Ylläolevaan otsikkoon viitaten, vähän mietiskelin onko soveliasta kirjoittaa aiheesta tai ajasta, jota me ikäihmiset tällä hetkellä elämme, eli elinkaaremme loppusuoraa. Kirjoitan kuitenkin, koska itsekin kuulun tähän joukkueeseen.
Tiettävästi ei ole kovin tarkkaa määritelmää siitä, milloin ihmisen vanhuus alkaa. On puhuttu noin 75 vuoden ikähaarukasta, jolloin kehomme alkaa jo rapistua ja henkisetkin voimavaramme pakkaavat heikentymään. Suomalaisten miesten keskimääräinen elinajan oletettu pituus lienee siinä 80 vuoden paikkeilla ja naisilla muutamaa vuotta enemmän. Kaikki on vain niin kovin yksilöllistä.
Ystäväpiiristänikin tunnen papparaisen joka on jo muutaman vuoden yli 90 vuotta. Hän itsekin ihmettelee korkeaa ikäänsä. Etenkin kun hän kertoi vuosikymmenien aikana sairastelleeensa kohtuullisen paljon. Muun muassa verenpaine- ja kolesterolilääkkeet ovat olleet vuosikymmenien ajan. Lisäksi on vaihdettu uusia niveliä vanhojen tilalle, ja muitakin kirurgisia toimenpiteitä on suoritettu. Tietysti tässä kohtaa on kiittäminen suomalaista terveydenhoitojärjestelmää, mutta myös potilaan aktiviteettia, että on aikoinaan aina hakeutunut hoitoon tarvittavan ajoissa. Kun lähes kaikki entiset kaverit ja ystävät ovat siirtyneet rajan toiselle puolen, hän puhuukin usein elävänsä niin sanotusti jatkoaikaa. Joka tapauksessa hänellä on edelleenkin ajokortti, ajelee asioillaan kaupunkiajoja, tekee päivittäin lyhkäisiä kävelylenkkejä ja niin edelleen.
Luulisin, että meillä jokainen haluaisi elää mahdollisimman hyvää elämää mahdollisimman pitkään ja että se vielä täällä elinkaaremme loppupuolellakin täyttäisi oman mielemme mukaiset tarpeet ja odotukset. Enempää emme voi havitella.
Ihmissuhteiden merkitystä läheisiimme, mutta myös kodin ulkopuolella oleviin kavereihin ja ystäviin ei voi liikaa korostaa. Niillä on merkityksensä koko elämän mittaisella matkalla.
Lapsena, nuorena, aikuisena ja viellä vanhanakin tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja kun esimerkiksi iäkkään ihmisen rinnalta ja ympäriltä kaverit ja ystävät yksi toisensa jälkeen nukkuvat pois, jää jäljelle yksinäisyyden tunne, kaipaus ja ikävä. Kaipaamaan jäänyt voi kokea yksinäisyyden hyvinkin voimakkaana, niin että se vaikuttaa hänen omaankin hyvinvointiinsa heikentävästi koko loppuelämänsä ajan.
Kun ajattelen tarkemmin tätä eloa, väkisinkin tulee ajatelleeksi, onko se kovin tavoitteellistakaan pyrkiä ”jatkoajalle”. Tärkeämpää lienee iäkkäänäkin olla aktiivinen, etsiä sosiaalista kanssakäymistä ja onnellisuutta ja tasapainoa ja torjua masennusta ja negatiivisia ajatuksia.
Tietysti huonotkin hetket kuuluvat elämässä samaan pakettiin, mutta hyvien asioiden summan toivon kaikkien kohdalla vievän reippaasti voiton puolelle..
Ossi Hanhela