tai­na ja sun­nun­tai­na kel­lo 12–18.

Iin Jak­ku­ky­läs­sä toi­mii Sil­ta­kah­vi­la, joka on kylän omien nuor­ten perus­ta­ma yri­tys. Kah­vi­laa pyö­rit­tää tänä kesä­nä 10 nuor­ta, jot­ka ovat 12–16-vuotiaita. Kah­vi­la on avoin­na koko kesän joka päi­vä kel­lo 12–20 ja sopii erin­omai­ses­ti esi­mer­kik­si pyö­räi­ly­ret­ken taukopaikaksi.

Vih­ko­saa­ren ran­nas­sa toi­mii Cafe&Kiosk Vih­ko­saa­ri, joka on avoin­na päi­vit­täin kel­lo 11–17 sää­va­rauk­sel­la. Herk­ku­jen lisäk­si kios­kis­ta voi vuo­kra­ta esi­mer­kik­si sup-laudan.

Poh­jois-Iin kyläl­lä toi­mii tiis­tais­ta per­jan­tai­hin kel­lo 11–18 ja lau­an­tais­ta sun­nun­tai­hin kel­lo 12–18 kesä­kah­vi­la ja jää­te­lö­kios­ki osoit­tees­sa Konin­tie 4. Kah­vi­la on avoin­na sää­va­rauk­sel­la ja poik­keuk­sis­ta ilmoi­te­taan sosi­aa­li­ses­sa mediassa.

Kii­min­gin Yli­ky­läs­sä toi­mii jäl­leen kulu­van kesän aika­na Yli­ky­län pop up ‑kesä­kios­ki. Ava­jai­sia juh­lit­tiin vii­me vii­kon­lop­pu­na. Nuor­ten yrit­tä­jien kios­ki pal­ve­lee lau­an­tai­sin ja sun­nun­tai­sin kel­lo 12–16. Tar­jol­la on makei­ta ja suo­lai­sia herk­ku­ja sekä kuu­mia ja kyl­miä juomia.