Uusiutuvan energian – etenkin tuulivoiman – rakentaminen on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan yksi harvoista kasvualoista Suomessa. Rakentaminen on näkynyt etenkin Pohjois-Suomessa.
Tuulivoiman rakentamisesta ovat hyötyneet etenkin alan yhtiöt, kunnat verotulojen muodossa sekä maanomistajat, jotka ovat saaneet vuokratuloja. Uusiutuvan energian rakentamiseen on liitetty paljon myös toiveita sitä hyödyntävän teollisuuden syntymisestä Suomeen. Ainakin palvelinkeskuksia tunnutaan suunniteltavan suomalaisen halvan uusiutuvan energian varaan.
Tuulivoimaloiden läheisyydessä asuvat ihmiset ovat puolestaan voineet kokea, että heille ja alueille ovat jääneet vain haitat, kun hyödyt valuvat kenties ulkomaalaisten sijoitusyhtiöiden kassoihin. Haitoiksi on koettu esimerkiksi voimaloiden ääni, niiden tuottama välke sekä maisemien pilaantuminen.
Tuulivoimaloiden sijoittumista säädellään erilaisilla kaavamenettelyillä. Maan hallitus on kuitenkin tuomassa käsittelyyn lain, joka säätelisi voimaloiden sijoittumista suhteessa asutukseen. Laki veisi voimalat vähintään kahden kilometrin päähän asutuksesta, kun nykyään voimalakeskittymät on voitu sijoittaa jopa alle kilometrin etäisyydelle.
Laki on ollut lausuntokierroksella ja kuten arvata saattaa sitä ovat vastustaneet etenkin elinkeinoelämä, kunnat, yritykset ja monet järjestöt. Ylen selvityksen mukaan 87 prosenttia annetuista lausunnoista on kielteisiä vaikkapa sillä perusteella, että laki pysäyttäisi tuulivoimainvestoinnit. Joissain lausunnoissa on nähty, että etäisyyssääntely keskittäisi tuulivoimarakentamista yhä enemmän pohjoiseen harvaanasutuille alueille. Lakia kannattavat esimerkiksi monet kyläyhdistykset.
Etäisyyssääntelyn olisi tarkoitus tulla voimaan jo kenties ensi vuonna. Nähtäväksi jää, miten lain lopulta käy. Ilmeisesti tuulivoimarakentajat toimivat tällä hetkellä käsijarru päällä – odottavalla kannalla.