Lähes tasan kolme vuotta sitten kirjoitin tällä paikalla siitä, kuinka aseet eivät Ukrainassa vaikene äitienpäivänäkään. Venäjä oli aloittanut täysimittaisen ja perusteettoman sodan Ukrainaa vastaan 24.2.2022. Sota jatkuu jo neljättä vuotta. Loppua ei näy, vaan erityisesti Venäjä näyttää haluavan jatkaa sitä.
Venäjällä vietetään länsimaiden äitienpäivän aikaan militaristista Voiton päivän juhlaa. Ukrainassa äitienpäivää on vietetty länsimaiseen tapaan toukokuun toisena sunnuntaina. Venäjällä äitejä muistetaan marraskuussa. Ukrainassa vietetään jo neljättä äitienpäivää sodan piinaamana.
Sodan vuosien aikana äitien surua on kertynyt sekä Ukrainassa että Venäjällä aina vain enemmän. Jokaisella ukrainalaisella kaatuneella on äiti. Venäjä on kaapannut valtaamiltaan alueilta tuhansia ukrainalaisia lapsia. Mitä heidän äitinsä miettivät?
Kumpikaan sodan osapuoli ei kerro tarkasti kaatuneistaan ja haavoittuneistaan. Venäjän menetysten on joissain arvioissa esitetty olevan vähintäänkin satojatuhansia. Äitien suru on Venäjälläkin suuri, kun pojat palaavat kotiin arkuissa tai loppuiäkseen vammautuneina. Ja kun Venäjän saavutukset rintamalla ovat oikeastaan melko vaatimattomia, täytyy sodan alkaa tuntua etenkin äitien mielissä järjettömältä.
Venäjä on tavoitellut aselepoa tulevan viikonlopun ajaksi. Ei tietenkään äitien tai äitienpäivän vuoksi, vaan siksi että Moskovassa voitaisiin viettää turvallisesti Voiton päivän juhlaa – aselajien marssia Punaisella torilla. Putinin Venäjä haluaisi ystävänsä katsomaan sitä paikan päälle. Sodan kuva on kuitenkin muuttunut vuosien mittaan. Ukraina yltää drooneillaan nykyään Moskovaan asti. Ukraina onkin ilmoittanut, ettei se voi taata Moskovan turvallisuutta Voiton päivän juhlien aikana. Moni arvovieras taitaakin jättää pirskeet väliin. Tästä voi tuntea jonkinlaista mustaa vahingoniloa.
Pyydän anteeksi synkistelyäni. Mutta vaikka Venäjän aikaansaama synkkä pilviverho on yhä Euroopan yllä, voidaan Suomessa viettää äitienpäivää rauhallisin mielin. Hyvää äitienpäivää.