Entisinä aikoina vilja oli elinehto, jotta ihmispoloinen selvisi yli talven. Viljaa pidettiin usein talon arvokkaimpana omaisuutena. Oli luonnollista, että sitä tuli suojella kaikin tavoin niin sään kuin tuhoeläinten haittavaikutuksilta.
Aitat rakennettiin usein korokerakenteiden päälle. Koroke eristi aitan maakosteudelta ja esti samalla pieniä vahinkoeläimiä pääsemästä viljan kimppuun, kun ne syksyllä palasivat laumoittain autioilta pelloilta. Jyrsijöitten torjunta näkyy myös vilja-aittojen oviin tehtyinä kissan kulkuaukkoina, jotka sahattiin usein oven alakulmaan.
Kissat toimivat taloissa hiirenpyytäjinä ja siten talonpojan ravintovaraston puolustajina hyökkääjiä vastaan. Myös erilaisia loukkuja ja pyydyksiä viritettiin. Hiiren pyydystäminen loukulla olikin kovin helppoa, koska ne ovat uteliaita ja kiinnostuvat kaikesta uudesta.
Kuukauden esineen esittelyssä on kolme erilaista hiirenpyydystä. Ensimmäisenä on paksurunkoinen loukkupyydys, jonka sisään on kairattu neljä syvää onkaloa. Puun sisälle onkalon perälle asetettiin syötti. Loukun virityslaite on valmistettu lenkeiksi taivutetusta metallilangasta.
Viritys tapahtui siten, että metallisilmukka taivutettiin onkalon suulle ja pingotettiin tavallisella langalla. Hiiri joutui nakertamaan langan poikki päästäkseen käsiksi namipalaan. Langan katketessa virityslaite laukeaa ja hiiriparka saa hirttosilmukan kaulansa ympärille.
Tämä hiirenpyydysmalli on ajateltu hiirille armeliaaksi ja tehokkuuteen on pyritty tekemällä pyydys sarjamalliseksi. Pyydys on kotitekoinen ja valmistettu 1890–1920 välisenä aikana. Valokuvassa vasemmanpuoleiset onkalot ovat pyyntikunnossa.
Toinen pyydys on Pohjanmaalta. Tätä kutsuttiin killeriksi, killeröksi ja hiirennakiksi. Nakki oli yleisnimitys pienille loukkupyydyksille. Muotoiltuun puukalikkaan on veistetty kolo, jossa alimpana on katajainen kaari vastineena ja iskurina puolipyöreä puulaatta. Jousena on mustaa hevosen jouhta.
Katajaisen kaaren sisällä on syöttitikku, jota kannattaa viritystikku ja naru. Puulaatan reunoihin saatettiin laittaa pieniä nauloja saaliin pitämiseksi pyydyksessä, mutta tässä iskurissa niitä ei ole. Kotitekoisen pyydyksen ikä asettuu ajalle 1850–1890.
Kolmas pyydys on tuttuakin tutumpi. Tätä olen viritellyt lukuisia kertoja Mikkosen vanhan puolen pirtissä ja porstuassa. Aikaa on tosin kulunut liki 60 vuotta viimeisestä virityksestä. Hiirenloukku laukesi usein äänekkäästi yöllä ja saattoi siten herättää herkkäunisimman.
Pyydystä kutsuttiin loukuksi, liskuksi tai satimeksi. Loukun osat ovat pohjalaatta, kansilaatta, seipäät, syöttilista, viritystikku ja sen nyöri, paino sekä perätappi (tässä naula). Hiiren astuessa lautojen välissä olevalle syöttilistalle painui lista alaspäin, jolloin ylälautaa kannattelevan viritystikun alapää irtosi syöttilistan päässä olevasta kolosta ja loukku laukesi.
Ylälaudan päällä oli aina kivi lisäpainona. Veljeni Eero muisteli rakentaneensa tämän pyydyksen noin vuonna 1950. Mallina oli ollut isä-Antin nikkaroima paljon vanhempi loukku. Samanlaisia loukkuja oli käytössä useita, vain tämä kappale on säilynyt
Kiiminki-Seura r.y. aloitti vuoden 2021 syyskuussa Rantapohjassa Kuukauden esine ‑teeman mukaisen juttusarjan. Pääsääntöisesti kuukausittain ilmestyvässä jutussa esitellään vanhoja esineitä ja työkaluja sekä kerrotaan niiden käyttötarkoituksesta.
Syyskuussa 2021 esittelyssä oli Kylänkapula eli oltermanninkapula, lokakuussa Kaulauslauta ja ‑tukki, marraskuussa entisajan teurastajan puukkosetti, joulukuussa Poron länget.
Vuoden 2022 tammikuussa esiteltiin Luuluistimet, helmikuussa Jääsaha, maaliskuussa Hirvenhiihtäjän sukset, huhtikuussa Veteraanin sotamuisto 1808–1809, kesäkuussa Liitupiiput, heinäkuussa Suosukset ja Siipiviikate, marraskuussa Plootulaukku 1768 ja plootu ja joulukuussa Pläkkilyhty.
Vuoden 2023 helmikuussa esiteltiin Tulenkuljettajan pakkula vuodelta 1716, maaliskuussa Rakennuskätkö, ”Kotivakuutus” 1850-luvun tapaan, huhtikuussa Täikampa, toukokuussa Riimukalenterirasia, kesäkuussa Tynnyrisaha, lokakuussa Tuulastusvälineet 1800-luvulta, marraskuussa Ryyppykupit 1700 ja 1800-luvuilta ja joulukuussa Kupparinkoneet.
Vuoden 2024 tammikuussa esiteltiin Susiverkon katkelma 1800-luvulta, helmikuussa Permiluokit 1800-luvulta, maaliskuussa Parireki hevosten aikakaudelta, huhtikuussa Puinen sarvisatula, toukokuussa Paimentytön huilu 1794, kesäkuussa Pesukurikka ja pyykkilauta, syyskuussa Juurisaavi, lokakuussa Palokeksi, marraskuussa Silitysraudat, ”muinaista rautaa”, joulukuussa Kahvimyllyt, kahvikansan historiaa.
Tämän vuoden 2025 tammikuussa esittelyssä oli Kessuhakkurit 1800-luvulta, helmikuussa Sokeriloukku, maaliskuussa Suolapullot ja suolahuhmare tuohikulttuurin ajalta. Huhtikuussa esittelyssä olivat Pellavakalpa ja häkilä. Nyt esitellään hiirennakki ja kaksi muuta loukkua.
Kiiminki-Seura on perustettu 1999. Yhdistyksen toimialueena on Oulun kaupungin suuralueet Kiiminki ja Jääli, eli entisen Kiimingin kunnan alue.
– Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mm. kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen ja omatoimisuuden voimistaminen sekä kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen, kertoo seuran puheenjohtaja Matti Kontio.
Juttusarjan kuukauden esineen esittelee asian harrastaja ja johtokunnan jäsen Eino Mikkonen. Kiiminki-Seuran muut johtokunnan jäsenet ovat Aila Berg, Leena Huhanantti, Eero Huttula, Pertti Kutilainen, Marja-Terttu Mertaniemi, Mirja Mikkonen ja Anu Uusitalo.
Eino Mikkonen
Lähteet: Rytkönen Ahti.: Tuulastulilta ja karhumailta 1935, Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu Kuukauden esine: Eino Mikkosen yksityiskokoelma