Hau­ki­pu­taan joki­ran­nan vir­kis­tys­reit­te­jä selvitetään

Kauniin Kiiminkijokivarren virkistyskäyttöä halutaan parantaa kaikkien saavutettavissa olevalla virkistysreitillä tai -polulla. Suunnitelmat kirkon kohdalta (kuvassa vasemmalla) jokivartta pitkin urheilukentän rantaan ovat kuitenkin tällä hetkellŠ seisahduksissa.Vaihtoehtona tai lisänä selvitetään polun mahdollisuutta kirkon kohdalta Kiiminkijokisuulle ja merelle päin. Kuva: Hannu Lievetmursu ja Leena Happonen.

Hau­ki­pu­taal­la on ollut pit­kään vireil­lä ja haa­vee­na Kii­min­ki­jo­ki­ran­taa myö­täi­le­vä vir­kis­tys­reit­ti, joka avai­si kai­kil­le mah­dol­li­suu­den jal­kau­tua jokirantaan.

Syk­syl­lä 2018 oltiin jo niin pit­käl­lä, että Oulun kau­pun­ki esit­te­li vir­kis­tys­rei­tin yleis­suun­ni­tel­maa ylei­sö­ti­lai­suu­des­sa Hau­ki­pu­taan kou­lul­la. Vir­kis­tys­reit­ti suun­ni­tel­tiin kul­ke­maan kir­kon koh­dal­ta Mikae­lin­ran­nas­ta Kii­min­ki­joen sil­lan alit­se ran­taa myö­täil­len koh­ti itää ja Joke­lan­tien urhei­lua­luet­ta. Osay­leis­kaa­van mukai­ses­ti vir­kis­tys­reit­ti sijoit­tuu Kii­min­ki­joen kir­kon­ky­län puo­lei­sel­le rannalle.

Kysei­nen vir­kis­tys­reit­ti­han­ke on kui­ten­kin täl­lä het­kel­lä jäis­sä. Syy­nä on aina­kin maa­no­mis­tuk­sel­li­set haas­teet ja vas­tus­tus. Kau­pun­gin talous­ti­lan­ne ja koro­na-aika­kin on jois­sa­kin yhteyk­sis­sä mai­nit­tu hank­keen pit­kit­ty­mi­sen syiksi.

Esil­le ja kes­kus­te­luun on nous­sut myös toi­nen mah­dol­li­nen vaih­toeh­to vir­kis­tys­rei­til­le. Pol­ku läh­ti­si kirk­ko­ran­nas­ta ran­ta­vii­vaa myö­täil­len koh­ti Kii­min­ki­jo­ki­suu­ta ja merta.

– Tar­koi­tus on sel­vit­tää kevään aika­na, oli­si­ko mah­dol­lis­ta teh­dä jon­kin­lai­nen pol­ku kir­kon ran­nas­ta kul­ke­maan aina­kin osit­tain joki­vart­ta alas­päin, mut­ta maa­no­mis­tus tuo omat haas­teen­sa myös täl­lä suun­nal­la, vah­vis­taa kau­pun­gin­puu­tar­hu­ri Heik­ki Pulk­ki­nen Oulun Infra lii­ke­lai­tok­sen ympäristöpalveluista.

Polun toteut­ta­mi­nen kir­kon seu­dul­ta joki­suul­le oli­si ehkä hyvin kevyt, lähin­nä pol­ku­mai­nen yhteys. Rei­til­lä ei oli­si tal­vi­kun­nos­sa­pi­toa eikä valais­tus­ta. Joil­ta­kin osin pol­kua voi­tai­siin jou­tua ohjaa­maan myös tien/kadun kautta.

Heik­ki Pulk­ki­sen mukaan jat­kos­sa tar­kas­tel­laan sekä aiem­min suun­ni­tel­tua ja nyt tätä tois­ta reit­ti­vaih­toeh­toa. Rei­tit eivät ole sidok­sis­sa toi­siin­sa sil­lä taval­la, että ne pois­sul­ki­si­vat toi­si­aan. Molem­mat ovat omia hank­kei­taan, vaik­ka sel­keä jat­ku­vuus niil­lä onkin.

