Kah­den kun­nan pal­ve­lu­ra­ken­ne rasit­taa Iin talout­ta – Kon­sul­tit työs­tä­vät esi­tys­tään säästöistä

– Aika vai­kea tilan­ne, sanoo Iin kun­nan pal­ve­lu­ja ja talout­ta sel­vit­tä­vä FCG Con­su­ting Group Oy:n kon­sult­ti Eero Laes­te­rä.

Suu­rin ongel­ma liit­tyy kun­nan palvelurakenteeseen.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Kii­min­gin Nyrk­kei­ly­seu­ra onnis­tui poik­keus­o­lo­jen tur­nauk­ses­sa – Kesän alus­sa seu­ra siir­tää salin­sa Jää­lis­tä Äimärautiolle

Sin­ni­käs työ pal­kit­tiin, kun Kii­min­gin Nyrk­kei­ly­seu­ra sai vii­me vii­kon­lop­pu­na jär­jes­tet­tyä oman nimik­ko­tur­nauk­sen­sa KINK´s Cupin Kii­min­ki­joen kou­lun salis­sa. Poik­keus­o­lo­sois­ta joh­tuen jär­jes­te­lyt oli­vat haas­ta­vat ja sisäl­si­vät enna­kol­ta monia muut­tu­jia. Vie­lä kisa-aamu­na otte­lu­lis­taa jou­dut­tiin muok­kaa­maan, mut­ta val­mis­ta tuli ja kai­kil­le ilmoit­tau­tu­neil­le saa­tiin mat­si aikai­sek­si. Kisat oli­vat monil­le nyrk­kei­li­jöil­le ensim­mäi­set todel­la pit­kän tauon jäl­keen, ja tun­nel­ma kehäs­sä ja kehän reu­na­mil­la oli sik­si korkealla. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Kirk­ko­tien perus­kor­jaus jäl­leen käyn­tiin kesäksi

Hau­ki­pu­taan Kirk­ko­tien perus­kor­jaus­työt ovat jäl­leen käyn­nis­ty­neet kesä­ajak­si. Kirk­ko­tien läpi­kul­ku on kat­kais­tu koti­seu­tu­museon koh­dal­ta. Töi­den ede­tes­sä kesän aika­na lii­ken­ne­jär­jes­te­lyis­sä tapah­tuu muu­tok­sia museon ja kir­kon suun­nal­ta lii­ken­neym­py­rää koh­ti tultaessa.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Kir­jai­li­ja­vie­ras Iin kirjastossa

Iiläis­läh­töi­nen mate­maat­tis­ten ainei­den opet­ta­ja Esko Van­ha­la on kir­jai­li­ja­vie­raa­na Iin kir­jas­tos­sa maa­nan­tai­na 17.5. kel­lo 18. Oulai­sis­sa asu­va Van­ha­la ker­too vii­me kesä­nä ilmes­ty­nees­tä runo- ja valo­ku­va­teok­ses­taan #sanois­ta­viis. Van­ha­la koko­si kir­jaan runon ja kuvan jokai­sel­ta vii­me kevään koti­kou­lu­päi­väl­tään. Runo­jen poh­ja­na hän käyt­ti some-seu­raa­jien­sa anta­mia sana­vii­si­koi­ta. Runo­jen tee­mois­sa esiin­ty­vät sana­vii­si­kon anta­jan tunnetilat. 


