Toi­mit­ta­jal­ta: Tuu­li­voi­ma­lat kauemmaksi?

Uusiu­tu­van ener­gian – eten­kin tuu­li­voi­man – raken­ta­mi­nen on ollut vii­mei­sen vuo­si­kym­me­nen ajan yksi har­vois­ta kas­vua­lois­ta Suo­mes­sa. Raken­ta­mi­nen on näky­nyt eten­kin Pohjois-Suomessa.

Tuu­li­voi­man raken­ta­mi­ses­ta ovat hyö­ty­neet eten­kin alan yhtiöt, kun­nat vero­tu­lo­jen muo­dos­sa sekä maa­no­mis­ta­jat, jot­ka ovat saa­neet vuo­kra­tu­lo­ja. Uusiu­tu­van ener­gian raken­ta­mi­seen on lii­tet­ty pal­jon myös toi­vei­ta sitä hyö­dyn­tä­vän teol­li­suu­den syn­ty­mi­ses­tä Suo­meen. Aina­kin pal­ve­lin­kes­kuk­sia tun­nu­taan suun­ni­tel­ta­van suo­ma­lai­sen hal­van uusiu­tu­van ener­gian varaan.

Tuu­li­voi­ma­loi­den lähei­syy­des­sä asu­vat ihmi­set ovat puo­les­taan voi­neet kokea, että heil­le ja alueil­le ovat jää­neet vain hai­tat, kun hyö­dyt valu­vat ken­ties ulko­maa­lais­ten sijoi­tus­yh­tiöi­den kas­soi­hin. Hai­toik­si on koet­tu esi­mer­kik­si voi­ma­loi­den ääni, nii­den tuot­ta­ma väl­ke sekä mai­se­mien pilaantuminen.

Tuu­li­voi­ma­loi­den sijoit­tu­mis­ta sää­del­lään eri­lai­sil­la kaa­va­me­net­te­lyil­lä. Maan hal­li­tus on kui­ten­kin tuo­mas­sa käsit­te­lyyn lain, joka sää­te­li­si voi­ma­loi­den sijoit­tu­mis­ta suh­tees­sa asu­tuk­seen. Laki vei­si voi­ma­lat vähin­tään kah­den kilo­met­rin pää­hän asu­tuk­ses­ta, kun nyky­ään voi­ma­la­kes­kit­ty­mät on voi­tu sijoit­taa jopa alle kilo­met­rin etäisyydelle.

Laki on ollut lausun­to­kier­rok­sel­la ja kuten arva­ta saat­taa sitä ovat vas­tus­ta­neet eten­kin elin­kei­noe­lä­mä, kun­nat, yri­tyk­set ja monet jär­jes­töt. Ylen sel­vi­tyk­sen mukaan 87 pro­sent­tia anne­tuis­ta lausun­nois­ta on kiel­tei­siä vaik­ka­pa sil­lä perus­teel­la, että laki pysäyt­täi­si tuu­li­voi­main­ves­toin­nit. Jois­sain lausun­nois­sa on näh­ty, että etäi­syys­sään­te­ly kes­kit­täi­si tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mis­ta yhä enem­män poh­joi­seen har­vaa­na­su­tuil­le alueil­le. Lakia kan­nat­ta­vat esi­mer­kik­si monet kyläyhdistykset.

Etäi­syys­sään­te­lyn oli­si tar­koi­tus tul­la voi­maan jo ken­ties ensi vuon­na. Näh­tä­väk­si jää, miten lain lopul­ta käy. Ilmei­ses­ti tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­jat toi­mi­vat täl­lä het­kel­lä käsi­jar­ru pääl­lä – odot­ta­val­la kannalla.