Kui­va­sil­mäi­syys yleis­tyy myös nuo­ril­la – Pit­kä­kes­toi­nen lähel­le kat­se­lu lisää oireita

Optometristi Riikka Torvela kertoo, että kuivasilmäisyyden ensisijainen hoitomuoto on silmätipat, joita on monenlaisia. Osa valmisteista sisältää säilöntäaineita, mutta pitkäaikaisessa käytössä suositellaan säilöntäaineettomia valmisteita, jotka ovat hellävaraisempia silmän pinnalle. Kuva: Teea TunturiOptometristi Riikka Torvela kertoo, että kuivasilmäisyyden ensisijainen hoitomuoto on silmätipat, joita on monenlaisia. Osa valmisteista sisältää säilöntäaineita, mutta pitkäaikaisessa käytössä suositellaan säilöntäaineettomia valmisteita, jotka ovat hellävaraisempia silmän pinnalle. Kuva: Teea Tunturi

Kui­va­sil­mäi­syys on ylei­nen vai­va, joka kos­ket­taa yhä useam­pia ja yhä nuo­rem­pia. Eri­tyi­ses­ti sii­tä kär­si­vät pää­te­työ­tä teke­vät ja ikään­ty­neet. Myös aller­giat, yleis­sai­rau­det sekä nii­hin käy­tet­tä­vät lää­ki­tyk­set voi­vat pahen­taa kuivasilmäisyyttä.

– Ylei­ses­ti aja­tel­laan, että kui­va­sil­mäi­syys on ikään­ty­vien haas­te, mut­ta nyky­päi­vän voi­mak­kaas­ti lisään­ty­nyt lähi­työs­ken­te­ly aiheut­taa sen, että sitä esiin­tyy nuo­ril­la yhä enem­män, ker­too Kel­lon Kivi­nie­mes­sä asu­va opto­met­ris­ti ja Instru­men­ta­riu­min näön­huol­lon toi­mia­la­pääl­lik­kö Riik­ka Tor­ve­la.

Instru­men­ta­riu­min vas­ti­kään teke­mä tut­ki­mus pal­jas­taa, että jopa 67 pro­sent­tia 18–24-vuotiaista nuo­ris­ta aikui­sis­ta ker­too kär­si­vän­sä kuivasilmäisyydestä.

– Kui­va­sil­mä­oi­rei­ta esiin­tyy jo perus­kou­lui­käi­sil­lä, eikä kou­lu­töi­den digi­ta­li­soi­tu­mi­nen hel­po­ta tilan­net­ta, Tor­ve­la toteaa.

Oireet voi­vat vaih­del­la lie­väs­tä kir­ve­lys­tä ja ros­kan tun­tees­ta sil­mäs­sä aina voi­mak­kaa­seen kuti­naan, sume­aan näköön tai sil­mien vetis­tä­mi­seen, joka saat­taa yllät­tää kui­va­sil­mäi­syy­teen liit­ty­vä­nä oireena.

– Sil­mien vuo­ta­mi­nen on ylei­nen kui­van sil­män oire, joka aiheu­tuu kyy­nel­kal­von lii­an nopeas­ta haih­tu­mi­ses­ta. Sil­män pin­nal­le tule­va ärsy­tys aiheut­taa reflek­si­kyy­ne­lei­tä, jot­ka ovat koos­tu­muk­sel­taan suo­lai­sem­pia kuin nor­maa­lit kos­tut­ta­vat kyy­ne­leet. Pos­kil­le values­saan ne saat­ta­vat aiheut­taa jopa ihon ärsy­tys­tä, Tor­ve­la sanoo.

Sil­män pin­nal­la ole­va kyy­nel­kal­vo koos­tuu kol­mes­ta ker­rok­ses­ta: rasva‑, vesi- ja lima­ker­rok­ses­ta. Näi­den tasa­pai­no on tär­keä, jot­ta sil­män pin­ta pysyy kos­tea­na ja terveenä.

Sil­mät voi­vat vuo­taa myös, jos kyy­nel­ka­na­vat ovat tuk­keu­tu­neet tai jos Mei­bo­min rau­ha­set eivät tuk­keu­tues­saan enää tuo­ta öljyä sil­män pin­nal­le. Mei­bo­min rau­ha­set sijait­se­vat sil­mä­luo­mis­sa. Ne tuot­ta­vat voi­te­luai­net­ta kyy­nel­kal­vol­le. Öljy­mäi­nen eri­te levit­täy­tyy sil­män uloim­mak­si ker­rok­sek­si, jos­sa sil­lä on tär­keä teh­tä­vä estää kos­teu­den haih­tu­mis­ta ja sil­män kuivumista.

Kui­va­sil­mäi­syyt­tä syn­tyy, kun kyy­nel­nes­teen tuo­tan­to vähe­nee tai sen laa­tu heik­ke­nee, jol­loin kyy­nel­kal­vo haih­tuu lii­an nopeasti.

– Kui­va­sil­mäi­syy­den ongel­ma­na voi siis olla joko niuk­ka tai heik­ko­laa­tui­nen eli öljy­tön kyy­nel­nes­te tai näi­den molem­pien yhdis­tel­mä, Riik­ka Tor­ve­la tiivistää.

Ylei­sim­mät syyt kui­va­sil­mäi­syy­teen ovat ikään­ty­mi­nen, hor­mo­naa­li­set muu­tok­set, kuten esi­mer­kik­si vaih­de­vuo­det, pit­kä­ai­kai­nen näyt­tö­ruu­tu­jen käyt­tö, pii­lo­lins­sit, tie­tyt lääk­keet kuten anti­his­ta­mii­nit ja bee­ta­sal­paa­jat sekä sil­män­pin­taa ärsyt­tä­vät ympä­ris­tö­te­ki­jät, kuten kui­va sisäil­ma ja ilmastointi.

– Tal­vi on kui­va­sil­mäi­syy­des­tä kär­si­vil­le han­ka­laa aikaa pak­kas­ten ja kui­van sisäil­man vuok­si. Kevääl­lä taas koros­tu­vat aller­giois­ta joh­tu­vat ongel­mat, jol­loin aller­gian ohel­la täy­tyy hoi­taa kui­va­sil­mäi­syyt­tä. Jot­kut aller­gia­lääk­keet myös aiheut­ta­vat sil­mien kui­vu­mis­ta, eikä katu­pö­ly­kään hel­po­ta tilan­net­ta, Tor­ve­la sanoo.

Näyt­tö­ruu­tu­jen tui­jot­te­lua ja sen aiheut­ta­mia ongel­mia hän kuvaa seuraavasti:

– Kun kat­som­me lähel­le, kivi­kau­ti­set aivom­me ajat­te­le­vat, että nyt pitää olla tosi tark­ka­na, jon­ka seu­rauk­se­na räpyt­te­ly­ti­heys har­ve­nee. Räpyt­te­lyn puut­teen vuok­si kyy­nel­nes­te ei levi­ty sil­män pin­nal­le eivät­kä oljyä tuot­ta­vat rau­ha­set pää­se toi­mi­maan normaalisti.

Ensi­si­jai­nen hoi­to on kos­teut­ta­vien sil­mä­tip­po­jen käyt­tö. Nii­tä on saa­ta­vil­la aptee­keis­ta ja optik­ko­liik­keis­tä ilman resep­tiä, ja vali­koi­ma on laa­ja. Osa val­mis­teis­ta sisäl­tää säi­lön­tä­ai­nei­ta, mut­ta pit­kä­ai­kai­ses­sa käy­tös­sä suo­si­tel­laan säi­lön­tä­ai­neet­to­mia val­mis­tei­ta, jot­ka ovat hel­lä­va­rai­sem­pia sil­män pinnalle.

Jois­sa­kin tapauk­sis­sa voi­daan käyt­tää gee­li­mäi­siä val­mis­tei­ta tai sil­mä­voi­tei­ta, jot­ka pysy­vät sil­män pin­nal­la pidem­pään, ja sopi­vat eri­tyi­ses­ti yöksi.

– Erit­täin tär­keä­tä on myös luo­mi­reu­no­jen puh­dis­ta­mi­nen kas­vo­jen­pe­sun yhtey­des­sä, jot­ta kyy­nel­nes­teen laa­tu pysyi­si hyvä­nä ja öljyä tuot­ta­vat rau­ha­set eivät tuk­keu­tui­si. Myös läm­pö­hau­teil­la voi hel­pot­taa rau­has­ten tilan­net­ta, Riik­ka Tor­ve­la kertoo.

Kui­va­sil­mäi­syy­den hoi­to ei rajoi­tu pel­käs­tään lääk­kei­siin tai oirei­den hoi­toon. Ennal­taeh­käi­sy on myös tär­ke­ää. Sil­mien lepuut­ta­mi­nen, eri­tyi­ses­ti näyt­tö­pää­te­työs­sä, on erit­täin hyödyllistä.

– Suo­si­tel­tu 20–20–20-sääntö tar­koit­taa, että 20 minuu­tin välein kat­so­taan 20 sekun­nin ajan 20 jalan, eli noin 6 met­rin pää­hän. Lisäk­si sisäil­man kos­teu­den lisää­mi­nen, esi­mer­kik­si ilman­kos­tut­ti­mel­la, ja riit­tä­vä veden­juon­ti tuke­vat sil­mien hyvin­voin­tia, Tor­ve­la muistuttaa.

Myös ruo­ka­va­lio vai­kut­taa. Ome­ga-3-ras­va­hap­po­jen saan­nin on todet­tu paran­ta­van kyy­nel­nes­teen laa­tua. Ras­vai­nen kala, pel­la­van­sie­me­net ja päh­ki­nät ovat hyviä läh­tei­tä. Tupa­koin­ti kan­nat­taa lopet­taa, sil­lä se hei­ken­tää kyy­nel­nes­teen laa­tua ja ärsyt­tää sil­män pintaa.

Jos oireet jat­ku­vat itse­pin­tai­ses­ti tai pahe­ne­vat, on hyvä hakeu­tua sil­mä­lää­kä­rin tai opti­kon vas­taa­no­tol­le. Näin voi­daan pois­sul­kea vaka­vam­mat sil­mä­sai­rau­det ja löy­tää yksi­löl­li­ses­ti sopi­va hoitomuoto.

Niin kut­su­tut kui­va­sil­mäkli­ni­kat ovat vii­me aikoi­na yleis­ty­neet, ja myös Val­kean Instru­men­ta­riu­mis­sa on ollut sel­lai­nen jo muu­ta­man vuo­den ajan.

– Kli­ni­kal­la pys­ty­tään mää­rit­tä­mään syyt ja nii­den mukai­nen hoi­to, teke­mään koti­hoi­to­suun­ni­tel­ma sekä tar­vit­taes­sa ohjaa­maan IPL-valoim­puls­si­hoi­toon, jos Mei­bo­min rau­ha­set ovat tuk­keu­tu­neet, Riik­ka Tor­ve­la kertoo.

IPL-valoim­puls­si­hoi­to paran­taa kyy­nel­nes­teen laa­tua sekä Mei­bo­min rau­has­ten toi­min­taa. Lisäk­si se vähen­tää mah­dol­lis­ta tuleh­dus­ta ja supis­taa laa­jen­tu­nei­ta hius­ve­ri­suo­nia, vähen­täen samal­la myös sil­mien ja luo­mien punoitusta.