Kysy­myk­seen, miten jat­kos­sa ede­tään, Heik­ki Pulk­ki­nen summaa:

– Tar­kas­tel­laan molem­pia reit­ti­vaih­toeh­to­ja ja jos mah­dol­lis­ta, jat­ke­taan suun­nit­te­luun asti. Toi­von mukaan jokin pät­kä on mah­dol­lis­ta pääs­tä toteut­ta­maan. Toteu­tusai­ka­tau­lu ei ole kui­ten­kaan vie­lä tie­dos­sa täs­sä vaiheessa.

Jos vir­kis­tys­reit­ti­han­ke toteu­tui­si laa­jim­mal­la mah­dol­li­sel­la taval­la, virkistysreitti/polku kul­ki­si Kii­min­ki­jo­ki­var­res­sa kir­kon­ky­län puo­lel­la Joke­lan­tien urhei­lua­lu­een ja enti­sen kivi­kou­lun koh­dal­ta sil­lan alit­se edel­leen kirk­ko­ran­taan ja sii­tä joki­suul­le koh­ti mer­ta ja Pappilanlahtea.

Jo var­sin pit­käl­le suun­ni­tel­lus­sa 1. vaih­toeh­dos­sa on huo­mioi­tu joki­ran­nan puus­to, mai­se­ma ja luon­toar­vot. Vir­kis­tys­reit­ti kul­ki­si ran­ta­tör­män pääl­lä mukail­len alu­een nykyis­ten pol­ku­jen sijain­tia. Sil­lan ali­tuk­sen osuus toteu­tet­tai­siin tuki­muu­ri­rat­kai­sul­la ja teräs­vai­je­ri­ri­pus­tuk­sel­la huo­mioi­den tul­va­ve­si ja käyt­tä­jien turvallisuus.

1. vaih­toeh­don suun­nit­te­lua­lu­eel­la on tun­nis­tet­tu­ja kult­tuu­ri­his­to­ria- ja luon­toar­vo­ja. Kii­min­ki­jo­ki on Natu­ra-aluet­ta ja suo­jel­tu kos­kien­suo­je­lu­lail­la. Hau­ki­pu­taan kirk­ko ympä­ris­töi­neen on val­ta­kun­nal­li­ses­ti arvo­kas raken­net­tu kult­tuu­riym­pä­ris­tö. Vär­jän­ran­nas­sa on kiin­teä mui­nais­jään­nös, jos­sa on sijain­nut van­han Poh­jan­maan ran­ta­tien los­si, joka kul­ki joen yli Nie­me­län­tör­mäl­le Vanarantaan.

Vaih­toeh­to 1:n toteu­tues­sa alu­eel­la tuli­si toteut­taa vir­kis­tys­rei­tin raken­ta­mi­sen aika­na arkeo­lo­gi­nen val­von­ta. Hau­ki­pu­taan kir­kon ympä­ris­tös­tä on teh­ty mai­se­ma­sel­vi­tys ja ran­ta-aluei­den nyky­ti­la on kartoitettu.

Oulun vihe­ra­lue­ver­kos­toa ja luon­non moni­muo­toi­suut­ta kar­toit­ta­vas­sa VIL­MO-suun­ni­tel­mas­sa Kii­min­ki­joen ran­noil­le on mer­kit­ty virkistysyhteystarve.

Pap­pi­lan­lah­den suul­le hank­keil­la kota

Hau­ki­pu­taan Jako­kun­ta suun­nit­te­lee kodan siir­tä­mis­tä Pap­pi­lan­lah­den suul­le Las­si­lan­hie­ta-alu­een nokal­le. Vas­ta­pää­tä Kii­min­ki­joen toi­sel­la ran­nal­la on Iso-Miehikkä.

 

Hau­ki­pu­taan Jako­kun­nal­la on suun­ni­tel­mis­sa pys­tyt­tää kota Pap­pi­la­lah­den suul­le mah­dol­li­ses­ti jo tämän kevään aikana.

– Saim­me aikoi­naan hal­lin­taam­me Röy­tän uuden päi­vä­tu­van alta pure­tun kodan raken­teet Met­sä­hal­li­tuk­sel­ta. Kota on ollut kun­nos­tet­ta­va­na OSAOn Hau­ki­pu­taan yksi­kös­sä, ker­too jako­kun­nan puheen­joh­ta­ja Kari Kale­va.