Juna­ra­dan paran­ta­mis­ta selvitetään

Väy­lä­vi­ras­to laa­tii suun­ni­tel­maa Oulus­ta Kemin kaut­ta Kemin­maan Lau­ri­laan kul­ke­van ratao­suu­den paran­ta­mi­ses­ta. Hank­keen tavoit­tee­na on mää­ri­tel­lä ja arvioi­da toi­men­pi­teet, joil­la lii­ken­nöin­ti­kus­tan­nuk­sia voi­daan pie­ne­nen­tää ja mah­dol­lis­taa häi­riöt­tö­mät kul­je­tuk­set sekä arvioi­da toi­mien kan­nat­ta­vuus. Tavoit­tee­na on myös rata­pi­ho­jen toi­min­nal­li­suu­den paran­ta­mis­tar­pei­den mää­rit­te­ly ja toi­men­pi­tei­den suun­nit­te­lu sekä taso­ris­teys­tur­val­li­suu­den paran­ta­mi­nen. Lisäk­si tavoit­tee­na on lii­ken­tees­tä aiheu­tu­vien hait­to­jen sekä nii­den vähen­tä­mi­sek­si teh­tä­vien toi­men­pi­tei­den mää­rit­tä­mi­nen ja arvioin­ti. Yhte­nä tavoit­tee­na on mah­dol­lis­taa yhte­näi­sen Euroo­pan TEN‑T ydin­verk­ko­käy­tä­vän­ver­kon laajentaminen.


Rant­sik­ka: Kel­lon kou­lu muka­na vai­kut­ta­mas­sa – Toi­von Agen­da 2030:n avul­la maa­il­mas­ta parem­pi paikka

Glo­baa­lia hyvin­voin­tia tukee aja­tus omas­ta hii­li­ja­lan­jäl­jes­tä, ihmis­ten eli­no­lois­ta ja hei­dän väli­ses­tä tasa-arvos­ta sekä pakol­li­sis­ta tar­pei­den huo­leh­ti­mi­ses­ta. Tätä pyri­tään edis­tä­mään Toi­von Agen­da 2030 ‑pro­jek­tin avul­la. Sen mui­ta kes­kei­siä tavoit­tei­ta ovat myös ympä­ris­tön hyvin­voin­ti, ihmi­soi­keu­det sekä vede­na­lai­nen elä­mä. Tänä vuon­na Toi­von Agen­da 2030 yhdis­tyy Lue­taan! ‑tapah­tu­man kans­sa suu­rek­si yhteistapahtumaksi.


Yli­kii­min­gin kes­kus­tan lii­ke­ti­loi­hin uut­ta elämää

Yli­kii­min­gin kylän­rai­tin var­rel­la vii­mei­sim­mäk­si jäi tyh­jil­leen Kuk­ka- ja hau­taus­pal­ve­lu Wathé­nin tilat yri­tyk­sen lope­tet­tua toi­min­tan­sa. Nyt tilat ovat saa­neet vuo­kra­lai­sen, sil­lä 4H on vas­ti­kään muut­ta­nut tiloi­hin. Aiem­piin 4H:n tiloi­hin samaan raken­nuk­seen muut­taa kesä­kuun alus­sa puo­les­taan Miia Kont­ti­sen Kyn­si- ja rip­sis­tu­dio Miia, joka on aiem­min toi­mi­nut niin sano­tul­la Säh­kön talol­la Yli­kii­min­gis­sä. Hänel­lä on myös uusia suun­ni­tel­mia yhdes­sä par­tu­ri-kam­paa­moa­lan yrit­tä­jän kanssa. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Vir­pi­nie­men vai­hea­se­ma­kaa­va voi­daan toteut­taa asuk­kai­den kustantamana

Yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­ta päät­ti tiis­tai­na ehdois­ta ja mak­suis­ta, joil­la tek­nis­luon­tei­nen vai­hea­se­ma­kaa­van­muu­tos Vir­pi­nie­meen voi­daan käyn­nis­tää. Asia on eden­nyt vii­me mar­ras­kuus­sa jäte­tyn 265 alu­een asuk­kaan alle­kir­joit­ta­man aloit­teen pohjalta.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus



Kotiäi­ti on eläk­keen­sä ansainnut

Maam­me tule­vai­suut­ta raken­ne­taan kodeis­sa ja lap­si­per­heis­sä. Äidit ja isät kas­vat­ta­vat lap­sia, jot­ka aika­naan otta­vat vas­tuun isän­maam­me asioi­den hoi­ta­mi­ses­ta. Yhteis­kun­nan teh­tä­vä­nä on raken­taa puit­tei­ta sil­le, että jokai­sel­la oli­si mah­dol­li­suus elää onnel­li­nen ja tasa­pai­noi­nen lapsuus.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus