Maailmalta jalansijaa ja tunnustusta hakeva Kiina, kauppasotia hautova USA ja sitten vielä Venäjä. Jostain kuuluu aseiden kalistelua. Etupiiriajattelu ja erityinen oman edun tavoittelu näyttää palanneen suurvaltojen toimintamalleihin.
Nyt jos koskaan olisi tilaus yhtenäisemmälle Euroopalle ja sitä myöten rauhanprojektina alkaneelle ja toivottavasti sellaisena jatkavalle Euroopan unionille. Mutta kovin yhtenäiseltä ja vahvalta Eurooppa ei juuri nyt vaikuta maailmanvaltojen puristuksessa. Jos esimerkiksi Itävallasta kiirivät uutiset pitävät paikkansa, syntyy kuva että joissain osissa Eurooppaa on syntynyt oikeistopopulistinen viides kolonna, joka on valmis millaiseen vehkeilyyn tahansa valtaa saadakseen.
Euroopan parlamentin vaaleissa käytiin Suomessa äänestämässä ennakkoon innokkaammin kuin viisi vuotta sitten. Se lupaa hyvää äänestysaktiivisuudelle kokonaisuudessaan. Toivottavasti niin käy, sillä vielä kertaakaan EU-vaalit eivät ole Suomessa saaneet liikkeelle yli puolta äänioikeutetuista. Viisi vuotta sitten äänestämässä kävi 40,9 prosenttia äänioikeutetuista. Oulun vaalipiirissä luku oli vain 37,4 prosenttia. Rantapohjan alueella esimerkiksi Iissä luku oli juuri tuo 37,4 prosenttia. Muualla alueella saatettiin jäädä paljonkin vaalipiirin luvusta, mutta joissain äänestysalueilla päästiin toki siitä ylikin.
On ollut havaittavissa, että puolueilla eikä ehkä kaikilla ehdokkaillakaan ole ollut sellaista intoa vaalikentille kuin juuri olleissa eduskuntavaaleissa. Joittenkin poliitikkojen tuplaehdokkuus eduskunta- ja EU-vaaleissa on syönyt paitsi heidän itsensä myös koko järjestelmän uskottavuutta.
Ehkä puolueitten varat käytettiin kampanjointiin eduskuntavaaleissa, mutta puolueet voivat myös laskea, että eurovaaleissa ei kuitenkaan käy äänestämässä kuin se politiikasta kiinnostunut osa kansasta, joka äänestää kaikissa vaaleissa, ydinjoukko.
Euroopan parlamentin vaalit huipentuvat Suomessa sunnuntaina. Vielä ehtii siis vaikuttaa.