Uut­ta paik­kaa kodal­le on kaa­vail­tu jako­kun­nan maal­le Pap­pi­lan­lah­den suul­le. Kodal­le saat­tai­si olla mah­dol­lis­ta ennal­lis­taa jo nyt Ämmön­no­kan paik­keil­ta kul­ke­va pol­ku. Peri­aat­tees­sa pol­ku voi­si alkaa jo kir­kon rannasta.

Maa­no­mis­tuk­sel­li­set asiat ja suos­tu­muk­set on kui­ten­kin Kale­van mukaan rat­kais­ta­va ensin. Hau­ki­pu­taan jako­kun­ta sel­vit­tää par­hail­laan mil­lai­sen lupa­pro­ses­sin kodan pys­ty­tys Pap­pi­lan­lah­den suul­le vaa­tii ja onko pys­ty­tys yli­pää­tään mahdollista.

Jako­kun­nan omis­ta­ma alue alkaa var­si­nai­ses­ti Pap­pi­lan­lah­den suul­la ole­val­ta Lassilanhieta-alueelta.

– Hie­noa oli­si, jos lupa saa­tai­siin ja jos kota voi­tai­siin koo­ta alu­eel­le oppi­las­voi­min jo tämän kevään aika­na. Kota tuli­si pal­ve­le­maan alu­eel­la liik­ku­via ulkoi­li­joi­ta ympä­ri vuo­den. Kodan hoi­don voi­si ottaa vas­tuul­leen esi­mer­kik­si jokin alu­eel­la toi­mi­vis­ta yhdis­tyk­sis­tä, tote­aa Kaleva.

Hau­ki­pu­taan kir­kon­ky­län asu­ka­syh­dis­tyk­sen ja Hau­ki­pu­daan Ladun puheen­joh­ta­jan Han­nu Lil­ja­mon mie­les­tä oli­si hie­noa, jos Kii­min­ki­jo­ki­var­teen saa­tai­siin luo­tua vir­kis­tys­reit­ti tai ‑pol­ku.

Hal­ko­ka­ris­sa joki­suul­la ja meren ran­nanns­sa Rivin­no­kal­la on aikoi­naan Hau­ki­pu­taan kun­nan yllä­pi­tä­mä laa­vu ja nuo­tio­paik­ka, joka on nykyi­sin Oulun kau­pun­gin hal­lin­nas­sa ja yllä­pi­det­tä­vä­nä. Yksi­tyi­sel­lä maal­la sijait­se­van Rivin­no­kan laa­vun tule­vai­suus on vie­lä avoin kysymys.

Kau­pun­gin yhdys­kun­ta- ja ympä­ris­tö­pa­ve­lut on päi­vit­tä­nyt suun­ni­tel­mat kau­pun­gin luon­to- ja ret­kei­ly­koh­teil­le vii­me vuo­den lopul­la. Suun­ni­tel­man mukaan kau­pun­ki luo­puu Rivin­no­kan laa­vun yllä­pi­dos­ta vuo­kra­so­pi­muk­sen pää­tyt­tyä 2024. Tavoit­tee­na on, että laa­vua voi­tai­siin yllä­pi­tää jat­kos­sa pai­kal­lis­ten toi­mi­joi­den kans­sa ja eri taho­jen kans­sa yhteistyössä.

Kii­min­ki­joel­la Iso-Mie­hi­kän saa­res­sa nuo­tio­pai­kas­ta ja laa­vus­ta vas­taa­vat Sii­ka­pu­taan asu­ka­syh­dis­tys ja Met­sä­hal­li­tus. Ongan­no­kal­le on laa­vun ja nuo­tio­pai­kan pys­tyt­tä­nyt Ongan­ran­ta ja Vah­to­lan­lah­ti ry. Mar­tin­nie­men Ukko­lan­ran­nan vir­kis­tys­paik­kaa yllä­pi­tää Mar­tin­nie­men kyläyh­dis­tys ja Ase­ma­ky­läl­lä Myl­ly­kos­ken laa­vua Ase­ma­ky­län kyläyhdistys.

Run­te­lin laa­vua Run­te­lin­har­jul­la Iso­nie­men ja Vir­pi­nie­men suun­nal­la yllä­pi­tää Hau­ki­pu­taan Latu.

– Täl­lä het­kel­lä puun­han­kin­ta laa­vul­le on ongel­ma, sitä pyri­tään rat­kai­se­maan yhteis­työ­ta­ho­jen kans­sa, ker­too Han­nu Liljamo.